Обмисля се изключването на кредитните карти от сайтовете на онлайн букмейкърите

Комисията по хазарта на Великобритания иска да ограничи депозит на средства в хазартни игри в интернет с кредитни карти, понеже те дават предпоставка един играч да загуби повече, отколкото може да си позволи. Снимка: Betenemy

Животът в ерата на модерните технологии ни дава много лесни и достъпни начини за извършване на различни дейности. Една от тях е онлайн разплащането. Без да е нужно да излизаме от дома си, можем да платим различните си битови сметки или да пазаруваме онлайн, но също така налице е възможността да прибегнем до онлайн залози. Хазартната индустрия е широко разпространена в много страни и заема важна част от ежедневието на много хора. Към края на 2017 г. хазартната комисия на Великобритания започна обсъждането на стъпките за преминаване към по-безопасни игри и залози. Някои мерки вече влязоха в сила, а една от обсъжданите теми е забраната за използването на кредитни карти в сайтовете за спортни залози.

Защо се налагат тези мерки?

По-запознатите от вас може би са наясно, че Великобритания е страната, в която са позиционирани най-популярните онлайн букмейкъри. Там индустрията налага темпото за всички останали пазари. Точно поради тази причина на Острова се шуми най-много около хазартния бизнес и всички възможни регулации, които могат да бъдат наложени.

Една от идеите за засилване мерките за защита на играчите е свързана с кредитните карти и използването им в сайтовете на онлайн операторите. В момента едва ли има букмейкърска компания, която да не приема депозити през кредитна карта. Британската компания Betfair например отчита доста сериозен процент на заложени средства, които са заредени по сметката на играча именно от кредитната му карта. Комисията по хазарта на Великобритания иска да ограничи изцяло подобен начин за депозит на средства, понеже кредитните карти дават предпоставка един играч да загуби повече, отколкото може да си позволи. Ако тази идея стане факт във Великобритания, то несъмнено и останалите пазари ще последват тенденцията. Това означава, че ако кредитните карти в момента са един от основните методи за депозит, то скоро те могат да бъдат изключени напълно.

Различни изследвания сочат, че през 2017 г. онлайн хазартната индустрия е спечелила с 10% повече от предходната година. Данните за Великобритания показват печалба в размер на 4,7 милиарда лири за изминалата година. В същия период водещият букмейкър bet365 отчете над 2 милиарда лири приходи, което бе своеобразен рекорд. Няма съмнение, че хазартната индустрия е печеливш бизнес, но в същото време притесненията на регулаторите са свързани със защитата на играчите и предпазването им от развиване на хазартна зависимост. Последствията от подобна зависимост могат да бъдат наистина неприятни. В тази връзка експертите от Betenemy съветват винаги да подхождате с умисъл, когато залагате и играете онлайн. В сайта им ще откриете доста полезна информация за правилните подходи в залозите, както и подробна информация за опасностите, предпоставките и начините за справяне с хазартната зависимост.

Колко успешно би било изключването на кредитните карти от залаганията?

На пръв поглед идеята изглежда много добра, понеже в момента тегленето на кредит за не голяма сума е сравнително лесно. Доста хора могат да се възползват от това, но проблемът е, когато го правят с цел да залагат. Опасността идва, ако те загубят тези пари, както се случва в повечето случаи. Тогава страда човекът, загубил парите, но и неговите близки, които също могат да бъдат засегнати от последствията. Въпросът е колко успешен ход към намаляването на загубите би била забраната на кредитните карти?

В България има няколко легални оператори, като всеки от тях към момента предлага разплащане с кредитна карта. Освен този метод обаче има още доста други начини, с които потребителите могат да захранят онлайн сметките си в букмейкърските сайтове. Операторът Efbet предлага депозити с кредитни карти, но също така сред наличните опции са плащанията чрез EasyPay, банков превод, различни онлайн портфейли и други. Подобна е ситуацията и при депозитите в сайта на Winbet, който също е сред най-използваните в страната. Дори кредитните карти да бъдат ограничени, залагащите остават с възможността да депозират взетия заем по друг начин. Не директно през кредитната карта, но по друг път, който отново ще му даде възможност да захрани сметката си за залози.

Идеята зад прекратяване на използването на кредитни карти за онлайн залози и игри е добра и има смисъл. Дори обаче тя да се осъществи, не е напълно ясно доколко това ще помогне за намаляването на загубите, които играчите реализират чрез залозите си. Със сигурност обаче мерките, които комисията по хазарта във Великобритания предприема, започват да се осъществяват. Все пак основната идея е чрез различни подходи да се повиши защитата на играчите и да се намалят техните загуби, поне доколкото е възможно. Времето след приемане на мерките, както и финансовите отчети на букмейкърите, ще ни покажат доколко ефективни са те.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.