Защо Макрон предлага на Тръмп „ново споразумение за Иран“

Макрон и Тръмп в Белия дом. Снимка: от тв екрана

За да бъдат преодолени различията по темата Иран, Еманюел Макрон предлага на Доналд Тръмп „ново споразумение“, което да обхваща не само ядрените въпроси. Но неизвестните остават много повече от шансовете нещата да бъдат доведени до успех и засега изглежда целта е единствено печелене на време.

Какви са различията?

Съединените щати, Франция, Иран, Русия, Китай, Германия и Обединеното кралство подписаха през 2015 г. споразумение, целящо да попречи на Техеран да се сдобие с атомно оръжие.

Но сегашният американски президент обеща да „скъса“ този текст, който според него само отлага с няколко години момента, в който ще бъде създадена иранската бомба. Той даде срок до 12 май на европейските страни по споразумението да намерят, заедно с Вашингтон, начин за „затягането“ му, без да се допитват до Иран. В противен случай се закани да върне американските санкции, което ще значи край на сделката.

Европейците играят по свирката на САЩ и преговарят за възможни решения. Целта: да бъде спасена самата сделка.

Какво предлага Макрон?

Със своето „ново“ и „по-широкообхватно“ споразумение френският президент „представя интелигентно същия проблем по различен начин“, каза за АФП Бенам Бен Талеблю от вашингтонски мозъчен тръст, който е много критичен към пакта от 2015 г.

Тези нови преговори ще вземат предвид тревогите, изразени от Тръмп, но идеята е да бъде запазено първоначалното споразумение, което ще стане първият от „четирите стълба“ на бъдещия текст. Другите „стълбове“ ще се отнасят за периода след 2025 г., когато някои клаузи от сегашната сделка изтичат, но също така и за пораждащата много полемики балистична програма на Техеран, и за ролята му на „дестабилизатор“ в региона.

Основната новост: вече не става дума за кръпки, обсъждани от западняците, а за истински преговори, включващи Иран и другите сили. „Необходимо е да се преговаря с Иран“, съгласява се Талеблю. Иначе „в даден момент ще стане проблем, защото крайната цел е да се промени иранското поведение“.

Какво ще направи Тръмп на 12 май?

Това е голямата неизвестна, защото никой не знае наистина какви са намеренията на президента на САЩ.

„Макрон и Тръмп не са на едно мнение по никоя тема“, припомня Луиджи Скациери, специалист по Близкия изток от Центъра за европейска реформа, и подчерта, че американецът не е обещал официално нищо на французина. „Но Тръмп изглежда сравнително отворен към идеята на Макрон за надграждане и разширяване на сегашното споразумение“.

Френското предложение във всеки случай като че ли дава надежда на привържениците на текста от 2015 година. Създадена от бившия американски държавен секретар Джон Кери за защита на пакта, на който той е един от „бащите“, организацията „Дипломаси уъркс“, приветства тази „разумна“ инициатива, която увеличава „възможността САЩ да останат част от иранското ядрено споразумение и се опира на неговите успехи, за да изкове други споразумения за останалите дейности на Иран“.

„Надявам се, че иранското ядрено споразумение бе спасено въпреки предизвикателствата, които създаде пред него президентът Тръмп“, каза в сряда в Женева американският дипломат Кристофър Форд, специалист в борбата срещу разпространението на ядрено оръжие. Но основният преговарящ на САЩ Браян Хук демонстрира по-голяма предпазливост. „Твърде рано е да се каже дали можем да постигнем споразумение с европейците. Още има различия“, каза той в ефира на американското обществено радио.

Какви са шансовете за успех?

Най-неотложно е да се постигне американско-европейско споразумение. За целта трябва страните от ЕС да се разберат помежду си. „В случая това са Лондон, Берлин и Париж“, уверява Луиджи Скациери. Германската канцлерка Ангела Меркел също ще бъде утре в Белия дом. „Това не се отнася със същата сила за Италия“, която не е много ентусиазирана от идеята за нови санкции срещу иранските ракети, „но нейната опозиция изглежда възможна за преодоляване“, добавя той.

След това всичко зависи от решението, което ще вземе Тръмп на 12 май. Но в случай на възстановяване на санкциите, Вашингтон вече загатна, че дипломацията ще продължи пътя си.

„12 май няма да е краят на историята“, „Тръмп винаги може да реши да върне санкциите, без да ги приложи незабавно или да намери други юридически средства да намали тяхното влияние“, смята Бенам Бен Талеблю.

Но да бъдат убедени Русия, Китай и още повече Иран да започнат преговори по ново споразумение, на този етап изглежда като невъзможна мисия. И все пак, всичко по реда си, казват французите по отношение на иранските възражения.

Според френската анализаторка Селия Белен от мозъчния тръст „Брукингс“ във Вашингтон предложението на Макрон е „толкова амбициозно, че изглежда напълно неосъществимо“. „Трудно е да си представим как този крайно амбициозен ход може да успее“, пише тя в „Туитър“.

„Това е дългосрочна инициатива, така че за момента служи главно за печелене на време“, заключава Скациери.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.