Какво ще е последното, което ще прочетем в интернет, преди да избухне ядрена война?

Докато се веселим във Фейса с някаква в „Стани богат“, дето мислела, че слънцето изгрява от Запад, май не се различаваме много от нея.

Мнозина даже не се интересуват от новините, а тези които са ги научили, всички лежерно отпъждат мисълта, че може да избухне война. Световна война. Големите ще оправят работата, нали, няма да посмеят.

Дали е така? Опасността е съвсем реална. Щатите пращат бойни кораби и се канят да атакуват Сирия. Ако оттам отвърнат с руски ракети и ударят корабите, не се знае какво ще последва.
Социалните мрежи май притъпяват мисленето със закачки, дребен хейт и селфита. И с новини менте, снимки менте, истерии… Всеки чете новини, каквито му харесват, дори да са фалшиви.

В света има около 15 000 ядрени бойни заряда, почти наполовина разделени между Щатите и Русия. По няколкостотин имат Франция и Великобритания. Съвсем реална е опасността да започне ядрена атака по техническа грешка. Каквито грешки е имало и досега се е разминавало на косъм.

Живеем в постоянен риск, без да му обръщаме внимание. Всяка ядрена бомба е направена с 5-6 кг плутоний – елемент, който не съществува в природата, синтезира се от АЕЦ. Милионна част от него убива човек при вдишване. Период на полуразпад – 25 000 години. Дори да не полетят ракетите, тук и там може да падне самолет с такива заряди, да потъне подводница и т. н. Варианти за апокалипсис – много.

Сега изглежда по-опасно от времето на Студената война преди Горбачов да се разбере с Рейгън и Буш-баща.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.