Западът приветства внезапното миролюбие на др. Ким и с радост би простил на Путин също

Иво Инджев

Защо хората са повече склонни да вярват на апокалиптичните, отколкото на оптимистичните предсказания за това “накъде върви света”? Простичкият отговор е: заради страха, който е в основата на борбата за оцеляване на индивидите, обществата, народите и държавите. В края на краищата и религиите, чрез които от хилядолетия се регулират отношенията в света на човеците, се крепят на страха от (божието) наказание.

Злодеите, докопали се до властта, отлично познават тази човешка слабост и я експлоатират без задръжки. Колкото повече успееш да уплашиш поданиците си, толкова повече търпение, смирение, преданост, себеотрицание и покорност ще изстискаш от тях в името на собствената си власт, която единствено може да ги спаси от най-лошото. А външният врат като правило е най-удобното плашило.

Номерът с покачването на собствената цена чрез страховити блъфове, звучащи налудничаво, но подплатени с реален инструментариум за масово унищожение, изигра севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Той успя да накара целия свят да се вглежда тревожно в неговата държавица, трудно откриваема на географската и икономическата карта на света. В апогея на това свое постижение обаче, той рязко смени курса и обяви, че неговата социалистическа република няма повече да прави ядрени изпитания и направо спира атомната си програма за военни цели. Били му вече достатъчни наличните ядрени оръжия.

Това салто мортале под купола на световния цирк моментално предизвика бурни международни аплодисменти, каквито никакви съзидателни постижения на друг световен лидер от какъвто и да било мащаб не би получил – голяма работа, че си сторил някакви добрини, на кого му пука, че си просто си вършиш работата! И Европейският съюз , разбираемо, изръкопляска чрез своя комисар по външните работи Федерика Могерини. Браво на др. Ким, да живей!

Предстои среща на новопокръстения миротворец с южнокорейския президент Мун Дже-ин, а след нея на сцената пред световните медии най-вероятно ще се появи и президентът Тръмп, който вече предвкусва “ една много хубава среща” с др. Ким.

Че комунистическият диктатор блъфира и си качва цената чрез ескалация на безумните си заплахи, манипулирайки лековерната (т.е. преобладаващата) част от публиката в целия свят, беше ясно. Моя милост скромно сподели тази оценка за очевидното не веднъж писмено и в коментари от телевизионния екран. Не че държа да съм винаги прав или си въобразявам, че съм безгрешен в прогнозите си, но си позволявам да вдигна залага на прогнозата с твърдение, че номерът на Ким ще бъде повторен под някаква форма и от Владимир Путин.

По този път са минали доста диктатори и военнопрестъпници, чиито внезапен порив към смекчаване на собствената тираничност винаги кара “тревопасните” да благодарят на хищника, че (още) не ги е изял. Примери?

Понеже наскоро един русофилски коментатор сравни в телевизионен коментар Тръмп с римския император Нерон, мога да започна илюстрирането на тезата си с този доказан параноик, убил не само доведения си брат Германик, но и собствената, дълго доминираща в тяхната връзка майка. Нерон е ужасил мнозина с жестокостта си, но същевременно се грижил за забавлението на плебеите лично като актьор, помилвал престъпници и дори се застъпвал за правата на… робите. Как да не го обичаш, па макар наистина да е изгорил за удоволствие половината столица (което не е доказано достоверно и до днес, но му се приписва защото отива на лудостта му)?

Но няма нужда да се връщаме чак до древния Рим. По – добре е да си спомним примерите от собствения живот, преминал под знака на страха от ядрен апокалипсис и настъпилото облекчение при последвалото разведряване, Хелзинкския процес на преговори между Изтока и Запада и дори до отстъплението от парадигмите на бруталния комунизъм с приказки за необходимост от конвергенция, един вид взаимно проникване с капитализма (осъществено в най-чистия му вид в Китай и в по-злополучна форма в Русия).

На героите от епохата на разведряването, като Ленид Брежнев и бандата му геронтократи, тутакси им беше простено за мачкането на собствения, чешкия, афганистанския и прочее народи. Както на Сталин му не му придиряха за някакви си милиони избити и репресирани съветски поданици, понеже е помогнал на Запада да се пребори с по-голямото във военно отношение зло, олицетворявано от Хитлер.

Към подобен фокус в ролята на внезапно прероден добряк се стреми и Путин. В това нямам съмнение. Остава да видим само как ще го изиграе и по-точно как ще изиграе мекушавите западняци, които много обичат подобни метаморфози и с радост ще се оставят да бъдат изиграни. Не случайно той няма никакъв страх от тях, знаейки много добре, че няма луди, желаещи да му доставят удоволствието да го предизвикат да се бие, рискувайки неприемливи рани.

На Путин – лошо му се пише само в случай, че собствените му поданици решат да се разправят с него. Ето защо той не им се кара, както размахва пръст на Запада. Но от добрия стар Запад няма защо да се бои. От него може да очаква само да го обича за благоволението да спре да бие малки съседи, както залюби с облекчение в момента др. Ким.

Западът много добре разбира динамиката на редуването на злото с лицемерното добро, но участва в играта в името на собственото си спокойствие. В предишни епохи съпътстващите жертви на тези приливи и отливи са ставали по-малко западни народи, като нашия. Да се надяваме, че този път ще бъдем от печелившата страна на всеобщото лицемерие, което се иска за прегръдките с палача, решил да спре да размахва брадвата, поради което му признават статута на дървосекач. Почти като бащата на Исус.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.