Меркел в Китай на фона на заплахите, отправени от Тръмп

Си Цзипин и Ангела Меркел. Снимка: от тв екрана

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред изпитанието да действа деликатно, дипломатично и балансирано, когато тази седмица посети Китай. Визита й е помрачена от търговските заплахи на президента Доналд Тръмп и неговото решение да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение.

Германия и Китай, две държави износители, които имат голям търговски излишък със Съединените щати, се озоваха на мушката на Тръмп и се мъчат да запазят многостранния световен ред, основаващ се на правила, от който зависи тяхното благоденствие.

Докато домакините на Меркел може и да горят от желание да изпратят послание към Вашингтон за пълна китайско-германска солидарност, то тя самата няма да е склонна да покаже прекалено открито обща позиция с Пекин в конфронтация с дългогодишен съюзник на Берлин.

Правителството на Меркел споделя много от безпокойствата на администрацията на Тръмп за китайските бизнес практики. И при това положение канцлерът ще се стреми да изпрати двойно послание, съчетаващо силна защита на мултилатерализма и критичен призив към Пекин да играе честно в сектора на търговията и инвестициите.

„Политиките на Тръмп превърнаха тази доста рутинна визита за отбелязване на началото на новото германско правителство в посещение със специално значение“, каза Себастиан Хайлман, директорът на MERICS, берлински мозъчен тръст за Китай.

Германски дипломат определи посещението като много труден балансиращ акт за канцлера, който пътува миналия месец до Вашингтон, за да лобира пред Тръмп да не изтегля САЩ от иранската ядрена сделка, само за да види как той прави именно това броени дни по-късно и заплашва със санкции европейските фирми, които продължават да спазват споразумението.

Посещението ще е единадесетото за Меркел в Китай, откакто стана канцлер през 2005 година. Придружена от делегация от около 20 ръководители на германски компании, тя ще даде съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Къцян в четвъртък, преди да присъства на вечеря, дадена от президента Си Цзинпин.

В петък Меркел ще пътува до китайския град Шънчжън за разговори с представители на местните власти, а след това ще уважи откриването на „иновационен център“ на Германската търговско-промишлена камара и ще посети завод на Siemens и китайска стартъп компания.

Застраховка срещу Тръмп

В Германия се наблюдава нарастващо безпокойство за ролята на китайската държава в икономиката при президента Си – от нов закон за киберсигурността през влиянието на функционери на комунистическата партия в смесени дружества до инициативата „Произведено в Китай 2025“, на която някои гледат като на заплаха за доминиращите позиции на германската индустрия.

При условие че германските компании обаче продължават да развиват процъфтяващ бизнес в Китай, правителството на Меркел е подложено на вътрешен натиск да не възприема конфронтационна позиция, така както направи Тръмп, заплашвайки Китай с търговски мита за милиарди долари.

„Въпреки безпокойствата, германските компании въртят много успешен бизнес в Китай“, заяви Хюберт Линхард, председател на Азиатско-тихоокеанския комитет на германския бизнес. „Много компании правят значителен дял от своите приходи там. Китай е пазар, от който наистина се нуждаем.“

Торстен Бенер, директор на института Global Public Policy в Берлин, каза, че германското правителство би предпочитало да работи с американската администрация, за да издейства от Пекин отстъпки в областта на търговията и инвестициите.

Общ подход изглежда невъзможен при Тръмп, заяви той, и затова Германия почувства необходимост да „се застрахова срещу най-лошите изстъпления“ на американския президент.

По редица важни световни въпроси – от промените в климата през свободната търговия до иранската сделка – Берлин сега има повече общо с Пекин, отколкото с Вашингтон.

„В момент, когато администрацията на Тръмп не изглежда заинтересована от трансатлантическото партньорство, Европа трябва да се грижи за своите интереси“, заяви Михаел Шефер, бивш германски посланик в Китай, който сега е председател на фондацията BMW.

„Част от това е намирането на партньори, с които да може да работи в защита на тези интереси. Китай е способен да играе важна роля в много от тези области.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.