30-метрова рампа за сноуборд в центъра на София

Конструкцията за Биг Еър в Ротердам, където беше последният старт за Световната купа. Снимка: Българска федерация по ски

30-метрова рампа за сноуборд ще се издигне в центъра на София на 22 декември за кръга от Световната купа в дисциплината Биг Еър. Уникалното съоръжение, високо 30 м, широко 35 м и дълго 100 м, ще се намира на площад “Княз Александър Първи”. На него ще се пуснат най-добрите състезатели по сноуборд в света.

Строежът на рампата ще започне на 10 декември. Тогава на площада ще пристигнат 14 тира от Швейцария, които ще докарат конструкцията, тежаща 350 тона. Със строежа ще бъдат ангажирани предимно швейцарски инженери, които ще сглобяват плоскостите, изграждащи рампата, и ще вдигнат съдийска кула, асансьор и помощни помещения. Височината на кулата за скока ще е 3 метра. Сноубордистите ще се засилват от конструкцията за скока (която прилича на шанца за ски скокове) и ще преминават в летеж около 12-15 метра. Рампата ще бъде демонтирана до 27 декември.

На 20 и 21 декември металната конструкция ще бъде покрита с 250 тона сняг, което се равнява на 1000 куб м или 40 тира. Ако зимата е топла като през миналата година, снегът ще бъде докаран от Витоша. Ако и там няма сняг, той ще бъде направен на писта Витошко лале на височина 1500 м с помощта на оръдия, които работят при температура от минус два градуса по Целзий.

Сноубордист лети от рампата за скокове в центъра на Москва. Снимка: Българска федерация по ски

Ако температурата е по-висока, ще бъде използвана най-авангардната технология, при която в термопалатки се създава налягане, вкарва се течен азот от специални цистерни и вътре се прави снегът.

Организаторите на състезанието – Иво Цеков, Емил Семов и Константин Минчев от направление „Сноуборд” към Българската федерация по ски – харесали още два терена, подходящи за състезания по Биг Еър. Освен площада пред царския дворец те набелязали градинката пред НДК, която обаче била с малки размери, и терена зад музея „Земята и хората”. На многото изисквания отговарял единствено площадът пред царския дворец – там има достатъчно място за скелето за скоковете, както и достатъчно пространство за спиране на цистерни, за най-малко три хиляди души публика, паркинг и път за тирове с тонаж от 3 до 5 тона.

Заради състезанието площад “Княз Александър Първи” ще бъде затворен за около седмица. За сметка на това шоуто ще е невероятно и напълно ще оправдае наема на конструкцията на германската фирма „Нюсли“, който е 180 000 лева за една седмица. На 21 декември ще има демонстративни изпълнения. На 22-ри ще се проведат състезанията от Световната купа, като през деня ще бъдат квалификациите, а от 17.30 ще се състоят финалите. Вечерното шоу ще бъде съпътствано от фойерверки и ще се предава по БНТ.

Скокове от 30-метрова рампа имаше и в Грац, Австрия. Да гледат най-добрите в света дойдоха 20 000 души. Снимка: Българска федерация по ски

За състезанието в София ще пристигнат най-добрите сноубордисти в света – заявки са подали 60 състезатели от 15 държави. На площада пред царския дворец със сигурност ще се появят четирима от претендентите за световната титла в дисциплината – Яне Корпи, Пеету Пииройнен, Ристо Матила и Щефан Гимпл. На площада пред Царския дворец ще стартират и тримата най-добри българи – Марио Беньо, Асен Лилов и Димитър Чокоев.

Първото състезание по сноуборд на изкуствена конструкция е било през 1997 г. в Берлин. В края на септември, когато температурите съвсем не са зимни, стартът е бил пред Бранденбургската врата. От 2001 г. тези стартове стават редовни и привличат все повече зрители. На подобно състезание в Мюнхен са се събрали 60 хиляди души, в Санкт Петербург – 100 хиляди. Тази година в Москва и в Грац е имало по 20 хиляди зрители. Градове домакини на стартовете през този сезон, освен София, са Ротердам (Холандия), Грац (Австрия), Москва (Русия) и Стокхолм (Швеция). За този сезон за стартове на изкуствени конструкции освен София са избрани Монте Карло (Монако), Стокхолм (Швеция) и Хелзинки (Финландия).

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.