Американското посолство в Ерусалим – не е нито първото, нито ще е последното

Доналд Тръмп обявява решението си за Ерусалим. Снимка: от тв екрана

Следващата седмица погледите ще бъдат насочени към откриването на американското посолство в Йерусалим, но това не е първата, а вероятно няма да е и последната дипломатическа мисия, която се установява в Стария град.

За момента обаче преместването, огласено на 6 декември миналата година от президента Доналд Тръмп (за съжаление на международната общност и палестинците), далеч не предизвиква лавинообразния ефект, какъвто Израел прогнозира, с някои изключения.

В миналото в Йерусалим се намираха посолствата на няколко страни, главно африкански и южноамерикански, и се очакваше някои от тях да се върнат там.

След войната през октомври 1973 г. Кот д’Ивоар, Заир (днешна Демократична република Конго) и Кения скъсаха дипломатическите си връзки с Израел и закриха посолствата си в Йерусалим. Когато отношенията бяха възстановени, дипломатическите им мисии се установиха в Тел Авив.

През 1980 г. Израел гласува закон, провъзгласяващ Йерусалим за негова „единна и неделима“ столица. Тя включваше и завзетите през 1967 г. от еврейската държава палестински квартали в източната част на града, която палестинците искат да превърнат в столица на своята мечтана бъдеща държава.

ООН обяви това решение за незаконно и призова държавите с дипломатически мисии в Йерусалим да ги изтеглят оттам.

Боливия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Гватемала, Хаити, Панама, Салвадор, Уругвай, Венецуела и Холандия изпълниха искането. През 1984 г. Коста Рика и Салвадор се върнаха в Йерусалим, но през 2006 г. отново го напуснаха.

Вследствие на решението на президента Тръмп някои страни също изразиха желание да преместят посолството си, а Израел се опитва да убеди и други да последват този пример.

Президентът на Гватемала Джими Моралес обяви, че страната му ще открие посолството си в Йерусалим на 16 май, а израелското външно министерство твърди, че Парагвай ще направи същото до края на месеца.

Румънското правителство, подкрепяно от председателя на парламента, одобри предложение за преместване на посолството на страната в Йерусалим, но президентът Клаус Йоханис се противопостави на това решение при липсата на мирно споразумение между Израел и палестинците и призова министър-председателката Виорика Дънчила да подаде оставка.

При посещение в Йерусалим през април Дънчила заяви, че на този етап не се ползва с желаната подкрепа на всички партии за преместване на посолството.

Румъния би била първата страна от Европейския съюз, която подражава на САЩ и влиза в разрез със съобразената с резолюциите на ООН европейската позиция – че окончателният статут на Йерусалим трябва да бъде договорен от израелците и палестинците.

Чешкият президент Милош Земан подкрепи преместването на посолството на страната в Йерусалим, но засега правителството му е обявило само, че ще възстанови почетното си консулство и ще открие чешки културен център в града.

Според палестински медии при официалното си посещение наскоро японският премиер Шиндзо Абе е уверил палестинския президент Махмуд Абас, че страната му ще остави посолството си в Тел Авив.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.