За какво дават „Пулицър”

И за роман-река – като „Невероятните приключения на Кавалиър & Клей” на Майкъл Шейбон

„През 1939 година американският комикс, подобно на праисторическите бобри и хлебарки, бе по-голям и по свой тромав начин по-великолепен от своя съвременен потомък. Имаше размерите на лъскаво списание и в съчетание с дебелината на булевардно издание, предлагаше своето шестдесет и четиристранично крещящо тяло, в това число и корицата, на идеалната цена от едно калаено десетаче”, разказва Майкъл Шейбон в „Невероятните приключения на Кавалиър & Клей” (Еднорог, превод Стефан Аврамов).

Историята почва в Прага. Пенсиониран илюзионист обучава еврейски тийнейджър по специалността освобождаване при всякакви обстоятелства – прикован с вериги и заключен с дяволски катинар или хвърлен в реката овързан с въжета и в чувал и пр.

Родителите дават мило и драго да го спасят от холокоста. И той пристига при леля си в Ню Йорк. И при връстника братовчед. С невероятната дарба на рисувач. Двамата се сдушават на тема комикси…

„И тогава, през юни 1938 година, се появи Супермен”, припомня Шейбон. А нашите измислят Ескаписта, едно от многото му копия, героят, който се освобождава при всякакви обстоятелства. Тръгват от нищото, правят невъобразим удар и пари за нула време. Тлъстата плячка е за други, но то е в реда на нещата. Американска мечта и комикс, какво по-удачно съчетание!

Романът-река печели „Пулицър” за 2001 г. – 700 български страници: 15-годишна семейна сага. Между двамата застават жена и дете…

Шейбон е превъзходен разказвач на безкрайни истории. Тънък познавач на американския комикс и особено на „златната му ера”. Хвърлил достатъчно усилия да изучи Ню Йорк от епохата, вместо като български автор постмодернист да имитира достоверност с архаизиран език. Не прекалява с хватки като „Той бе трезвен като надгробна плоча”… Орсън Уелс се вясва с единствена реплика…

Колкото до „ерата”: „Едно от най-устойчивите убеждения, които можем да забележим при изучаването на човешките заблуди е, че всяка златна ера или е отминала, или предстои”.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.