Показната акция – подкуп или мафията отстранява една кметица?

Закопчаната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, престоя часове с белезници на улицата. Снимка: от екрана

Квартал „Младост” в София е с над 100 хил. жители, колкото един средно голям град в обезлюдената вече България. За пръв път там кметското място на избори спечели не партийна кандидатура, а жена изразяваща протестите на местните жители от безразборно строителство върху всички зелени площи и междублокови пространства.

Добра, лоша, кметицата на „Младост” Десислава Иванчева беше неудобна и за инвеститори, и за контролираната от ГЕРБ столична община.
И изведнъж тя беше компрометирана с подкуп, за който твърдят, че взела за да уреди разрешение за строителство. Не само показната акция, а и мотивите за подкупа оставят съмнение, че има нещо нагласено. Защото разрешителни за строеж не се издават от кмета на района еднолично.

А самата акция е съмнителна

– спират колата на кметицата и я арестуват не в заведение, където уж е предаден подкупа, а на ъгъла на бул. „Лувски” и „Гурко”. На място се оказват веднага две любими на властта телевизии – „Канал 3” и Нова тв. Държат с белезници кметицата на улицата часове, за да дойдат всички телевизии и репортери от всички медии. Уж имало СРС-та и наблюдение, а защо не са я заловили като взима парите?

Ето какво каза самата Десислава Иванчева пред журналистите:
„За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така (бел. ред. – парите). Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17 часа имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи, 9 коли имаше”.
Според информация от прокуратурата в служебната кола на Иванчева са открити 70 хил. евро. Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че подкупът е договарян от 20 дни, инвеститор е бил изнудван за общо 500 хил. евро подкуп. Съгласил се да сътрудничи, приготвил начална сума 70 хил. евро, срещнали се и ги предал в кафене, където стояли два часа. От сумата посредникът, бивш кмет на „Младост“, взел 14 хил. евро. Останалите ги взела зам.-кметицата на „Младост“ и всички тръгнали в различни посоки, след което са арестувани.

„…Запознаха цяла България как се прави постановка и как се отстраняват политически неудобни противници… Възприемаме тази акция като разчистване на сметки. Мое лично мнение е, че тук бяха засегнати инвеститорски интереси за много милиони левове в район „Младост“. Г-жа Иванчева и нейната администрация, използвайки своите правомощия, спряха редица строежи, които хората не искат да се случат в квартала, и съответно от тези среди, които са достатъчно влиятелни, дойде задействането на държавната репресивна машина, защото в момента не можем да кажем, че е правораздавателна.
Погледнете – кога в България са били държани обвинени лица по този унизителен начин. Излиза, че всяка сграда може да бъде превърната в арест, за разчистване на сметки.
Мога да кажа, че тук са намесени банки. Зад тези инвеститори стоят големите търговски банки. Това са истинските среди и кръгове, които управляват България, за жалост. И хората знаят“ – това каза пред БНР Александър Николов, един от жителите на „Младост“, които подкрепят Десислава Иванчева.

Брутална свинщина. Възражда се ДС

А коментарът на адвокат Николай Хаджигенов хвърля повече светлина по механизма за залавяне на подкуп и нарушенията при тази показна акция:

„Това няма нищо общо с правото и правосъдието. Това по всички правила е опорочен процес. Още повече, че Европейският съд има достатъчно практика с такива „операции“ от типа „МВР пикчърс“. Цветанов като вътрешен министър има 3-4 такива решения срещу него. Европейският съд го посочва поименно в решенията си. Той постави началото. Така че практиката е трайна в това отношение и няма нищо общо с правото. Това е брутална свинщина. Не знам как да го нарека по друг начин.
Това (спирането на колата на „Гурко“ и „Левски“) е предпоставка за медийния цирк. Всяко едно от тия „действия“ е незаконосъобразно и носи белезите на поръчкова акция. Не знаем още нужните факти, но това, което знае до момента сочи към подкуп. Но ей така не се хваща подкуп. Подкуп се хваща, когато даващия дава на вземащия. А не парите са в багажника, гоним из центъра на София. И колко медии чакат на мястото с насочени камери. И Антон Тодоров случайно е там. Това не е право, това е репресия. Дори да е възможно да има престъпление, по начина по който „го предотвратиха“, това престъпление вече не съществува. Не е възможно да има подкуп в тази ситуация.
В такива ситуации винаги има СРС. Обикновено даващият парите е на страната на прокуратурата, на МВР, парите са негови, белязани предварително и т. н. Ако има в действителност подкуп, в момента, в който парите се предават, и вземащият ги взима, това е моментът, в който трябва да бъде документирано и да бъдат задържани тогава. Всичко останало е постановка. Със същия успех могат да ви намерят бебешки труп в багажника. Щеше да е точно толкова смислено. Делото „Сантирев“ беше абсолютно същата акция, отново с маркирани пари, отново с напоителни СРС-та, в крайна сметка Върховният съд посочи поименно Пепи Еврото (бел. ред. – следователят) и каза, че е „провокация към подкуп“. Отгоре на всичкото това не е първият случай. Аз дори в момента имам такова висящо дело, с подхвърлени пари, със СРС-та. Тук е разковничето – ще стане ясно след време. Това след време е един период, който е 5 години нататък, обикновено 10 години. За мен това изцяло е поръчкова акция, поне по външните белези, които наблюдавам. Този кмет пречи. Сега ще я отстраним в момента. А това, че след 10 години тя ще е невинна, ситуацията ще е съвсем различна. Това се повтаря през годините, последните 30 години го гледаме това непрекъснато. Някой пречи, без значение кой е той. И обвинения, медии, цирк, махаме го – след 10 години той е оправдан, много важно…
Още когато създадоха тази Комисия, аз казах, че това е възраждането на нова Държавна сигурност. Тази има акция е точно това, това не е право, това е репресия.” (пред БНР).

Нарушение на НПК

„Категорично не могат да я държат по този начин на улицата, защото уронват честта и достойнството ѝ. Дали е направила, или не престъпление – съдът ще реши. Само че в наказателно-процесуалния кодекс има забрана за действия, които уронват честта и достойнството на всички, които са обвиняеми, заподозрени, та дори и подсъдими. Категорично това е нарушение на наказателно-процесуалния кодекс. Открояването на този факт е основание за молба до съда в Страсбург за обезщетение, независимо какво ще се докаже във връзка със случая“, каза за случая друг известен адвокат – Марин Марковски.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.