Радев и Борисов при Путин – объркани реакции. Русия си има открити и скрити приятели у нас…

Ясно е, че посещенията на Радев и Борисов бяха съгласувани предварително помежду тях, така и трябва, това е нормално за една външна политика.

За русофобите и обсебените на тема Путин това беше истински кошмар. Те смятат, че не трябва въобще да има дипломатически отношения с Русия, никакви срещи, разговори. Най-добре е Плевнелиев всеки ден по телевизията да им се заканва и да ни изпълва с хармония. Трябва да ги бойкотираме във всичко. Не трябва да се докосваме до руски газ, да не преговаряме, да ни го дават по цени, каквито им кажем. Или да си горим каквото намерим по горите.

У русофилите настъпи голяма радост, все едно техният отбор е вкарал гол, а от срещите не излезе нищо, освен че даде повод за коментари как Путин високомерно се надсмивал и на двамата.
„Дойче веле“ чрез свой тукашен коментатор ни поучаваше – срещата на Радев с Путин била приближаване към Изтока и отдалечаване от Запада.

Е как така? Меркел като се среща с Путин какво беше? И Германия строи газопровод – „Северен поток“. А, както стана ясно след срещата на Борисов с Путин, за нас газопровод няма да има, въпреки характерните за стила на нашия премиер изказвания, че вече едва ли не е решил въпроса.
А защо за нас няма да има газопровод, може така да са решили точно Меркел и Путин. Но „Дойче веле“ ще ни поучава…

Стана ясно още, че поканата за тези посещения е от Путин. Радев и Борисов са приели да подобрят отношенията, след дълго прекъсване и противопоставяне.

Реакциите у феновете на т. нар. насипно дясно бяха почти истерични за посещението на Радев, макар че президентът няма правомощия за външна политика, не подписва спогодби и договори.

Реакциите на същите бяха по-умерени за посещението на Борисов. Демек Борисов е наш, десен, подкрепяли сме го и пак ще го подкрепим, нали е от Народната партия. Неговият приятел капиталистът Вальо Златев, шеф на „Лукойл“-България, произвеждал 25% от националния доход, според Путин. Не се чу Борисов да възрази на тая бележка.

Всъщност, може би най-големите услуги на Русия у нас направиха Иван Костов, като продаде Нефтохима в Бургас на „Лукойл“, и Борисов, който спря АЕЦ „Белене”, плати неустойка на Русия, и сега иска пак да я строи. За да се набутаме още.

От срещата на Борисов в Москва, стана ясно още, че няма как да бъде съборен паметникът на Съветската армия – Путин поставил въпроса за руските паметници у нас. То и досега кметството се грижеше за него, не е и имало намерение.

Русия у нас си има открити и скрити приятели. Като че ли от скритите тя има повече полза.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.