Украйна търси нов отговор на руската агресия

Разрушен завод край Донбас. Снимка: нюзру

Започналата през 2014 г. военна операция в Източна Украйна променя формата си и става Операция на обединените сили (ООС). „Дойче веле“ обяснява по какво тя ще се отличава от досегашното положение.

Донбас: от АТО към ООС

Военната операция в Източна Украйна започна на 14 април 2014 г. При осъществяването й украинските сили на реда и военни сдържаха настъплението на проруските групировки, които установиха контрол над отделни райони на Донецка и Луганска области. През цялото това време операцията бе ръководена от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), в частност от нейния антитерористичен щаб. След приемането на закона за реинтеграция на Донбас антитерористичният щаб на ССУ в Източна Украйна ще бъде заменен от Обединен оперативен щаб на въоръжените сили на Украйна (Обединените сили).

Това е ръководен орган на различни групи войски и сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), на Националната полиция и Националната гвардия, Министерството на извънредните ситуации и други ведомства, създаден за провеждането на специални операции. Именно той ще ръководи всички процеси в зоната на конфликта в Донбас. Още в средата на март президентът Петро Порошенко назначи за командващ на Обединения оперативен щаб на ВСУ в Донбас генерал-лейтенант Сергей Наев.

Както отбелязват украинските власти, основната задача на Обединените сили е да сдържат и да дават отпор на руската въоръжена агресия в Донецка и Луганска област. По думите им форматът на военната операция в Украйна се променя, за да има армията по-големи правомощия в зоната на конфликта без въвеждане на военно положение на тази територия.

Специален режим в Донбас

Обединеният оперативен щаб, начело със Сергей Наев, вече е разработил специален режим, който ще действа в зоните за сигурност и в района на бойните действия в Донбас. Дойче веле разполага с текста на разпоредбата за установяване на специален режим. Тя предвижда предоставянето на специални правомощия на военните и органите на властта. В частност, в случай на крайна необходимост те могат да употребяват оръжие и специални средства спрямо лица, извършващи правонарушения или други действия, възпрепятстващи изпълнението на ООС или опитващи се да проникнат несанкционирано в райони, където се провежда такава операция.

Участници в операцията могат също така да задържат и на предават лица на органите на Националната полиция, да извършват обиск на вещи и превозни средства, временно да ограничават и да забраняват движението на автомобили и пешеходци по улиците и пътищата, да влизат в жилища и сгради на предприятия и организации и т.н.

Военните и силите на реда имаха подобни правомощия и преди това. Но след промяната на формата на военната операция в зоната на конфликта в Донбас вместо няколко ще има един ръководен център, ще се повиши координацията на действията, ще се намали корупцията и контрабандата, прогнозира киевският експерт Юри Кочевенко. Освен това по въпросите на националната сигурност Донецката и Луганската военно-граждански администрации ще се подчиняват именно на Обединения щаб на ВСУ и на неговия ръководител Сергей Наев.

Граници на осъществяване на ООС

Украинската страна твърди, че специалният режим в отделни райони на Донбас ще действа не винаги, а само при заплаха от обстрел от страна на противника, терористична диверсия или движение на военна техника от страна на самопровъзгласилите се „ДНР“ и „ЛНР“.

Властите в Киев определиха и районите на бойните действия. За такива ще се считат териториите покрай линията за разграничение, обхванати от подобни действия. Освен това са посочени населените места, които влизат в зоната за сигурност, прилежаща до района на бойните действия. В зоната за сигурност по решение на командващия на Обединените сили могат да се създават райони с ограничен и забранен достъп.

Какво ще се промени за гражданските лица в Донбас?

Украинските власти са установили три режима за гражданските лица в зоната за сигурност на територията на Донбас. „Зеленият“ режим означава, че пребиваването и преместването на хора в тази зона е ограничено. „Жълтият“, че пребиваването и преместването може да се осъществяват само при наличие на документи, като се провежда личен обиск на граждани и вещи, и на превозни средства.

„Червеният“ означава, че пребиваването на гражданите е временно ограничено, а влизането е възможно само при наличието на пропуск и то не навсякъде. В разпоредбата се казва: „Съответните режими могат да се въвеждат временно в отделни райони или в цялата зона за сигурност с решение на командващия на Обединените сили“.

С решение на командващия ООС гражданските лица ще се допускат в зоната на конфликта, ако самите те живеят в района на провеждането на операцията или там живеят техни най-близки роднини, погребани са техни близки роднини или когато отиват на погребение на свои близки. Освен това, в зоната на конфликта е възможно влизане с хуманитарна цел или за изпълнение на дипломатически, или консулски функции. Такива международни групи ще се допускат само при ходатайство или съгласуване с МВнР на Украйна.

Правозащитниците вече са обезпокоени от въвеждането на пропускателен режим в зоната на конфликта, тъй като още не са разработени правилата за издаване на съответните пропуски. От организацията „Донбас SOS“ отбелязват, че разпоредбата за въвеждане на специален режим в Донбас не е обсъждана с обществеността.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.