Да се самоубиеш заради MySpace

Една от последните снимки на 13-годишната Меган Майер, която се самоуби миналата година след измама в MySpace. Снимка: deathby1000papercuts.blogspot.com

Миналата година американката Меган Майер сложи край на живота си, защото реши, че някъде има един Джош Евънс, който я мрази. Едва няколко дни преди това тинейджърката смятала 16-годишния Джош за най-прекрасното гадже, което някога е имала.

Евънс се свързал с Меган чрез страницата й в MySpace.com. Двамата дълго флиртували, но само в социалната онлайн мрежа. Джош казвал, че семейството му няма телефон. На 15 октомври 2006 г. обаче, Джош изведнъж променил поведението си. Започнал да обижда Меган, веднъж цял час си разменяли „любезности“.

На следващия ден, в последното си съобщение, Джош написал: „Светът ще е по-добро място без теб.“

Меган избягала в стаята си с плач. По-късно майка й я намерила там – обесена на колана си. Меган била едва на 13.

Шест седмици след смъртта на Меган родителите й разбрали, че Джош Евънс всъщност не съществува. Той бил едно от много онлайн превъплъщения на 47-годишната Лори Дрю, която живеела четири къщи надолу по улицата в бързо развиващото се предградие Сейнт Чарлс, на 35 мили от Сейнт Луис.

Естествено, фактът, че възрастен си е направил такава жестока шега с 13-годишно момиче, възбуди вълна от недоволство в САЩ. Всички медии бяха засипани с гневни телефонни обаждания и имейли, а Интернет закипя от блог постове по темата. Гневът на хората беше удвоен от факта, че местният съд не обвини Дрю в престъпление.

Говорителят на местното шерифство лейтенант Крейг Макгуайър заяви, че постъпката на Дрю е „груба, вероятно показваща незрялост, но не е незаконна“.

В отговор на всички тези събития, тази седмица местният общински съвет прокара нова мярка, която прави тормоза в Интернет наказуем – 500 долара глоба и 90 дни в затвора.

„Наясно съм, че това е нищо, казва кметът Пам Фогърти. Но няма какво повече да направим. Не можем да постъпим както много хора искат: да отидем и да изгорим къщата на Дрю.“

Адвокатът от Сейнт Чарлс Джак Банас пък смята да възстанови дело, с цел да установи дали не може да бъде повдигнато обвинение срещу Дрю. Щатският представител Дъг Фъндърбък също смята да разгледа възможностите за затягане на законодателството срещу онлайн тормоз и измама.

В седми клас Меган Майер отчаяно се мъчела да се приобщи към децата в училище „Форт Цумвалт“, които редовно й се присмивали за наднорменото тегло, разказва майка й Тина. Затова в началото на осми клас тя се преместила в „Непорочно зачатие“ – близкото католическо училище. Само за три месеца дъщерята на г-жа Майер намерила много приятели, свалила 10 килограма и се присъединила към волейболния отбор.

Лелята на Меган – Вики Дън, казва, че за известно време Меган и дъщерята на Лори Дрю са били в една компания. След това обаче Меган отишла в новото училище и прекъснала всякакви връзки с другото момиче.

В шерифството Лори Дрю дала показания, че си е направила профил в MySpace като Джош Евънс, за да спечели доверието на Меган и да разбере какво мнение има тя за дъщеря й. Помолен за мнение, съпругът на Лори – Кърт Дрю, заяви, че семейството му няма коментар по случая.

Според майката на Меган, Лори Дрю е знаела за проблемите на 13-годишното момиче, знаела е и, че взима и антидепресанти. Очевидно е знаела и за профила й в MySpace.

Пожелала анонимност майка от Сейнт Чарлс заяви, че Лори Дрю й е казала за онлайн превъплъщението си. „Лори се забавляваше с това, казва жената и добавя, че Дрю и дъщеря й са казвали, „че ще се разправят с Меган“.

Тина Майер разказва, че след един месец невинно флиртуване „Джош“ изведнъж изпратил следното съобщение: „Не харесвам начина, по който се отнасяш към приятелите си и не знам дали искам да съм приятел с теб.“

Завързал се сериозен онлайн спор. На следващия ден няколко младежи, свързани с профила на Джош в MySpace, също се включили в размяната на обиди и нападнали брутално Меган. Разплакана, тя отишла в стаята си. Не изминали и 15 минути и Тина усетила, че се е случило нещо ужасно. Влетяла в стаята само за да види дъщеря си обесена.

След шест седмици пожелалата анонимност съседка се срещнала със семейство Майер и им казала какво знае за „Джош“. По това време семейство Дрю не били в Сейнт Чарлс.

Родителите на самоубилата се Меган Майер на гробищата. На 6 ноември тази година тя щеше да навърши 15. Снимка: stcharlesjournal.stltoday.com

„Бях абсолютно шокирана“, спомня си г-жа Майер.

Малко преди смъртта на Меган семейство Дрю помолили Майерови да скрият у тях една маса за пинг-понг, която била приготвена за коледен подарък за дъщеря им. Когато семейство Майер разбрали за измамата в MySpace, те насекли масата с брадва и изхвърлили парчетиите пред вратата на Лори Дрю.

„Чувствах се като пълен глупак, разказва бащата на Меган – Рон Майер. Предполага се, че трябва да защитавам семейството си, а ето, че позволих на някои хора да го разрушат.“

Полицията разбрала за случая едва когато г-жа Дрю подала оплакване за разбитата маса за пинг-понг! В оплакването тя заявила, че измамата в MySpace „може да е допринесла за самоубийството на Меган“, но подчертала, че не се чувства виновна. Според нея Меган и преди е правила опити за самоубийство.

Тина Майер потвърди, че дъщеря й е споменавала за самоубийство няколко пъти, но никога не се е опитвала да го осъществи на практика. Никой от познатите й, включително лекарите, не е смятал, че тя е склонна към подобно деяние.

Днес семействата Дрю и Майер продължават да живеят през четири къщи в предградието Сейнт Чарлс. Майерови излязоха пред медиите едва тази година по съвет на ФБР, което междувременно разследваше случая.

„Нямам думи да изразя яростта си. Мислех, че тези хора са ни приятели“, казва г-н Майер, чиито живот се е превърнал в тъжна илюстрация на абсурдите в съвременното американско общество.

По в. „Ню Йорк Таймс“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.