Как Путин натика опозиционните партии в ъгъла

Партията Съюз на десните сили беше опора на Владимир Путин. Сега тя е обект на репресии и без шансове на предстоящите парламентарни избори. Снимка от телевизионния екран

За членовете на партията Съюз на десните сили, някога една от опорите на политическата система в Русия, това е една горчива зима на недоволството. В навечерието на парламентарните избори на 2 декември местни партийни лидери заявиха, че полицията в сибирския град Красноярск е конфискувала повече от един милион копия на либералния, подкрепящ бизнеса партиен манифест. Същевременно една държавна банка е отказала да обслужва даренията за кампанията, а управителите на зали за събрания са анулирали договорите за наем.

Руските опозиционни партии отдавна са изправени пред подобни притеснения. Но Съюзът на десните сили, който представлява перспективната предприемаческа класа на Русия, някога беше в лагера на президента Владимир Путин. Един от основателите на партията, известна с руското съкращение СПС, е Анатолий Чубайс, ръководител на държавния енергиен монополист. Партията подкрепи Путин на изборите през март 2000 г. и остана лоялна към него дори когато беше изтласкана в периферията.associatedpresslogo-large.jpg

Сега тя е изправена пред опасността да изчезне от политическия живот. Проучванията предвиждат, че тя ще събере едва един процент от гласовете на парламентарните избори следващия месец. Това е далеч под седемте процента, необходими за влизането в Държавната дума, дори само с едно място, както предвиждат новите строги правила, приети след последните избори преди четири години.

През близо осемте години на Путин като лидер на Русия Кремъл би отбой от усилията за демократични реформи, медийна свобода и политически плурализъм. На изборите на 2 декември няма да бъдат допуснати независими гласове в законодателния орган. Видни интелектуалци като бившия шампион по шах Гари Каспаров и специалистът по икономика на свободния пазар Андрей Иларионов, някога един от основните съветници на Путин, се присъединиха преди няколко месеца към антикремълските улични протести. Същото направи и Владимир Рижков, член на парламента, чиято Републиканска партия беше една от шестте партии, на които им беше отказана регистрация според новите изборни правила.

Ръководителите на СПС се въздържаха от открита критика към Путин, докато не стана ясно, че няма да им бъде позволено да влязат в парламента. След това те се обърнаха срещу него и използваха същия остър език, както по-радикалните си партньори, които бяха бити от полицията по улиците на Москва и Санкт Петербург.

„Смятаме, че основният проблем на Русия е жестокостта, цинизмът и равнодушието на управляващите“, каза в телевизионен предизборен клип Борис Немцов, друг национален ръководител на СПС. „Те мислят само за себе си и за портфейлите си. Ние сме против плана Путин, защото той е изтъкан от лъжи“, твърди Немцов.

Миналата седмица националният лидер на партията Никита Белих обвини правителството на Путин, че използва „тоталитарни и варварски методи“, за да саботира кампанията на СПС. Той каза, че на кандидати са били предлагани подкупи или дори са били заплашвани, за да се откажат от участието си в партийните листи. В телевизионен дебат Белих заяви, че съжалява за подкрепата на СПС за Путин отпреди осем години. „Да, сгрешихме, каза той. Путин беше нашата грешка.“

Според Алексей Макаркин, анализатор от Центъра за политически технологии, Кремъл е изтикал лидерите на СПС в ъгъла. „Те могат или да се примирят със загубата, или да излязат на улицата с много шум и протести“, допълни той. Сега партията планира (за първи път) да се присъедини към коалиция от леви и десни опозиционни групи за протестен поход в Москва.

Миналата пролет, след като неочаквано спечели места в местното законодателно събрание, клонът на СПС в Красноярския край беше поставен под натиск.

Всички партии, които се борят с Единна Русия за място в Държавната дума, са обект на репресии. Кампанията на Единна Русия за сметка на това тече необезпокоявано. Снимка: boradmin.ru

И кметът, и губернаторът са членове на партията „Единна Русия“ – основният съюзник на Кремъл в Държавната дума (долната камара на парламента), и този успех беше приет като унижение за двамата местни политици.

Но откакто миналия месец Путин обяви, че ще оглави избирателната листа на „Единна Русия“ на предстоящите парламентарни избори, проблемите на СПС в Красноярск са се умножили, твърдят местни партийни представители. Така той превърна изборите в референдум за президентството си и засили още повече натиска върху лидерите на „Единна Русия“ да гарантират убедителна победа.

„Губернаторите трябва да осигурят брилянтни резултати за президента“, казва политическият анализатор Дмитрий Орескин, който оглавява базираната в Москва „Меркатор груп“. „Как ще го направят, си е техен проблем“, констатира той.

Владислав Корольов, който ръководи СПС в Красноярския край, обяви, че на 7 ноември полицията е нахлула в печатница в Красноярск и е иззела над милион и половина копия на партийния вестник. Причините: в статия за инфлацията, която споменава една стачка пред московски супермаркет, вестникът е публикувал името на магазина. Според властите това било негативна реклама, която е забранена.

Корольов казва, че СПС е имала проблем с отварянето на банкова сметка в държавната „Сбербанк“, която се позовала на технически проблеми. Това е отложило началото на партийната кампания с няколко безценни дни в едномесечния предизборен период. Корольов твърди също, че служители на „Сбербанк“ са заявили на няколко потенциални дарители, че банката не може да обслужи даренията им, както изисква законът. “В един от случаите, допълва той, чиновничка казала, че й е наредено от висш началник да не депозира дарения за СПС.” Представители на „Сбербанк“ отказаха коментар.

“Много управители на зали за събрания се оправдават с натиск от страна на властите и отхвърлят исканията на СПС да наеме помещения за митинги. В някои случаи те анулират дори вече подписани договори. Те ни оказват натиск по всякакъв възможен начин“, казва Корольов, седнал в тесния си офис в Красноярския парламент, край площада, на който все още се издига статуя на Владимир Ленин. Тактиката на властите според него напомня за съветската епоха: „Смятам това за политическа цензура и връщане към полицейската държава.“

Вестниците за кампанията на други партии, които се борят с „Единна Русия“ за места в Държавната дума, също са били конфискувани. Междувременно кампанията на „Единна Русия“ в Красноярск върви с пълна пара. По улиците са наредени билбордове с лозунга на партията: „Планът на Путин е победа за Русия“. На московското радио „Ехото на Москва“, една от малкото медии, в които може да се чуе критика за Путин, по-рано тази година му бяха отнети местните честоти.

Наталия Иванова, която продава свинско на един щанд на красноярския пазар, казва, че изборите ще бъдат диктувани от властите, а не от избирателите. „Говорили сме с приятели, съседи, роднини, дори и с клиенти, разказва 43-годишната жена. Те не гласуват за „Единна Русия“, но „Единна Русия“ пак печели“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.