Швейцария изчислява вече своя БВП според спортните събития

Франс прес

Швейцария, където се намират централите на редица международни спортни организация като Международната федерация по футбол (ФИФА) и Международния олимпийски комитет (МОК), ще коригира изчисленията за брутния си вътрешен продукт (БВП), за да отрази въздействието върху икономиката на страната на големите спортни събития, които се организират.

През първото тримесечие на 2018 година, което съвпадна със зимните олимпийски игри в Пхенян, приходите, отчетени от тези организации, са породили увеличение на растежа с 0,2% на алпийската страна, обясни Държавният секретариат за икономиката (Секо – Seco).

Макар тези големи спортни събития да не са се провели в Швейцария, приходите получени от продажбата на билети, както и други постъпления (права и лицензи) увеличават швейцарския БВП, защото МОК, чиято централа в Лозана, или на ФИФА в Цюрих, водят счетоводството си в Швейцария.

Без тези „спортни“ приходи растежът на швейцарската икономика през първите три месеца на годината би бил 0,4% вместо отчетените 0,6%, уточни Секо при публикуването на оценките за тримесечието на БВП.

Тези мащабни спортни прояви имат стимулиращ ефект за швейцарската икономика, защото влияят върху „създаването на стойност на тези организации (ФИФА, МОК и други – бел. ред.), а следователно и на БВП“, поясни Секо.

Приходите, идващи от тези мастодонти в световния спорт, могат да породят и отклонения, които не са за пренебрегване при сравняването на данните за отделни тримесечия според графика на спортните събития. А те пък могат да усложнят в краткосрочна перспектива тълкуването на основните конюнктурни тенденции в швейцарската икономика.

Малък стимул

Приходите, създадени от тези спортни събития, имат само малък принос за БВП на Швейцария, следователно растежът зависи много повече от доброто състояние на фармацевтичната промишленост или на машиностроенето – двата най-големи сектора в износа на страната.

„Средно спортните дейности допринасят с близо 1% за БВП“, е изчислил Роналд Индерганд, който отговаря за сектор „Конюнктура“ в Секо. В разговор по телефона с АФП той отбеляза все пак, че този принос варира силно според спортните събития.

През четните години, когато се организират олимпийски игри и големи футболни шампионати, те стимулират швейцарската икономика с 0,1% до 0,2%. И обратното, те „изяждат“ нарастването на БВП с 0,1% до 0,2% през нечетните години, когато няма големи спортни събития, сочат изчисленията на Секо.

За да даде възможност да бъдат очертани основните тенденции в швейцарската икономика, извън тези събития, които ту леко увеличават БВП, ту слабо забавят нарастването му, Държавният секретариат взе решение да публикува допълнителни хронологични поредици от данни за БВП, чиято цел е да изглади ефекта от тези мащабни прояви.

С двете основни събития, зимните олимпийски игри в Пхенян и Световното първенство по футбол в Русия, което започва след 15-ина дни, швейцарската икономика ще получи допълнителен импулс.

За сравнение нека да отбележим, че само промишлеността е допринесла за създаването на 18% от брутния вътрешен продукт на Швейцария през 2017 година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.