Сценаристът на Бунюел, Жан-Клод Кариер, измамен от Димитър Митовски и Димитър Гочев

86-годишният Жан-Клод Кариер е френски сценарист и писател. Сценарист е на филмите на Луи Мал “Вива Мария!” и “Крадецът”, на “Валмон” на Милош Форман и др.. В продължение на 19 г. работи с Луис Бунюел до смъртта му и е сценарист на филмите му “Млечният път”, “Дневна красавица”, “Дискретният чар на буржоазията”, “Този неясен обект на желанието”. Снимка: IMDb

В писмо до министъра на културата Боил Банов, което бе изпратено и до сайта „Гласове“, световноизвестният френски сценарист и писател Жан-Клод Кариер разказва за „мошеническата операция“, на която е станал жертва, на Димитър Митовски и Димитър Гочев (продуценти на филма „Мисия Лондон“ и др.). Тяхната компания „Камера ООД“ е продуцент на филма „Досието Петров“, чиито сценаристи са Жан Клод Кариер и Георги Балабанов, който е и режисьор на филма. „Никога не съм бил жертва на подобна комбинация“, „очевидно за тях въпросът е приключил, след като са прибрали европейските пари“, пише Жан-Клод Кариер, който години наред не успява да получи, заедно с Георги Балабанов, парите си за сценария.
Ето пълният текст на писмото:

До г-н Боил Банов,
Министър на културата на България

Господин Министър,

Пиша Ви по повод филма на Георги Балабанов “Досието Петров”, чийто сценарий написах заедно с Георги, който е негов режисьор. И трябва да Ви кажа, че въпреки дългия ми опит, никога не съм бил жертва на подобна комбинация.

Филмът е европейска копродукция между България, Германия и Франция. Той беше финансиран от българския НФЦ, германския фонд MDM и френските фондове CICLIC и BEAUMARCHAIS.

След премиерата му на откриването на “София филм фест”, филмът спечели през 2015 г. наградата за най-добра режисура на Световния филмов фестивал в Монреал – единственият състезателен фестивал в категория А/FIAPG в Северна Америка. Освен това той беше селектиран от няколко големи кинофестивала, сред които в Хамбург, Хайфа, Гоа, Кайро, Песак.

Той излезе по кината в България през 2015 г., а в Германия през 2017 г., разпространяван от БНТ. “Досието Петров” е филм, продуциран от “Камера ООД”, собственост на Димитър Митовски и Димитър Гочев. Димитър Гочев е и управител на компанията и делегиран продуцент на филма. Той подписа всички договори от българска страна, сред които, през 2012 г., договорите за написването на сценария с Георги Балабанов и мен самия, Жан-Клод Кариер, договори, които днес далеч не са напълно изплатени.

Френското сдружение за авторски права, SACD, се опита няколко пъти от 2013 г. насам да се свърже с продуцента Димитър Гочев, за да разреши този проблем, но той остава неоткриваем.

От българската преса научихме, че “Камера ООД” има сериозни финансови затруднения и че продуцентът Димитър Гочев страда от психически проблеми. По тази причина неговият съдружник Димитър Митовски се зае да разреши проблема с “Досието Петров” и да плати на сценаристите дължимите суми заедно с парите от последната вноска от финансирането на филма от “Евроимаж”, които трябваше да пристигнат в първата част на 2017 година. За тази цел, с договор от 13.10.2016 г., “Камера ООД”, която продуцира “Досието Петров”, отстъпва всички права върху филма, които й принадлежат, на “Камера Ентъртейнмънт ЕООД”, собственост на Димитър Митовски. Така тази компания става продуцент и единствен притежател на тези права.

В началото на май 2017 г. “Евроимаж” прехвърли последния транш и сумата, с която Димитър Митовски възнамеряваше да плати на двамата автори, бе внесена в неговата компания “Камера Ентъртейнмънт ЕООД”.

През следващите седмици обаче не бе извършено никакво плащане на сценаристите. Обяснението, дадено от Николай Киров, управител на компанията, е следното: “Получихме парите, но данъчната администрация блокира сметките на компанията. Димитър Митовски се опитва да разреши проблема и ние правим всичко, за да платим на сценаристите възможно най-бързо”.

Шест месеца по-късно, на въпроса, зададен от Жан-Клод Кариер на 5.12.2017 г. (“Кога най-сетне ще бъде извършено плащането?”), Николай Киров, в своя имейл от 8.10.2017 г., вече не говори за парите, получени от “Евроимаж”, не казва как е използвал тази сума и предлага на Жан-Клод Кариер да се обърне към Димитър Гочев – който е все така неоткриваем – за да плати дължимите суми. Той цитира член 4/1 от договора между двете компании, в който се казва, че тази, която отстъпва правата, “Камера ООД” (собственост на Димитър Митовски с управител Димитър Гочев) се ангажира да уреди всички евентуални административни и юридически санкции, така както и неплатените договорни плащания, подписани преди датата на този договор.

Но той забравя да посочи, че в следващия член, 4/2, се предвижда, че в случай, че след датата на подписване на този договор цесионерът (“Камера Ентъртейнмънт ЕООД”, собственост на Димитър Митовски, управлявана от Николай Киров) се сблъска с финансови искания на авторите относно тяхната работа по филма, неуредени от компанията, отстъпила правата (“Камера ООД”), цесионерът (тоест “Камера Ентъртейнмънт ЕООД”) се ангажира след проверка на фактите да уреди от своя страна и за своя сметка тези искания. След което цесионерът с пълно право ще потърси възстановяване на тези разходи от компанията, отстъпила правата.

След този отговор и въпреки нашата настойчивост, Димитър Митовски и Николай Киров спряха да отговарят на нашите имейли и телефонни обаждания. Очевидно за тях въпросът е приключил, след като са прибрали европейските пари.

Исках да ви информирам подробно, господин министър, за тази мошеническа операция, на която станахме жертви Георги Балабанов и аз самият. Надявам се, че ще направите това, което е необходимо, за да я отстраните.

Приемете най-добрите ми чувства и преданост

Жан-Клод Кариер

Превод от френски: Галя Дачкова

От glasove.com

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.