Вервайте им!

Румен Белчев

Не знам дали помните лозунга „Вервайте ми” – много печеливш се оказа. И няма друг начин – човешкият материал в България е изключително доверчиво вещество. Речете му нещо – и то веднага вярва, надява се на по-доброто, дори се влюбва във вас!

Рече, например, професорът Божидар Димитров нещо и „ТЕЛЕГРАФ” светкавично вярва, че „Доказват българския произход на граф Дракула”. Средновековните официални румънски документи били писани на книжовен български – следователно кръволокът е наше момче! Не ни е достатъчен созополският вампир – ние задължително трябва да сме родоначалници, първопроходчици и символ на световното вампирство! Ура и наздраве!

Разбира се, по-висшестоящите от нас се издигат благодарение на своята много по-висша доверчивост! Отваряме „СТАНДАРТ” и научаваме за новото постижение на българското доверие – „Ром прати „Ален Мак” вдън гора на измислена улица”. Точно преди месец доверчив нотариус заверил прехвърлянето на активите на огром­ния завод за козметика (малко фалирал напоследък) на гражданина Петров и от пъпа на София – „Цар Освободител” № 8, управлението на гиганта се преместило на улица „1-ва” № 3, село Киселчово.

Такова село има в Смолянско, такава улица няма, а г-н Петров е от Видинско, само че сега малко го няма в България. Нотариусът, разбира се, не е длъжен да ходи до Киселчово да брои улиците, а още по-забавното е, е „съдът реши да не заличава дружеството, тъй като няма фактическа правна причина за това, понеже то има управител”…

На печелившите – честито! Чувството е невероятно, нали?

Разпространените изчисления, че плащащите вноски за втора пенсия евентуално ще почнат да получават след пенсионирането си по тридесетина лева месечно, пообезпокоиха малко кандидат-рентиерите, затова г-н Хасан Адемов, председател на социалната комисия към парламента, решава да ги успокои по националното радио: „Не трябва да се вторачваме върху онези 30 или 100 лева, върху каквито и да е суми, а да подобрим доверието в системата” – казва той.

Верваме на системата, разбира се, къде ще идем да не верваме – ние сме в системата и системата е в нас! Тя нас обръща – както є тек­не, проблемът е, че ние няма как да я обърнем.

В резултат – „Българинът доплаща за здраве 3 млрд. лева годишно” – констатира проф. Генчо Начев пред „ТРУД”. Заглавието ни стряска, затова продължаваме, за да научим, че „В момента по статистика парите, които се вадят директно от джоба на пациента, са 40% от общите пари за здравеопазване”.

В „ТЕЛЕГРАФ” д-р Евгени Тасовски допълва: „Размерът на преките плащания от пациенти е трикратно по-голям от този в ЕС – 48 % у нас при 15 % средно за Европа”.
На това не само вЕрваме, а и вЯрваме – защото сме го виждали на живо, а не по телевизията.

Но стига с некоректните заяждания – животът продължава (поне за повечето от нас), иде лято, задават се празници, слава Богу, всекиднев­ниците се грижат да разнообразят задаващото се скучно курортно всекидневие. Ето, да речем, „МОНИТОР” се е специализирал в напътстване и насърчаване на подрастващите за решаване на демографските проблеми пред страната.

Препоръката му този път няма пряка връзка с повишаването на раждаемостта, но поне може да предотврати смъртни случаи: „Фелацио под вода – висш пилотаж”. За тези, които се затрудняват с понятието „висш пилотаж” има картинки, както и повече от полезни препоръки „Как да не удавим приятелката си”.

Обичайте се, прочее, обичайте българската преса, обичайте и вервайте на системата – точно толкова, колкото тя ви вярва и обича. Но не повече, за да няма излишни смъртни случаи!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.