Ще последват ли и други държави примера на България и Испания за хазарта?

България и Испания са сред страните, които прибегнаха до законодателни промени за хазарта. Илюстрация: Efirbet

Хазартната индустрия бележи сериозен ръст в последните години. Бизнесът се радва на високи приходи и поради тази причина компаниите в бранша търсят бъдещо развитие, което да задържи възхода им. Онлайн операторите за залози и игри обаче не могат да предлагат услугите си току така. Нужен им е лиценз, а често и повече от един, за да работят легално в конкретна държава. България и Испания са сред страните, които прибегнаха до сериозни законодателни промени относно хазартната дейност. Това донесе на двете държави повече приходи от данъци, както и по-висока работна заетост в обществото. Данните от направено проучване сочат, че скоро и други държави ще поемат по пътя на България и Испания, като легализират онлайн залозите.

Какво се промени?

През 2013 година българското правителство промени законите, по които се облагат данъците на букмейкърските компании. Преди това компаниите трябваше да отговарят на тежък данъчен режим, но след промените нещата придобиха по-добър характер за тях. Проучването показва, че онлайн операторите вече плащат 20% данък върху печалбите си, вместо 15% върху натрупания оборот. Резултатът от тези промени бе заявка за лиценз от страна на различни букмейкъри, като в същата година на промените Efbet стана първия лицензиран букмейкър в България. Новите изисквания бяха приветствани и от други компании в бранша, които също придобиха лиценз.

Що се отнася до Испания, очакванията са хазартната индустрия да се превърне в бизнес за милиарди. Към момента страната налага данък в размер на 25% от реализираната печалба. Процентът е еднакъв за всички оператори, които предлагат спортни залози, предложения за конни надбягвания и залози от тип спортна борса, каквито има в платформата на Betfair. За да се засили интереса на повече букмейкъри към страната, тя обмисля намаляването на процента данък до 20%. Този ход ще се приеме радушно от компаниите и те несъмнено ще завоюват своите позиции на пазара.

Какви са плюсовете от лиценза?

Тук ще се спрем на предимствата от лиценза за двете страни – държавите и букмейкърите. Онлайн операторите работят на пазари и без да имат лиценз от съответната държава. Това не ги спира да предлагат дейността си, но им пречи за доста други действия. Ако един хазартен оператор не разполага с валиден лиценз в определена страна, то той не може да рекламира дейността си. Това обаче не е най-лошото. Когато една компания е без лиценз, нейният сайт не е достъпен от конкретната държава, т.е. потребителите не могат да стигнат директно до услугите ѝ. В такъв момент се появяват различни алтернативни линкове за достъп до огледални сайтове, но дори и те не представляват пълно решение, защото също биват блокирани. Точно това се случи по време на придобиването на лиценза от страна на британския букмейкър Bet365 в България. Тогава официалният адрес на сайта на компанията бе с ограничен достъп, а впоследствие се блокираха и всички появили се алтернативни страници.

Със сигурност един онлайн букмейкър няма как да спечели, ако не е позволен достъп до предложенията му. Точно затова придобиването на лиценз е идеалното решение на проблема. Компаниите преминават през задължителните процедури за издаване на лиценз, след което могат да рекламират своята дейност на конкретния пазар по много разнообразни начини. Сред най-познатите методи за промотиране е подписването на спонсорски договори с различни спортни отбори и състезатели. От тази гледна точка, букмейкърът Winbet е доста популярен у нас, но и като цяло в Европа има много букмейкъри, които спонсорират части от спорта. Освен рекламата обаче, по-важното за операторите е, че могат да предлагат дейността си напълно легално. Единственото условие е да плащат данъци.

Проучване на букмейкърските анализатори от сайта на Efirbet показва, че хазартните компании в България са натрупали близо €1,5 милиарда оборот за 2017 г. Отчетените печалби за българското правителство във вид на данъци от хазартната индустрия се равняват на близо €70 милиона за 2016 г. и около 80 милиона евро за 2017 г. Очакванията са тези цифри да нарастват, а в Испания нещата също изглеждат добре за хазната. Държавата печели около 140 милиона евро данъци от хазартната индустрия за 2017 г.

И за букмейкърските компании, и за сами държави, е по-добре нещата да се извършват легално. По този начин печелят и двете страни. А освен това потребителите биха искали да изберат сигурен онлайн сайт за залози, който е лицензиран и се регулира, отколкото да прибегнат до услугите на друг, несигурен оператор. С оглед на позитивите, които са натрупали България и Испания с легализирането на хазарта, то очакванията са и много други държави да подходят по този начин. В момента Италия се намира в процес по легитимиране на доста онлайн букмейкъри, което затвърждава тенденцията. Времето ще ни покаже кои ще бъдат следващите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.