Politico: В САЩ знаят за криминалното минало на българския премиер Бойко Борисов

На годишнината на СИК през 1995 г. Бойко Борисов (вляво) между Красимир Маринов-Маргина и Николай Златев от Туристспортбанк. Вдясно е Венцислав Стефанов. Снимка: личен архив

Американският главен прокурор Джеф Сешънс пътува до България, за да се бори с организираната престъпност. Там той е имал среща с премиера Бойко Борисов, който е имал значителни връзки с организираната престъпност.

С този парадокс започва статията на автора Джош Мейър озаглавена „Неловката среща на Сешънс в борбата с престъпността“. Тя е публикувана на 22 май в сайта на авторитетната американска онлайн медия Politico. Предлагаме превод на статията и коментар за изнесените в нея данни.

Неловката среща на Сешънс в борбата с престъпността

По време на посещение в България по повод борбата с организираната престъпност, главният прокурор на Тръмп се среща с премиера на страната, като самият той е свързван с тази престъпност.

От Джош Мейър, „Политико“ (Politico), 22.05.2018 г.

Главният прокурор Джеф Сешънс, който посети България за да обсъди организираната престъпност и други въпроси свързани с транснационалната сигурност, се срещна във вторник с българския премиер Бойко Борисов, а самият той вече повече от десетилетие е преследван от твърденията на САЩ за сериозни връзки с мафията.

Сешънс е в България за среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на САЩ и Европейския съюз (ЕС) за да участва в пленарни сесии по въпросите на организираната престъпност, киберпрестъпността, борбата с тероризма и сигурността на границите. На 1 януари България пое за първи път ротационното председателство на ЕС, което даде на Борисов специални отговорности по въпросите на наказателното правосъдие в целия съюз.

Колоритният премиер и бивш шампион по карате отдавна гради образа си на борец срещу престъпността в България в стил „Батман“ и от време на време изтъква подкрепата си за Вашингтон и усилията на САЩ в борбата с организираната престъпност. Но Сешънс може би се е почувствал особено неловко при срещата си с Борисов, като се има предвид водещата роля на главния прокурор в шумно рекламираната инициатива на президента Тръмп за борба с транснационалната организирана престъпност.

Бойко Борисов с черен шлифер и борсалино, със затъкнат пистолет в колана. Тази снимка предизвиква подиграветелни коментари от читатели в чужбина на страницата на „Уикилийкс“ във „Фейсбук“, че българският премиер се облича като мафиотски Дон. Снимка: Булфото

Служител на Министерството на правосъдието (на САЩ) отказа да каже дали Сешънс е бил информиран за миналото на Борисов, като обясни, че министерството „не коментира вътрешни инструктажи“. В изявление Министерството на правосъдието заяви, че Сешънс се е срещнал с Борисов в кабинета на премиера в Министерския съвет в София и че диалогът е бил фокусиран върху „общия ангажимент на двата народа за борба с международния тероризъм, киберсигурността, трафика на наркотици и трафика на хора“.

Изявлението на Министерството на правосъдието не споменава конкретно организираната престъпност, но казва следното: „Главният прокурор и премиера обсъдиха и други сфери на сътрудничество между двете страни в областта на правоприлагането, включително екстрадиция и правна взаимопомощ.“

Сешънс не е първият високопоставен представител на САЩ, който се среща с Борисов. Президентът Барак Обама го покани в Белия дом през 2012 г.. Бившите директори на ФБР Джеймс Коми и Робърт Мълър също са се срещали с него.

Служителят на министерството на правосъдието, който поиска да остане анонимен, отбеляза, че и двамата държавни секретари на Обама, Джон Кери и Хилари Клинтън, са се срещали с Борисов. Той добави още, че Сешънс се е срещнал с Борисов, защото той е „демократично избраният лидер на България“ и заради ролята на България в ЕС.

Предполагаемата връзка на Борисов с десетки мафиотски убийства в бившата комунистическа страна обаче беше достатъчна за да накара Мълър да откаже среща с него през 2005 г., въпреки че по това време той беше най-висшият представител на правоохранителните органи в страната си. В крайна сметка Мълър се срещна с Борисов след като бе подложен на натиск от Белия дом по времето на Буш. Когато двамата отново се срещнаха в София през 2011 г., Мълър изглеждаше като да няма голямо желание да се усмихва по време на фотосесията с Борисов, който е известен с това, че споделя надлъж и шир снимките си с водещи международни фигури в сектора на сигурността.

През 2006 г. посланикът на САЩ в България Джон Байърли предупреди в класифицирана американска дипломатическа грама, че Борисов е изгряваща политическа звезда, но също така и човек, който е „замесен в сериозна престъпна дейност и поддържа близки връзки с Лукойл“ – руската държавна енергийна компания – „и с руското посолство“.

Срещата на Сешънс с Бойко Борисов. Снимка: Политико

Байърли твърди, че Борисов, който по това време е кмет на София, е замесен в скандали с източване на гориво, с незаконни сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Той казва още, че Борисов е използвал бившия си пост на началник на министерството на вътрешните работи „за да прикрие криминални деяния“, а жената с която съжителства управлява голяма българска банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Оттогава Борисов вече три пъти се изявява като министър-председател. Той отхвърля всички твърдения за непочтеност. Запитан за сведенията за предполагаеми връзки на Борисов с организираната престъпност, представителн на българското Министерство на външните работи каза пред „ПОЛИТИКО“: „Дори не съм чувал(а) за тези слухове“.

В последните години някои официални лица от ЕС заявяват, че Борисов изглежда по-ангажиран с усилията за борба с престъпността, главно защото България се опитва да овладее все още широко разпространените корупция и организирана престъпност за да бъде приета в Шенгенското пространство.

По време на срещите във вторник, служители на Министерството на правосъдието също така са настояли България да екстрадира в САЩ петима българи обвинени в износ на части за самолети за националната авиокомпания на Сирия в нарушение на ембаргото на САЩ, съобщи официалният представител на Министерството на правосъдието пред „ПОЛИТИКО“.

Според репортаж на „Ройтерс“, главният прокурор на България е заявил през април, че шансът България да сътрудничи за това е „минимален“, тъй като има „недостатъчни законови предпоставки“ за екстрадирането. Официалният представител на Министерството на правосъдието отказа да коментира дали българските представители са смекчили позицията си по този въпрос.

Коментар на Биволъ:

Данните за криминалното минало на Бойко Борисов не са от вчера. Биволъ пръв публикува, в рамките на партньорството си с Wikileaks, дипломатическия доклад на Джон Байърли за престъпните връзки на премиера. В него се казва, че организацията SIMO, идентифицирана като ЦРУ, е потвърдила данните на Държавния департамент. Криминалните връзки на Борисов са детайлно описани и в т. нар. „Швейцарски доклад“ цитиран от американското издание „Конгрешънал Куотърли“. В интервю пред Биволъ (виж тук) авторът на статията Джеф Щайн, водещ американски журналист по въпросите на сигурността, потвърди автентичността на доклада, който Биволъ публикува преди няколко години (виж тук). През 2012 г. Биволъ публикува и досието „Буда“ – разработка на ЦСБОП от 1996 г. за вербуване и наблюдаване на Борисов като фигура от ъндърграунда (виж тук). Налице са и факти, че Борисов, заедно с Румен Николов – Пашата и Цветелина Бориславова е притежавал нелегална фабрика за цигари в Крайморие, разбита при акция на БОП през 1995 г.

***
От bivol.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.