Израел на 70 години, въпреки всичко

Франс прес

Израел се готви да отпразнува 70 години от създаването си като демонстрира военната мощ и невероятните си икономически постижения, изправен пред възобновените заплахи в региона и пред несигурност у дома

След като във вторник се събраха, за да почетат паметта на своите сънародници, убити при изпълнение на служебния си дълг или при атентати, от сряда вечерта до четвъртък вечерта израелците се отдават на тържества за отбелязване на създаването на Еврейската държава, обявено на 14 май 1948 г., но празнувано сега по еврейския календар.

Докато се готви за тържествата след възпоменанията, Израел развява плашилото на заплахата от нападение на Иран, неговият заклет враг.

Страхът от такъв враждебен акт, подобен на изненадващата офанзива на арабска коалиция при отбелязването на еврейският празник Йом Кипур през 1973 г., беше събуден от нападение на 9 април срещу сирийска военновъздушна база, за която режимът на Башар Асад и неговите руски и ирански съюзници обвиниха Израел.

„Нападението на ционисткия режим няма да остане без отговор“, обяви Али Акбар Велаяти, съветник на върховния ирански водач аятолах Али Хаменей, след като при нападението загинаха седем иранци.

От началото на войната в Сирия през 2011 г. десетки въздушни удари, извършени от разстояние, се приписват на Израел, който обикновено се въздържа от потвърждение или отричане.

Те са насочени срещу сирийски позиции и въоръжените конвои на ливанското движение Хизбула, което подобно на Иран и Русия оказва военна помощ на режима на Асад в конфликта.

„Съветите“ на Либерман

През февруари обаче Израел за пръв път призна, че е извършил въздушен удар срещу ирански мишени след нарушаване на неговото въздушно пространство от ирански дрон. Това беше първият открит сблъсък между Израел и Иран в Сирия.

Израел предупреждава, че няма да позволи на иранския враг да се укрепи военно в съседната му Сирия.

Предстои да се види дали има непосредствена заплаха по време на израелските празници. Израелските вестници отпечатаха в сряда конкретнти данни за присъствието в Сирия на Революционните гвардейци – елитна иранска военна част.

Публикацията със сателитни снимки на въздушни бази и граждански самолети, за които се подозира, че разтоварват оръжие, карти и дори имената на ирански военни командири, е предупреждение, са единодушни военните коментатори: Израел знае къде и кого да удари в случай на нападение.

Армията реши като предпазна мярка да се откаже от изпращане на изтребители F-15 на ученията, планирани през май в САЩ, съобщи армейското радио. Армията говори за „приспособяване“ на участието си в ученията.

Без да припомня непосредствената иранска военна заплаха, министърът на отбраната Авигдор Либерман предупреди: „Не си търсим приключения, но съветвам съседите ни от Север (Ливан и Сирия) и от Юг (ивицата Газа) да се отнасят сериозно към решимостта да защитаваме Израел“.

„С Божията помощ тази държава ще продължи да съществува 7000 години. Тези, които искат да ни убият, няма да ни победят“, добави премиерът Бенямин Нетаняху.

Равносметката на Гросман

70-ата годишнина е повод за Израел, свикнал да води битки и, по думите на Нетаняху, да гради „с щит и меч в ръка“, да отпразнува „чудото“ на своето съществуване, военната си мощ, благоденствието на тази „старт ъп“ държава и демократичния си модел.

С повече от 8,8 милиона жители, населението е нараснало десет пъти от 1948 г. , сочи официалната статистика.

Растежът беше 4,1 процента през четвъртото тримесечие на 2017 г. Страната има над десетина Нобелови награди.

Същевременно Израел е сред развитите страни, в които се наблюдава най-силно неравенство. Бъдещето на министър-председателя, затънал в предполагаеми корупционни афери, е несигурно.

С изключение на Египет и Йордания и въпреки признаците на сближаване, Израел не е сключил мир с арабските си съседи. Решение на израелско-палестинския конфликт изглежда по-далече от всякога.

Годишнината на Израел съвпада с Похода за връщане – движение, организирано от 30 март в ивицата Газа, палестинска територия под израелска блокада. След три седмици на насилие по границата, отнело живота на 34 палестинци, в петък се очакват нови демонстрации.

„Израел бе създаден, за да може еврейският народ, който почти никога не се е чувствал у дома си никъде по света, най-после да има дом“, заяви писателят Давид Гросман на церемония във вторник вечерта в Тел Авив, нарушена от крайнодесни демонстранти, които протестираха срещу присъствието на палестински семейства.

„Днес, след 70 години на изненадващи успехи в толкова много области, Израел, с цялата си сила, може би е крепост. Но все още не е дом. Израелците няма да имат дом докато палестинците не получат свой“, каза Гросман.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.