Полша захвърля на бунището на историята комунистическите си паметници

Премахването на паметника на Червената армия в Легница. Снимка: от тв екрана

В продължение на близо 70 години паметникът, прославящ войниците от Червената армия, изпъкваше на големия площад в югозападния полски град Легница, докато накрая беше премахнат в ранна сутрин през един от последните дни и се оказа, както десетки други, в общински склад.

„По силата на закона за декомунизацията, населените места имаха срок до края на март да премахнат тези паметници на държавни разноски. След този срок премахването им щеше да бъде платено от нашия джоб“, обяснява пред АФП говорителят на градските власти Аркадиуш Родек.

Според консервативната националистическа партия Право и Справедливост (ПиС), написала закона, приет на 1 април 2016 г., Червената армия наистина е прогонила нацистите, но най-вече е наложила друг тоталитарен режим, чиито останки трябва бъдат премахнати безкомпромисно.

Град Легница, наречен „Малката Москва“, защото там се помещаваше най-голямата съветска военна база в Полша, се принуди да използва кран, за да премахне бронзовия паметник с тегло 2,5 тона.

Статуята на „благодарността“ е класическа за сталинистката пропаганда: с бащински, но показващ превъзходство жест, съветски войник дава на полски войник извоюваната свобода, в присъствието на малко момиченце, облечено като пионерче – символ на светлото бъдеще.

Някои саркастични жители смятаха това дуо за „първата хомосексуална двойка на съветския блок“.

През 2016 г. правителството на ПиС натовари Института за национална памет със задачата да следи операцията по декомунизация.

„Докато комунистическите паметници остават в общественото пространство, те възхваляват комунистическия режим. Трябва да бъдат демонтирани и преместени в музеите на комунистическата пропаганда“, като този в Подборско, в северозападната част на страната, обяснява пред АФП историкът Мачей Коркуч, директор на Института за национална памет, който е съставил списък с около 300 паметници от този тип.

Съветски танк

Но много селища са против. В северния град Елблонг, за да се избегне преместването на съветски танк Т-34, властите прехвърлиха собствеността върху него на археологическия музей. След като стана негова собственост, той не попада под обхвата на закона.

Съседният град Малборк опита да продаде своя танк, но още не е намерен купувач. „Винаги е бил тук. Като бяхме малки, играехме около него на котка и мишка или на криеница. Никога не е пречил никому“, учудва се млад местен жител, Матеуш Яблонски.

В малкото южно селище Лапанув кметът преработи стария монумент, издигнат в памет на комунистическите милиционери, убити от антикомунистическата съпротива през 1946 г., превръщайки го в паметник в чест на участниците в същата тази съпротива, наричани „прокълнатите войници“. В наши дни Института за националната памет им придава по-голямо значение.

При първоначалното въодушевление след 1989 г. множество комунистически паметници, статуи на Ленин или на Дзержински бяха премахнати. След това процесът спря, поради липса на пари или просто бездействие, или пък след връщането на посткомунистически лидери на власт. „Най-накрая дойде време да сложим ред“, казва Коркуч.

Преразглеждане на историята

Този път ПиС иска да направи основно почистване. Института за националната памет е съставил списък с около 1500 имена на места и организации, които подлежат на промяна. Без да получат широка обществена подкрепа.

В Сосновец, воеводство Шльонск (Силезия), жителите са привързани към паметник на Едвард Герек, издигнат на кръгово кръстовище. Мнозина поляци пазят добри спомени за този комунистически лидер.

Улиците в памет на поляците от Интернационалните бригади, участвали в Испанската гражданска война бяха прекръстени, което предизвика протести в Полша и в чужбина. Освен това Москва смята разрушаването на паметниците за обида към паметта на съветските войници, загинали, за да прогонят германските нацисти от Полша.

Оттук нататък решенията ще вземат воеводите (областните управители), които преименуват улиците, без да се допитват до жителите – както се случи във Варшава, където булевард „Народна армия“ получи името на покойния президент Лех Качински.

В очите на опозицията ПиС провежда собствена историческа политика, издига свои паметници и прославя собствените си герои.

Опозицията се пита докъде може да стигне тази политика, чувайки как най-радикалните членове на ПиС, сред които е и премиерът Матеуш Моравецки, да казват, че мечтаят да разрушат Двореца на културата и науките – гигантската кула, построена във Варшава от Йосиф Сталин.

За тях това е символ на господството на Москва. За туристите тя е неизменна част от картата за обиколка на полската столица, с която жителите й в крайна сметка са свикнали.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.