Китайска частна АЕЦ „Белене” – ново двайсе. И ново набутване на страната

Покрай шума за Евровизия или алпиниста Боян Петров, тихомълком се промъкна новината, че АЕЦ Белене ще го строят китайци, без участие на държавата. Това съобщиха от правителството, а енергийната министърка обясни нещо, че започва процедура.

Да не са руснаци, китайци да са… Ама то няма как да не участват и руснаци. Но не това е важното. Получава се – китайска частна АЕЦ, без гаранции и без участие на държавата.

Тоест – ядреният риск за страната, а частният инвеститор ще продава ток. А ядрените отпадъци? По европейска директива, като си имаме АЕЦ, трябва да построим подземно ядрено хранилище, поне 1 млрд. ще струва.

И да строиш АЕЦ във време, когато атомната енергия става все по-скъпа, а от някои други източници – все по-евтина, е много голяма глупост. Едно време имаше виц, че България, ако е в пустинята, ще внася пясък и ще изнася вода. Нещо такова се получава. И да му мислим за китайското качество.

Но като погледне човек из социалните мрежи, има въодушевени от възраждането на проекта „Белене” и си има фенове на китайското качество. Борисов намира подкрепа.

На феновете на (вече китайска) АЕЦ у нас трябва да се припомни, че Германия закрива своите АЕЦ по план. Италия ги закри с референдум след Чернобил, като спря и строителство на нова АЕЦ, в по-напреднала фаза от тази в Белене. През 2011 г. Берлускони искаше да размрази ядрената енергетика, но италианците пак я отхвърлиха. А там понякога през лятото стигат до режим на тока.
Австрия си е забранила ядрената енергетика с конституцията.
Швейцария с два референдума през 2016 и 2017 г. реши да остави съществуващите АЕЦ на доизживяване и си забрани строителство на нови. И т. н. има още примери.
Могло да се живее и без АЕЦ…

Ако беше много евтин атомният ток и много изгодно икономически, досега да са построили АЕЦ „Белене”. Проектът е спиран поне 3 пъти от соца до днес. Какви ли не инвеститори се изтеглиха, между които най-сериозният – германският RWE. И то не по политически причини, ЕС беше дал зелена светлина да се строи АЕЦ у нас, и още е валидно това одобрение.

Така че ние можем да се замеряме с приказки, но това е реалността.

След много перипетии почни-спри, след като предишното правителство на Борисов плати 1 млрд. неустойка на руския „Атомстройекспорт”, без да обжалва решението на арбитражния съд, сега пак иска да строи в Белене, тоест – да го даде на китайци…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.