Асоциация протестира: Изложба, тежко извращение на историята

„Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“ изразява своето абсолютно несъгласие с откритата вчера в сградата на САБ изложба „Страната на спасените евреи“.

Анонимният текст (към изложбата – б.р.) съдържа големи неточности, манипулиране на факти и документи, извадени от контекста, както и открита пропаганда за възхвала на цар Борис Трети като „спасител“ на българските евреи.

Развити са отдавна познати ревизионистични тези, разпространявани в публичното пространство от среди, обслужващи интереси на царското семейство и на ултранационалистически кръгове в българското общество.

Една от тези тези е за еврейските трудови лагери, описани като места за „скриване на евреите от германците“. За целта е даден, изваден от контекста, кратък цитат от едно изречение от дневника на Б. Филов (стр. 568), но са пропуснати други много по-съществени цитати от същата книга по този въпрос, които дават съвършено друга представа за истинските намерения на правителството и на царя. Като например следният текст на стр. 558: „Германците биха подкрепили всяко правителство, което е в състояние да се справи с комунистите, с евреите, за които в нова Европа няма място. Царят се съгласи с мен…“

За изпращането на евреите в Полша, Филов пише следното(стр. 560): „На въпроса му (шв. дипломат Редар) къде отиват, отговорих: „В Полша“. „Това значи, че те отиват на смърт“, каза той. Обясних, че това е пресилено и че те ще бъдат използвани като работници… Казах му какво вредно влияние упражняват у нас евреите и че ние имаме право да се защищаваме с оглед на това, че и ние можем да станем театър на военни действия.“

В „Дневник“ на Филов могат да се намерят десетки подобни изявления.

Друга манипулация е твърдението за „спасение чрез визи“. Както беше доказано чрез изследване архивите на Швейцарския червен кръст и на швейцарската легация в София, посредник през 1942-1943 на британското правителство и на Еврейската агенция, които се стремят да изкарат колкото се може повече евреи в Палестина, огромната част от „дадените“ от България визи през периода след 1942 година са били впоследствие анулирани от българските власти и не са довели до спасение. Тази практика е била системно прилагана чрез двойно счетоводство на кореспонденцията. Подобно твърдение в изложбата сочи, че тя е правена изключително непрофесионално и от лица, които не са спазили елементарни правила за работа с архиви.

Третото недопустимо твърдение е пропагандната теза на някои заинтересовани извън България лица за ролята на цар Борис Трети в спасението. Тази теза е отдавна опровергана след искан доклад от специална комисия, начело с върховния съдия Бейски (председател на комисията към Яд Вашем за „праведници между народите“) и с участието на професорите от Йерусалимския университет Йехуда Бауер и Далиа Офер, след който държавата Израел има твърдо установена позиция по този въпрос, изразена на всички възможни нива, включително и най-високото – в словото на президента Ривлин. В резултат на този доклад в Израел бяха махнати всички почетни знаци и надписи във възхвала на монарха Борис Трети.

България е страна на свободното слово и всеки може да изразява своите позиции, както са направили организаторите на това недоразумение. Изложбата обаче е ползвала 22 500 лева публични средства, отпуснати за нея от фонд „Култура“ на МК, както и беше открита със слово на зам. министър-председателя Валери Симеонов.

Това я поставя в контекст на официална позиция, финансирана от държавата, недопустима при зачитане на съществуващите исторически факти, както и при официалната позиция на българската държава, изразена при други случаи от министър-председателя и от българския парламент.

Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца настоява за спиране на тази изложба, като тежко извращение на историята на българското еврейство от периода 1941-1944 година, както и заради недопустимо подценяване в полза на цар Борис Трети на ролята на българския народ, на БПЦ и на част от българската интелигенция за спасението на част от еврейското население в България. Като наследници на изстрадалото българско еврейство ние помним и винаги ще почитаме своите приятели и истинските си спасители.

От страницата на Асоциацията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.