Месина Денаро – „невидимият“ супербос на сицилианската мафия

Матео Месина Денаро

Матео Месина Денаро, италиански супербос на мафията, известен с бруталността и увлечението си по начина на живот на хайлайфа, е един от най-неуловимите престъпници, който от години е на челно място в списъка на най-издирваните лица.

Той се укри през 1993 г. докато беше на почивка в морския курорт Форте деи Марми в Тоскана. Съден беше задочно за десетки убийства и се говори, че или е оглавил сицилианската мафия Коза ностра, или е избягал в чужбина, или и двете.

„Мога да напълня цяло гробище с хората, които съм убил“, казват се хвалел често Месина Денаро. Според Джакомо ди Джироламо, автор на биография на Месина Денаро, озаглавена „Невидимият“, мафиотът е извършил първото си убийство на 20-годишна възраст. До 1996 г. е убил или се е опитал да убие 61 души. После броенето спира поради липса на информация за следващите години.

Докато се укрива, Месина Денаро получава няколко доживотни присъди, включително за участието си в смъртоносните бомбени кампании през 1993 г. в Милано, Рим и Флоренция, и за отвличането, убийството и разтварянето в киселина на трупа на тийнейджър – син на мафиот издайник.

Години наред Месина Денаро не е просто призрак: той е защитен от традиционната „омерта“ – мафиотската етика на мълчанието. Полицията разчита на компютърно състарени снимки, за да се ориентира как може да изглежда той днес. Роден в Кастелветрано, Западна Сицилия, на 26 април 1962 г., в солидно мафиотско семейство, мафиотът прекарва младите си години, тичайки по жени, винаги готов да се изфука с дизайнерските си дрехи, златни часовници и бързи коли, докато събира опит в организираната престъпност.

Обикновено носи тъмни авиаторски очила Рей-Бан, най-вече за да крие кривогледството си, предизвикано от късогледство. Известен е с прякора си Слабия или Диаболика – джентълмен крадец от италианска поредица комикси.

Предполага се, че Месина Денаро продължава да живее в лукс, за разлика от по-старото поколение мафиоти, които смятаха, че истинската власт не бива да се излага на показ.

Въпреки това, той запази традицията за използване на „пицини“ – малки хартиени бележки, написани с шифър, за да управлява голямата си престъпна империя. Продължи и лудешкия си живот на плейбой, стана баща на дъщеря и син от две различни жени. Неговият биограф Ди Джироламо пише, че той обича да прекарва свободното си време с видеоигри или четене и съжалява, че не е завършил училище и не е следвал.

Влиянието на Месина Денаро в Коза ностра нарасна, след като легендарните босове на мафията Тото Риина и Бернардо Провенцано бяха арестувани през 1993 г. и 2006 г. Но не е ясно дали ги е наследил като „бос на босовете“.

През 2015 г. тогавашният вътрешен министър Анджелино Алфано го нарече „номер едно в Коза ностра“. Но през 2014 г. Риина беше подслушан и записан в затвора да прави язвителни забележки за бившето си протеже, подклаждайки съмнения за предполагаемия му ръководен статут.

Риина изглеждаше разочарован от това, че Месина Денаро не обича зрелищните убийства, а предпочита тихо да прави пари, като навлиза в законни сектори на бизнеса като супермаркети и медицински клиники, както и в строителството на ветрогенератори.

Бившият бос, организирал най-кървавите акции на Коза ностра през 80-те и 90-те години, нарече вятърните турбини на Месина Денаро „стълбове с улични лампи“ и добави: „Този господин Месина, този беглец, който прави. . . улични лампи: може да си напъха тези стълбове в задника!“.

В годишния си доклад за 2017 г. италианската агенция за борба с мафията каза, че Коза ностра страда от вакуум в ръководството, но посочи, че Месина Денаро ще е единственият човек, който ще е в състояние да го запълни и че залавянето му е „абсолютен приоритет“. Полицията постепенно затяга примката, като арестува над 100 негови роднини или помощници на Месина Денаро

Полицията постепенно затяга примката, като арестува над 100 роднини или помощници на Месина Денаро БГНЕС
Арестуваха 12 души от обкръжението на издирван бос на сицилианската мафия

От 2009 г. насам полицията постепенно затяга примката, като арестува над 100 негови роднини или помощници, сред които брат му и сестра му, и конфискува рекордните 1,3 милиарда евро от бизнесмен с ферма за ветрогенератори, който действаше като негово подставено лице.

Остава неясно обаче защо е нужно толкова много време за залавянето му. През 2015 г. главният прокурор на Палермо Франческо Ло Вои каза пред парламентарната комисия за борба с мафията, че Месина Денаро „непременно има“ приятели на високи постове, включително в политиката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.