Младежите от Математическата гимназия се изплезиха на настъпващия “консерватизъм”

Иво Инджев

От неочаквано за размножилите се напоследък у нас червени, герберски и прочее патриотарски “консерватори” място изригна либерална закачка с тях. Направо е декадентска, за да не кажа дисидентска спрямо днешното патриотарско статукво.

Младежите от най – престижната гимназия в България, каквато е математическата в София на бул. “Левски”, са провокирали пуританите с дефиле в женски дрехи. Бас държа, че между тях няма нито един травестит, а че става дума за типичен случай на младежка провокация срещу течението.

Кадрите от събитието предизвикаха лични спомени в пишещия тези редове. Защото това е същото училище, срещу което моя милост живя 18 години прозорец, срещу прозорец и го завърши в далечната 1972 г. – само година, след като 11 -та гимназия беше превърната в Математическата.

В годините, когато Математическата все още беше 11-та (и Първа гимназия в другата смяна), нашите юношески провокации към статуквото бяха по-скромни. Мъчихме се да си отгледаме малко по-дълги коси от разрешеното. Бойкотирахме униформите (които разкъсахме в последния учебен ден). Най-много мразехме шапките. Беше въпрос на чест целият клас, ако е възможно, да мине през проверката на входа с една и съща шапка, която първият носеше, след което хвърляше от прозорец откъм ул. “Екзарх Йосиф” на следващия от класа. И така- колкото се може повече от нас да влезнем с една и съща козирка през парадния вход.

Бяхме “шантав клас”, който извърши колективно бягство от час още в първата есен на своето съществуване през 1969 г. Искаха да ни разпускат.

Лудориите в час (като да избутаме чиновете от последния ред в амфитеатрална класна стая така, че да се сринат и да затиснат бюрото на учителката) бяха безчет. Пробвахме и други номера. Например да се наведем в час по даден сигнал и всички да започнем да си връзваме връзките само на десните обувки. След това на левите по същата схема.

Днешните млади обаче са отишли доста по-далеч в предизвикването на статуквото. Направо “избиват рибата”, за да не кажа “шараните”, които си въобразяват, че могат да озаптят младежката енергия със забрани.

Не е нужно да харесваш хрумването им мъжете да се направят на жени, но е добре да се огледаме в огледалото на своето минало и да си спомним, че нашият бунт го имаше също, но можем единствено да завиждаме благородно на днешните подрастващи, за които свободата е като водата за рибите.

Дали ще се намери умник сред политиците, който да заклейми това ексцентрично деяние на гимназистите, с чиито успехи на международни олипиади се гордеем все едно, че имаме някакъв личен принос за победите на най-умните ни младежи? Ще дръзне ли някой да ги нарече “глупаци”?

Сещам се за една инстанция, която обикновено реагира по такъв начин: това е нашенският синод. Синодалните ни старци си умират да анатемосат нестандарните и да се скрият страхливо, когато трябва да постъпят стандартно- например, ако трябва да приемат протегнатата македонска ръка, за което от Москва бият през пръсти. Тези слуги на Кремъл толкова прекалиха, че дори и отявленият русофил Каракачанов тази сутрин не можа да преглътне предателството им и обвини Матушката в натиск, под който БПЦ отказа да става майка на македонската църква.

Твърде много нашенци не искат или не могат да свикнат със свободата. Младежите от Математическата гимназия в София просто им се изплезиха по почина на Айнщайн – малко неприлично, но как иначе да зашлевиш тесногръдието на настъпващите отвсякъде “консерватизъм”, ако си на 18 години и искаш да шокираш заспалите си сънародници!

От ivo.bg

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.