Тропически риби пощят за здраве

Риби-доктори плуват около краката на жена в рибния спа център в Куала Лумпур, Малайзия. Рибният спа все по-често се използва за лечение на кожни заболявания, но вече е популярен и като разкрасителна процедура. Снимка: Ройтерс

Консервативните жени, които искат да се подложат на екзотични спа процедури, но не могат да направят компромис със своето благоприличие, имат нова невероятна възможност. Те може да се възползват от новите рибни спацентрове, които стават все по-модерни в целия свят. Преди десетина дни подобен център отвори врати в най-големия търговски център в малайзийската столица Куала Лумпур. Той използва специални риби, които изгризват мъртвите клетки от кожата на клиентите, след което те се масажират със специални масла.

Терапията с изгладнели тропически рибки се използва успешно и за лечение на кожни заболявания. Засега местата, където може да се ползват подобни басейни с топла вода и жадни за “плячка” риби, не са много.

Жени са потопили краката си в басейн, пълен с риби-доктори в в първия рибен спа център в Куала Лумпур, Малайзия. Снимка: Ройтерс

Но нетрадиционното лечение вече се практикува в десетки курортни центрове в Турция, Сингапур, Япония, Малайзия и Китай. Новата мода е част от надпреварата между спакурортите, които търсят нови и нови процедури, с които да привличат повече клиенти.

Лечебните рибки са известни като Garra Rufa, или просто риба-доктор. Те оцеляват в топла вода с температура 37 градуса. Използват се за естествено лечение на кожни заболявания – псориазис, екзема, акне и др. Рибите-доктор се хранят с мъртвата кожа по ходилата или ръцете. След като излязат от басейна, клиентите на рибния спа се подлагат на специални масажи с благовонни масла. Басейнът може да се използва както от мъже, така и от жени. Терапията може да е частична и на цялото тяло.

Рибки-доктори гризат мъртвата кожа от ходилото на посетител на първия рибен спа в Малайзия. Снимка: Ройтерс

Лечебната сила на рибките е открита от турски овчар и неговото стадо през 1917 г. Тогава той случайно стъпил в блато, и за секунди стотици рибки наобиколили раната на стъпалото му. Не след дълго раната заздравяла, а мълвата за помагащите малки рибки обиколила първо Турция, а след това и целия свят.

Лечението с рибки на псориазис обаче не е за страхливци. В продължение на 21 дни “пациентите” трябва да стоят в басейна по два пъти на ден за по около четири часа. Много от гостите виждат значително подобрение на състоянието на кожата си още по време на процедурите.

Рибки-доктори в спацентъра в Куала Лумпур. Процедурата трябва да се прилага в продължение на 21 дни. Снимка: Ройтерс

Терапията може и да изглежда мазохистична, но е учудващо забавна. Когато няма заболяване, рибките се събират около коленете и особено около деликатната част на ходилата. При болните от псориазис или други кожни заболявания рибките се насочват към районите с раздразнена, зачервена и изтъняла кожа. По-добрите “лекари” са “близачите” (lickers). Те обикалят около повърхностния слой на кожата, захващат се за него и го сдъвкват, като изчистват болните участъци. Другият вид “лечители” са рибите-щипачи (strikers). Те бързо откъсват парченца кожа и отплуват, за да се наслаждават на “плячката” на спокойствие.

Според Британската асоциация на дерматолозите този вид обновяване на кожата помага на болните, защото действа локално. Може би поради тази причина някои хора забелязват някакво подобрение, но засега други доказани ползи не са известни.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.