Проруските сепаратисти се окопават срещу „украинските танкове“

Изваден от строя танк на сепаратистите в гр. Торез. Снимка: АиФ

Под палещото слънце десетина души копаят сухата земя. Четири години след избухването на конфликта в Източна Украйна, проруски сепаратисти изграждат нова фортификационна линия срещу „украинските танкове“.

„Ние подготвяме резервни позиции в случай на евентуална офанзива“ на Киев, обяснява Олег, 49-годишен безработен, дошъл да участва в започналите преди месец строителни работи по призива на сепаратисткия батальон „Восток“.

Пред него се простира огромен ров, дълъг неколкостотин метра и дълбок два метра, снабден с три заслона от дървени трупи, изградени от Олег и другарите му, поддръжници на сепаратистите, повечето от които са мускулести мъже в камуфлажни дрехи.

Представящи се за „доброволци“, те се събират през уикендите и празничните дни близо до гробище в покрайнините на Ясинувата, градче близо до сепаратистката „столица“ Донецк и само на три километра от фронтовата линия.

„Оттатък този хълм там вече е врагът“, посочва Андрей, 50-годишен мъж с брада, боец от батальона „Восток“, който се представя с партизанското си име Рева.

„Според вас, колко време ще отнеме на украинските танкове да дойдат оттам до центъра на Донецк?“ допълва Александър Семьонов, „ветеран“ от „Восток“.

Въоръжени с лопати, триони и чукове, тези мъже изграждат „втора фортификационна линия“ за „армията“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Конфликтът, противопоставящ украинската армия и проруските сепаратисти в източната част на тази бивша съветска република причини смъртта на повече от 10 000 души от избухването си през април 2014 г.

Враждебните действия там намаляха след мирните договорености от Минск, сключени през февруари 2015 г. и последвалите примирия, но спорадични изблици на насилие продължават да увеличават броя на жертвите. Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя военно бунтовниците – нещо, което Москва решително отрича.

Макар украинските власти да уверяват, че ще използват само политически и дипломатически методи, за да си върнат един ден ден контрола върху сепаратистките зони, бунтовниците остават недоверчиви.

„Всеки момент“

„Редовно чуваме войнствени изявления от страна на отговорни лица от украинското правителство, които казват, че трябва да ни ликвидират и победят“, казва Андрей.

„Ако искаш мир, готви се за война“, казва Александър Семьонов, за когото „офанзива може да започне всеки момент“. „Ясинувата е аванпост, оттук се вижда целия Донецк като на длан. Това са доминиращите височини, които трябва да опазим“, подчертава той.

Ясинувата далеч не е единственото място с подобни дейности. Наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), разположена в конфликтната зона, споменава редовно в своите всекидневни доклади за новоизградени в сепаратистката зона траншеи и бункери.

Тъй като носталгията по Съветския съюз е силна в териториите под сепаратистки контрол, бунтовниците сравняват често сегашния конфликт с Втората световна война, наричана в СССР Велика отечествена война.

Съветската победа продължава да е огромен източник на гордост за руснаците и се използва често от руските и проруските сепаратистки власти в Източна Украйна за насърчаване на патриотизма.

Разпространяваните в социалните мрежи от батальона „Восток“, афиши, призоваващи местните жители да се присъединят към изграждането на тази фортификационна линия, се съпровождат от чернобяла снимка, на която се вижда как жени копаят траншеи по времето на Втората световна война.

„За нас това е същата война“, уверява Александър Семьонов, който смята за „неонацисти“ прозападните власти в Киев.

„Да си спомним за Великата отечествена война: цивилни копаеха противотанкови ровове, траншеи… Ние сме техни потомци и помагаме на нашата армия“, допълва Олег.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.