Арабските държави от Залива и Израел: публично осъждане, тихо сближаване

Асошиейтед прес

Арабските страни гръмогласно осъдиха убийството на повече от 50 палестинци при протестите в Газа тази седмица, също както го сториха при предишни прояви на израелско насилие, продължаващо с десетилетия. Но зад кулисите страховете от Иран разделят арабските лидери, някои от които се стремят тихомълком да влязат в контакт с Израел.

Саудитска Арабия, която използва контрола си върху светите места Мека и Медина, за да се представи като защитник на исляма по света, излезе с кратко осъдително заявление и препотвърди подкрепата си за „братския народ на Палестина“ и неговите „законни права“. Това пишат Ая Батрауи и Джон Гамбрел от Асошиейтед прес.

През последната година могъщият й престолонаследник, принц Мохамед бин Салман установи близки връзки с правителството на президента Доналд Тръмп. Палестински представители казват, че саудитски посредници са предали подробности за американските мирни предложения, които силно облагодетелстват Израел. Американското правителство каза, че работи върху плана повече от година, но не даде подробности.

През март, точно когато започнаха продължаващите със седмици протести в Газа, престолонаследникът се срещна с произраелски лидери на американската еврейска общност. Той беше цитиран да казва от онлайн изданието Аксиос, занимаващо се с политиката на Вашингтон, че палестинците трябва да приемат предложенията или „да млъкнат и да спрат да се оплакват“. По-късно принцът изглежда призна еврейските аспирации върху Израел, казвайки пред американското сп. „Атлантик“, че израелците имат право да притежават собствена земя“.

Той също изрази мнение, че ако има мир, отношенията между арабските страни от Залива и Израел ще бъдат от взаимен интерес.

На церемония в понеделник по случай преместването на американското посолство от Тел Авив в оспорвания Ерусалим – една от причините на протестите в Газа -, зетят и съветник на Тръмп Джаред Къшнър каза, че съюзите вече се изместват в полза на Израел.

„От Израел през Йордания и Египет до Саудитска Арабия и отвъд тях много лидери се борят да модернизират страните си и да създадат по-добър живот за своите народи“, каза Къшнър и добави:“В изправянето срещу общи заплахи и преследването на общи цели се появяват немислими доскоро възможности и съюзи“.

Той говореше, докато израелски войници стреляха и убиха най-малко 59 палестинци и раниха над 2700 по време на масовите протести по границата на Газа.

Къшнър установи особено близки отношения със саудитския престолонаследник, който използва тази връзка за оказване на натиск върху Иран. Кралството беше една от малкото страни, които приветстват изтеглянето на Тръмп от ядрената сделка с Иран миналата седмица.

Не само Саудитска Арабия се сближава с Израел. Външният министър на Бахрейн, Халид бин Ахмед ал Халифа, изрази в Туитър подкрепата си за Израел след атаките на ирански цели в Сирия миналата седмици. Малката страна от Залива, където сунитската монархия потуши въстание, подкрепено от шиитското й мнозинство през 2011 г., отдавна вижда в Иран заплаха.

Въпреки знаците за сближаване с Израел и споделената враждебност към Иран, Бахрейн в понеделник осъди стрелбата срещу цивилни палестинци и препотвърди подкрепата си за независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим. Обединените арабски емирства(ОАЕ) също осъдиха Израел за „настоящата ескалация в Ивицата Газа“.

Проправителствените медии приеха по твърда позиция. Във вторник в дубайския в.“Гълф нюз“ излезе редакционна статия, озаглавена:“Господин президент, вие убихте последния лъч надежда за мир“. На първа страница на в.“Нешънъл“ в Абу Даби решението за преместването на американското посолство бе описано като „нова катастрофа“.

Като оставим настрана твърдата риторика, известно е, че израелски бизнесмени работят в ОАЕ, често пътувайки с американски или европейски паспорти. ОАЕ са приели израелски представител в базираната в Абу Даби Международна агенция за възобновяема енергия(МАВЕ), а израелски звезди на джудото участват в ежегодните състезания в столицата на Емирствата. Колоездачи, спонсорирани от ОАЕ и Бахрейн, наскоро взеха участие в етап от Джиро д’Италия (Колоездачната обиколка на Италия), проведен в Израел.

Сред арабските страни от Залива, заявлението на Катар беше най-остро. То описа насилието като „брутално клане и систематично убийство, извършено от израелските окупационни войски срещу невъоръжени палестинци в Ивицата Газа, включително срещу жени и деца, по време на техния мирен и законен протест“.

Лидерите на Катар са похарчили милиони долари за застрояване на ивицата Газа и в координация с Израел са доставяли хуманитарна помощ там. През годините Катар също така е приемал лидери на Хамас.

Но въпреки че предоставя помощ на палестинците, Катар през последните години е посрещал видни американски произраелски фигури за разговори с управляващия емир. Сред поканените бе и харвардският професор Алън Дершовиц, който по-късно написа, че посещението му беше финансирано от емира и похвали Катар за приемането на израелски спортисти на състезания там.

Опитът на Катар за сближаване е продиктуван от усилия за политическо маневриране, след като е изправен пред почти едногодишна блокада от Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн. Противопоставянето донякъде бе предизвикано от подкрепата на Катар за ислямистки групировки като Хамас, която управлява ивицата Газа и е водила три войни срещу Израел. Други арабски страни също са раздразнени от топлите отношения на Катар с Иран.

Египет, който някога водеше арабската борба срещу Израел и участва в няколко войни срещу него, стана първата арабска страна, сключила мир през 1978 година. Но мирът винаги е бил студен, като обикновените египтяни предприеха културен бойкот срещу Израел и редовно провеждаха масови демонстрации в подкрепа на палестинците.

През последните години обаче, Египет е намерил обща кауза с Израел във възпирането на Хамас и борбата срещу ислямските екстремисти на Синайския полуостров. Египет помага за поддържането на израелската блокада на Газа, като доста рядко отваря гранично-пропускателния пункт в Рафа. Същевременно почти всички ислямистки и леви активисти, които някога организираха демонстрации, са в затвора или в изгнание, в резултат на мащабна офанзива срещу дисидентите.

По рано този месец, в знак на подобрени връзки с Израел, израелското посолство в Кайро отбеляза 70-годишнината от създаването на държавата си в хотел „Нил Риц Карлтън“. Само преди седем години протестиращи в Кайро оплячкосаха израелското посолство, качвайки се на високата сграда с гледка към Нил и сваляйки израелското знаме.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.