Застрелян: Журналистът Аркадий Бабченко, беглец от Русия и критик на Путин

Аркадий Бабченко. Снимка: от тв екрана

Руският  опозиционен журналист Аркадий Бабченко е убит в Киев във вторник, съобщи Франс прес. Аркадий Бабченко е прострелян в своя апартамент в украинската столица. Той е открит от съпругата му, след като тя чула стрелбата. Бабченко е починал в линейката на път за болницата.

Неговият колега журналист Осман Пашаев написа във Фейсбук: „Аркадий Бабченко беше убит с три изстрела в гърба на стълбището пред  дома си, докато се е прибирал от магазина“. Бабченко беше изявен критик на руския президент Владимир Путин. Той се премести да живее в украинската столица през 2017 г., след като получи заплахи в Русия.

Главната версия за убийството към момента е професионалната му дейност по думите на началника на полицията в Киев . Жена му е в шоково състояние и засега не може да даде показания. По случая е възбудено углавно дело за умишлено убийство.

Вестник „Новая газета“, в който е работил журналистът, обяви, че ще започне собствено журналистическо разследване на смъртта му. Вестникът публикува кратък спомен за журналиста, който е работил последно за вестника, като включително е бил сътрудник на убитата журналистка Анна Политковская:

Абсолютно прям. Абсолютно честен. Истински художник, писател, за когото беше по-важна гражданската позиция, отколкото осмислянето на случващото се. Именно той написа за вестника най-хубавите репортажи от войната с Южна Осетия. В отношенията между Бабченко и редакцията имаше и щастливи моменти и моменти на пълно неразбиране. Той не подбираше нито враговете, нито думите.

Кратка професионална биография:

Аркадий Бабченко е известен военен журнаист. Взема участие в първата чеченска война като наборник, а във втората като наемник. През 2000-та година преминава в запаса с чин старшина от гвардията. След това работи като кореспондент в „Московский комсомолец“, кореспондент на руската НТВ, където води военно предаване. По-късно работи в „Новая газета“ с убитата Анна Политковская .

През 2014 той отразява процеса на смяна на властта в Украйна, а през 2015 година подава иск до Върховния съд за разсекретяване на данните за загинали в мирно време военнослужещи. През декември 2016 г. публикува пост, в който отказва да скърби за загиналите артисти в разбилия се самолет, пътували до Сирия.

През февруари 2017 година напуска Русия заради заплахи за живота му и този на семейството му. Живее в Чехия, Израел, а през август 2017 се пренася окончателно в Украйна. Там работи за канала ATR, където води собствено предаване. Сам себе си журналистът нарича „дисидент“.

По Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.