Как Тръмп подкопава трансатлантическия съюз

Най-важната (и най-малко дискутирана) последица от външната политика на президента

Дейвид Игнейшъс. Снимка: от тв екрана

Презрителното отношение на президента Доналд Тръмп спрямо Европа започва да подкопава трансатлантическия съюз, който от десетилетия е главен стълб на американската политика по националната сигурност.

Нарастващият разрив между Европа и САЩ може да е най-съществената, но най-малко дискутирана последица от външната политика на Тръмп. Неговият разрушителен стил обикновено се разглежда като дестабилизиращ за по-далечните му противници в Пхенян, Техеран и Пекин. Но дипломатическите бомби избухват и в Брюксел – в сърцето на Европейския съюз, както и в Париж, Берлин и Лондон, и явно причиняват реална вреда.

Много европейски лидери изоставиха учтивостта спрямо американския президент. След година и половина непрестанни заяждания (от негова страна), те започнаха да отвръщат, наричайки Тръмп заплаха за интересите на сигурността на Европа и вече отиват към открито скъсване с Вашингтон по Иран и други ключови въпроси.

Германският канцлер Ангела Меркел каза този месец, че атаката на Тръмп срещу споразумението с Иран е създала „истинска криза“ за глобалния ред. Френският финансов министър Брюно льо Мер каза, че едностранното американски налагане на санкции от позицията на „икономически полицай на планетата“ е „неприемливо“.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщи разочарованието и гнева на континента с горчив пост в Twitter: „Гледайки последните решения на (Тръмп), някой дори може да си помисли: с приятели като тези кой се нуждае от врагове. Но честно, ЕС трябва да бъде благодарен. Благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии“.

Военният съюз НАТО все още изглежда относително солиден. След като посети Тръмп в четвъртък, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг отбеляза в Twitter, че това е била една „добра среща“. Колко дълго обаче може да продължи това отбранително съдружие при наличието на явен разрив по основни дипломатически въпроси?

Идната седмица европейците ще направят символична важна стъпка към разграничаване от САЩ, когато представители на Германия, Франция и Великобритания, заедно с Русия и Китай, се съберат за среща на съвместната комисия за надзор на ядреното споразумение с Иран.

Европейски служители казват, че не се чувстват удобно, като се оказват на страната на Русия, Китай и Иран срещу САЩ, но че оттеглянето на администрацията на Тръмп от споразумението не им е оставило алтернатива. Европейците смятат това споразумение за жизненоважно за тяхната национална сигурност, защото то поставя спирачка пред опасността от ядрен пробив на Иран или други страни от Близкия изток – всички те са твърде близко (до Европа).

Европейците положиха трескави усилия тази седмица да дадат уверения на Иран и да убедят страната да не се отказва от споразумението.

Конфронтацията между САЩ и Европа ще се задълбочи, ако Вашингтон, както се очаква, наложи вторични санкции срещу европейски компании, развиващи бизнес с Иран.

Европейските компании не обичат да бъдат притискани в ъгъла, посочва още БТА. Френският петролен гигант Total, който планира многомилиарден проект за природен газ в Иран, заяви, че ако не получи специално разрешение за проекта си от американското финансово министерство, ще трябва да се откаже от инвестиционното си намерение, което според компанията има „огромен потенциал“.

Тръмп е толкова непопулярен в Европа, че да тръгнеш срещу него крие слаб политически риск. По такива въпроси, като търговията, климатичните промени, израелско-палестинския конфликт и глобалната икономическа политика традиционният за Европа центристки политически консенсус като цяло преобладава. Трансатлантическият разрив в културата и ценностите, които някога бяха непоклатимият фундамент на алианса, е шокиращ. Със своето самохвалство и простащина Тръмп изглежда почти като карикатура на грубата и арогантна Америка, която мнозина европейци не харесват.

Американците смятаха европейската подкрепа за даденост толкова дълго време, че малцина анализатори са изследвали въпроса как би изглеждало едно разпадане на трансатлантическия алианс.

Тръмп често казва, че „Америка на първо място“, не означава, че Америка е сама. Но европейците също имат мнение по въпроса, и тази седмица то бе категорично отрицателно.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.