Не смей да изразиш съмнения за еврото. Новите комсомолци ще те обявят за путинист

У нас се надига скептицизъм за въвеждането на еврото. Съвсем нормален, дори много по-слаб, отколкото в Гърция и Италия навремето.

Веднага скочиха да размахват пръст самоназначили се блюстители на европейските ценности – който каже нещо против еврото и прави лоши прогнози е вредител, враг на ЕС, пета колона на Русия и пунитист.

За сведение на размахващите пръст – най-мрачните прокоби за еврото и еврозоната ги направи многократно Пол Кругман, колумнист на „Ню Йорк таймс“ и нобелов лауреат по икономика.

Има съвсем реални опасности и рискове от въвеждането на еврото, най-малкият от които е, че масово ще бъдат закръглявани нагоре цени на стоки и услуги. Това специално вече се случи в Германия навремето (една марка се котираше точно по курса лев-евро).

Други по-неприятни неща се случиха в Испания, Италия и Гърция. И за това трябва да се говори, обсъжда, анализира, за да бъдат намалени всички рискове. Но ако ще има натегачи да обвиняват в предателство всеки дискутиращ, който предупреждава за проблеми с еврото, това е простотия и не е от никаква полза за страната.

В Италия, Гърция и др. известни личности се изказваха свободно и емоционално в защита на националните си валути лира и драхма. Никой не ги е обвинил в предателство.

У нас някои искат референдум, това също е нормално. Но онези, които са се самоназначили да говорят от името на европейските ценности, до такава степен започнаха да отблъскват, че вече поставят под въпрос изхода на такъв референдум и предизвикват все по-силен евроскептицизъм.

Някои страни членки на ЕС като Швеция и Дания не пожелаха да приемат еврото. Дания дори не иска да влиза в еврозоната. И това не е отклонение от европейските ценности – направили са си сметката, без да се обвиняват в предателство.
Великобритания, която си остана с паунда, да не я броим, тя се оттегля и от ЕС, това не е пример за нас, но е пример за национално самочувствие и единство, каквото у нас напълно липсва.

И навремето при комунизма имаше натегачи по комсомолска и партийна линия, които размахваха пръст, раздаваха присъди и бяха готови да козируват на всяка спусната отгоре директива. Сега брюкселските натегачи са новите комсомолци.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.