Всеки седми българин с инвалидна пенсия. Медиите манипулират, а правителството се уплаши от реформа…

Спокойно…
Реформа за инвалидните пенсии няма да има, щото тя удари в рифа на дивата манипулация. Точно щях да пиша за вонящото манипулиране, което блика от „протеста на инвалидите срещу реформата“ и разбрах, че правителството оттеглило промените в страх от протести.

Не знам какви си организации на инвалидите се наточиха за протести, щото съпътстващите заболявания щели да отпаднат и така щяла да „падне“ инвалидната пенсия. Медиите празноглаво и ефектно извадиха ни в клин, ни в ръкав покъртителни кадри на хора в инвалидни колички и …работата стана.

Истината е, че истинските инвалиди трябва сами да искат реформа, само така ще има повече пари за тях, обществото трябва да е на страната на още по-доброто прецизиране режима на определяне инвалидността, политиците трябва да обясняват с кои пороци как ще се преборят в тая тиня, която произведе всеки седми българин да е с инвалидна пенсия.

С 25 годишен репортерски стаж бая неща чух, видях, написах и давах като показания по темата „инвалидно трудоустрояване“. Познавам хора, чиито медицински изследвания са кристално чисти, но карат второ десетилетие с инвалидна пенсия. Доверяваха ми какъв е пътя и как се подменят от първични медицински документи до удобните заключения на специалист, за да стигнеш на точно определен адрес да си занесеш папката с книжата и да чакаш трудоустрояване.
Написах го в медия, имаше разследване на служба БОП, Окръжна прокуратура образува дело, но разследването се инвалидизира. Преди повече от десетина години.

А схемата си е същата и никак не е въпрос на региони, щото е по цялата карта на държавата. Оплетените в нея оцеляват през омертата, която ги храни и създава. …А неотдавна случайно чух две жени да си говорят: „ Трябва да почерпя, станах инвалид и ще имам пенсия – каза едната… – Ееее, честито – завидя й другата…”


От фейсбук-страницата на авторката

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.