Радев им крив, а Борисов – не. Положението е като с протестърите през 2013 г.

Румен Радев и Бойко Борисов. Снимка: от тв екрана

Нагласите у нас не са се променили от 2013 г. Групата някогашни протестиращи работи за Бойко Борисов – от студенти до професори, и т. нар. насипно дясно.
Без да го казват гласно, и в момента са готови да го подкрепят за четвърти мандат, само да не дойдат „комунистите”.

Те подминават поведението на Борисов, но която и да е протоколна реч на президента Радев ги възмущава. Него не могат да понасят, не Борисов.

За тях е желан Плевнелиев, пуделът на Борисов, който го обслужваше непрекъснато. Но Радев, който е независим от него, е дразнител. Затова в синхрон с Борисов го нападат.

БСП не е готова да спечели избори, няма как да управлява сама. Затова става все по-сложно занапред. България е орисана на коалиции, ако не въведат мажоритарно гласуване (не че е по-добре, но това е начинът без коалиции).

Но подкрепата за Борисов от страна на медии, журналисти, водещи, и от, божем, интелигентни хора е лесно различима и отблъсква. Май е време да се напише нещо за „Интелектуалците за Борисов”, да не се чудят хората кой легитимира този бай Ганьо, отявлен демагог и лъжец, който превърна демокрацията в параван за личния му режим.

През 2013 г. Борисов спечели с малко изборите и веднага демонстративно върна мандата, защото не искаше коалиция с никого. Коалицията на БСП-ДПС беше обявена от медии и коментатори едва ли не за фашистка, защото Волен Сидеров присъствал в парламентарната зала да осигури кворум като гласуваха правителството.

Така Борисов си осигури по-добър резултат на следващите избори и направи трети кабинет. От парламента отпаднаха насипно-десните, защото отначало излъгаха, че не искат Борисов за премиер. И на тяхно място се подредиха националистите. Сега вече има официална коалиция с Волен и др. националисти. Медии и коментатори не го правят на въпрос.

Новите-стари десни сега се заявяват като опозиция, но вече трудно някой ще им повярва и не е сигурно дали ще влязат в следващия парламент. Ако влязат, неминуемо ще подкрепят Борисов. Няма как да му откажат, след като са десни. Той ще си ги използва, както намери за добре, ако не като цяло, поне с отделни техни лидери за министри. Тяхното е като някакъв вид импотентност – искат, но не могат – искат да бият „комунистите“, но не могат, затова подкрепят Борисов и камарилата му от бивши комунисти. Който впрочем, както говори против „комунистите“, е подкрепен и от живковисткото крило в някогашната БКП и нарича комунистическия диктатор Живков „колос в българската история“.

Ситуацията е такава, че като отвратят достатъчно хората, БСП ще спечели изборите. Тогава са възможни два варианта – да се опитат да направят коалиция без нея, да я оставят в опозиция. И така ще се повтори ситуацията от 2013, когато спечелилата партия остана извън правителството. Ще има кратковременно правителство, после на изборите БСП ще спечели повече.

Другият вариант е, колкото и да изглежда чудно сега, да дочакаме коалиция БСП-ГЕРБ. Въпреки сегашната враждебност и декларации на партия ГЕРБ, че няма да правят такава коалиция, Борисов ще предпочете това, вместо да остане извън властта. Ще дръпне една демагогска реч – „И Меркел така направИ”, че трябвало да спасяват държавата, че оставят настрана партийните си интереси и т. н., и ще завие на 180 градуса. И такава коалиция като нищо ще изкара два мандата поне.
Новите-стари десни с поведението си може да изиграят ролята на катализатор на такава коалиция.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.