Кого въоръжава Израел

в. Независимая газета

Системата „Железен купол“. Илюстрация: дифенстек

Израел притежава развита военна промишленост, чиито мощности до голяма степен са ориентирани към износ. Естествено държавата с територия, недостигаща и половината от Московска област, и население, едва надхвърлящо броя на жителите в Лондон, не може да конкурира като военен доставчик лидери в износа на оръжия като САЩ и Русия.

От друга страна, Израел десетилетия наред остава на челни позиции в научните и техническите иновации, затова постоянно намира място в шортлистата на страните с най-развито военнотехническо сътрудничество.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), през 2017 г. Израел е заел пето място сред страните-износителки на въоръжения, военна и специална техника. Изпреварват го единствено САЩ, Русия, Франция и Германия.

Собствени данни огласи неотдавна и отделът по износа в израелското министерство на отбраната (на иврит съкратено СИБАТ). По негови сведения отбранителният износ на страната е достигнал през 2017 г. 9,2 мииларда долара – с 40 на сто повече, отколкото през 2016-а. Според началника на СИБАТ бригаден генерал Мишел Бен-Барух, „през 2017 г. израелските предприятия, произвеждащи въоръжения, и съответните подразделения на министерството на отбраната са сключили с чуждестранни партньори десетки договори за доставка на различна военна продукция“.

Генералът специално изтъква, че „отбранителните отрасли на Израел се радват на голямо уважение и признание за сигурността им в цял свят благодарение на челни и висококачествени технологии, базирани на уникални решения“.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви в ефира на местно радио: „За две години Израел увеличи износа на военна техника с десетки проценти; това постижение ни дава възможност съществено да увеличим и средствата за изследователски разработки, създавайки нови работни места във военната промишленост“.

Основни пера в износа на продукция, произведена от израелския военнопромишлен комплекс (ВПК), миналата година бяха изделия на ракетостроенето и системи за противовъздушна отбрана (31 на сто), радари и средства за радиоелектронно противодействие (17 на сто), разузнавателни комплекси и авионика (14 на сто), боеприпаси и пускови установки (9 на сто), телекомуникационни системи и системи за свръзка (9 на сто), системи за разузнаване, използващи информационни устройства и кибертехнологии (5 на сто), различни услуги (3 на сто), дронове (2 на сто), морски системи (1 на сто), а също така сателити и продукция за военния космос (1 на сто).

Данните за износ по географски признак сочат, че Израел продава в Азиатско-Тихоокеанския регион 58 процента от общия износ на военна продукция, в Европа отиват 21 процента, в Северна Америка – 14, в Африка – 5 и в Латинска Америка – 2 процента.

Най-голям пазар за пласмент на израелски оръжия през последните години остава Индия, купила през 2017 г. такава стока за цели 715 милиона долара. Но при все че през последното десетилетие индийските покупки на израелски оръжия са нараснали 7,5 пъти, миналата година те спаднаха с 52 милиона долара спрямо 2016 г. Същевременно Израел, останал през 2017 г. втори по обем износител на оръжия за Индия, рязко изостана от лидера в тази дейност – Русия, продала същата година на тази страна оръжия за 1,9 милиарда долара. На трето място в оръжейните доставки за индийските военни миналата година се класира Франция. Според експерти обаче не е изключено Индия да получава по строго засекретен списък и американски оръжия от рода на кибернетични системи за отбраната, „умни“ боеприпаси и др.

Втори по значение вносител на израелска военна продукция е Виетнам, купил през 2017 г. от тази страна оръжия за 142 милиона долара. Но първото място по оръжейни доставки за виетнамския пазар отново заема Русия.

На трета позиция сред най-големите вносители на израелски въоръжения е Азербайджан, купил миналата година стока за 137 милиона долара. И също както в случая с Индия тази сума е по-ниска от платената за израелски оръжия, договорирани от Азербайджан през 2016 г.

Показателно е, че въпреки твърде активните си икономически отношения с Израел, включително във военната сфера, Азербайджан не бърза да открива свое посолство в страната. Но официално се смята, че двете страни са установили дипломатически отношения, тъй като израелско посолство работи още от 1993 г. в Баку.

През 2017 г. Италия бе четвърти вносител на израелски оръжия по общ обем на разходите. А стойността на един само договор (чиито подробности засекретиха и двете страни), предвиждащ италианското министерство на отбраната да получи два самолета за далечно радиолокационно откриване и управление G550 CAEW, достига според оценки 750 милиона долара, 92 на сто от които се падат на израелската система Eiitam, включваща радар и електронни средства за разузнаване и управление на боя, за насочване на самолетите към противникови въздушни, наземни и морски цели.

Точно с тази сделка Италия стана най-големият европейски клиент на израелския ВПК. Такива самолети си поръча и Сингапур, който купи четири броя.

В светлината на постигнатите успехи предприятията от израелския ВПК разработват все така активно високотехнологични системи с военно предназначение. През най-близките години впрочем Израел ще предлага за продан най-вече не готова продукция, а лицензи за различни иновационни системи и решения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.