Бърбън и дънки с мито 25% в ЕС… Германия пак ще изгуби (търговската) война. Заедно с цяла Европа

Доналд Тръмп и Ангела Меркел. Снимка: официален сайт и от тв екрана

Пийте бърбън, че ще поскъпне. ЕС иска да сложи 25% мито на американския внос в ЕС. В отговор на митата от 25% за вноса на стомана и 10% за алуминий, които въвежда Тръмп. Мярката засяга основно Германия, която е главен износител на стомана в САЩ.

Задава се търговска война. Кои американски стоки в Европа са застрашени, кои европейски в САЩ? И кой ще пострада повече?

ЕС представи списък на Световната търговска организация какви ответни мита предвижда. Списъкът включва селскостопански продукти като царевица, ориз, фъстъчено масло, портокалов сок, уиски, тютюневи изделия. И дънки. Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки. Ответните мита щели да носят 1,6 млрд. долара годишно, колкото ще носят и американските мита. Ама да не излезе крива сметката? Тръмп може да отговори с още мита, от които ще пострадат френските вина, немските коли, италианската мода…
Американските цигари отдавна се правят в Европа и наоколо. И за дънките ЕС е приготвил 25% мито, но те дори в България вече не са толкова търсена дреха, още повече има и европейски престижни марки, има и ментета.

И какъв ще е резултатът?

От войната с митата ще загуби Европа, не САЩ. Сега за там Европа изнася годишно за около 150 млрд. долара повече стоки, отколкото внася от САЩ. Около толкова се движи търговският дефицит на САЩ с ЕС годишно. Тръмп се мъчи да изравни дефицита, да запази и увеличи работните места в индустрията в САЩ. Онези, които смятат избора му за случайно недоразумение, още не са прогледнали. Той изпълнява последователно и бързо всичките си предизборни обещания – въвежда мита, развали договора с Иран, споразумението за климата и т. н. „Америка фърст”.
При една търговска война американците ще намалят покупките на мерцедеси внос, ще намалят френското вино, има и калифорнийско и т. н. „Мерцедес” и БМВ ще разширят заводите си в САЩ с по още няколко модела – точно това иска Тръмп. Но не всички коли и техника могат да се произвеждат там. А виното и зехтинът пък съвсем.

САЩ са най-големият пазар в света,

и за вино, и за коли и за какво ли не. Благодарение на него живеят милиони хора в Европа.
През 2001 икономисти изчислиха, че светът е избегнал икономическа криза, заради коледното пазаруване в САЩ – американците развързали като никога кесиите, след атентата на 11 септември.

Светът е като скачени съдове, но търговският дефицит на САЩ със света е над 700 млрд. долара за миналата година. Търговският излишък на Германия пък е около 250 милиарда всяка година. Излиза, че Германия се сърди защо САЩ се мъчат да балансират търговското салдо и искат да й засегнат излишъка.

Докога може да продължи така с американския дефицит в търговията? Докато изведнъж настъпи срив, от което ще закъсат всички от Китай и Япония, до Германия и Франция? Както стана със световната финансова криза отпреди 10 г. – започна от американски банки. Тогава 2009-2010 германският износ намаляваше с 15-20% годишно.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.