Джина Хаспъл – замесена в изтезания, но разбира Русия

Джина Хаспъл. Снимка: от тв екрана

Доводът срещу номинирането на Джина Хаспъл за директор на ЦРУ е прост и в някои отношения убедителен: Сенатът не би трябвало да одобрява някой, който е бил замесен, макар и косвено, в позволеното от правителството на Джордж У. Буш изтезаване на заподозрени членове на Ал Каида.

Има един силен контрааргумент, върху който си струва да се размисли в момент, когато Хаспъл се готвеше за своето изслушване пред сенатската комисия по разузнаване вчера. Във време, когато вниманието на Съединените щати е приковано към разследването на тайни операции на Русия за оказване на влияние върху кандидат-президентската кампания през 2016 г., Хаспъл е навярно висшият служител на разузнаването, който най-добре разбира руската заплаха.

ЦРУ води своя кампания за оказване на влияние в подкрепа на номинацията на Хаспъл, представяйки информационни материали, графици и данни за миналото, които агенцията обикновено строго контролира. От всички хвалебствени изявления, които те са събрали от бивши служители на агенцията, е очевидно, че старите момчета и момичета в ЦРУ наистина искат Хаспъл да бъде утвърдена и се страхуват кой друг би могъл да бъде номиниран, ако тя бъде отхвърлена.

Хаспъл не е колоритен персонаж от страниците на шпионски роман. Попитани за лични истории или ярки спомени за нея, няколко бивши колеги не можаха да се сетят за нищо. Изглежда, че тя е оставила зад себе си малко анекдоти. В известен смисъл това е успокоително: силата на Хаспъл е чистата компетентност – спокоен подход, лишен от драматизъм, към ръководенето на сложни шпионски операции. Тя не крещи, не тропа по масата, нито хвърля бомби от вулгарни думи.

Войниците нямат възможност да избират своите офицери, същото би трябвало да важи за шпионите. Следователно фактът, че Хаспъл е популярна сред служителите на ЦРУ, не е решаващ, макар да е интересен. Истинският въпрос е как тя би управлявала ЦРУ, което поради свързаното с Русия разследване е опасно близко до Белия дом, който се бори за живота си. Президентът Тръмп показва в своите изявления за ФБР, че ще атакува професионалните разузнавачи, за да спаси кожата си. Може ли Хаспъл да парира подобни опити на Белия дом да манипулира ЦРУ?

Опитът на Хаспъл с Русия е най-важната подробност в нейната биография, освен трите й години работа за Центъра за борба с тероризма от 2001 до 2004 г. Изглежда, че през голяма част от първите 15 години на своята кариера тя се е занимавала със свързани с Русия операции, като се започне от назначението й в покровителствана от СССР държава в Източна Африка през 1987 г.

Макар никога да не е работила в Москва, бивши колеги казват, че тя е ръководила операции срещу руски цели при няколко назначения. А като заместник-началник на групата за руски операции в Централноевразийския отдел от 1998 до 2000 г. тя е изучавала най-деликатните операции, свързани с Русия. Майкъл Сълик, ръководил отдела по онова време, си спомня, че тя е давала балансирана оценка на рисковете и ползите от всяко евентуално вербуване на руснаци.

Хаспъл също така е научила специалните разузнавачески техники, необходими за оцеляване на агенти във враждебни „закрити зони“ като Русия. Това са най-ценните тайни на ЦРУ и Хаспъл е сред малцината посветени. „Тя има докторска степен по ФСС, СВР и ГРУ“, шегува се бившият ръководител на поста в Москва Дан Хофман, работил в тясно сътрудничество с Хаспъл, имайки предвид инициалите на трите главни руски разузнавателни служби. „Това й дава тежест в структурата и пред нашите външни партньори, с които си взаимодействаме.“

Също така се говори, че Хаспъл е изградила силни връзки с британската разузнавателна служба МИ-6, докато е била ръководител на поста в Лондон от 2014 до 2017 година. Великобритания продължава да е крайно необходим партньор на Америка при операции срещу трудни цели като Русия и Китай.

През март се появи случай, при който да се провери доколко Хаспъл е способна да се справя в отношенията с Белия дом с деликатни операции, свързани с Русия, след отравянето на дезертиралия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия. Като заместник-директор на ЦРУ Хаспъл работеше в тясно сътрудничество с МИ-6 за съгласуване на отговора и лично информираше Тръмп за случая – и препоръча изгонването на 60 руски шпиони като наказание. Тръмп се съгласи, предприемайки най-суровия ход срещу Русия при своето президентство.

Хаспъл също така помагаше в обезпечаването на доставката на доста деликатни документи, свързани с Русия, на специалния прокурор Робърт Мълър и комисиите по разузнаване на Камарата на представителите и Сената. Колеги казват, че тя и директорът на ЦРУ Майк Помпейо (който сега е държавен секретар) са помогнали на разследванията, като същевременно са се опитали, невинаги успешно, да защитят „някои невероятно деликатни материали“, както се изрази един човек.

Що се отнася до изслушването на Хаспъл пред комисията по разузнаване на Сената, би трябвало да се обърне внимание на два спешни въпроса: дали тя е толкова опетнена от замесването си в темата с изтезанията, че това да подкопае нейното ръководство и да срине моралния авторитет на Америка? И как нейните специални познания по Русия биха помогнали на ЦРУ да се справи с най-деликатното и евентуално най-взривоопасното предизвикателство за правителството на Тръмп?

Това, което превръща номинирането на Хаспъл в морален въпрос, е, че то е труден избор, с цена и за двете страни.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.