Борисов не жали (чужди) сили в защита на руския атомен проект, който уж сам закри

Иво Инджев

Расте навалицата от желаещи да възкресяват покойния руски проект АЕЦ “Белене”, според възприемания обикновено насериозно вицепремиер Томислав Дончев. Средновековният принцип “кралят е мъртъв, да живее кралят” се събужда у нас под формата на “краят не е край, да живее началото на края”.

Шоуто “да вдъхнем нов живот на закопания руски проект” продължава с елементи на загадъчност. Защото интересът към трупа този път бил проявен от кандидат, който е безименен. Дух. Без материя.

Ако беше вярно, че китайската държава, френския частен концерт “Арева” и Росатом, руският имперски инструмент за правене на геополитика чрез атомни реактори за износ на предния й рубеж, се надпреварват да си похарчат милиардите за гранясалия гьол, щяхме да сме свидетели на най-важния ефект от конкуренцията. Тя винаги сваля цените, когато е истинска. В случая обаче това не е възможно. Защото никой не може да каже каква е цената на “неродения Иванчо”, героя от руските приказки.

В ролята на Иван глупака дефилира безмълвния български гражданин. С изключения на онези упорити , които протестираме, защото не искаме да ни правят на глупаци, но получаваме отговор от виновника Борисов: “ не схващам защо” (срещу мен).

Дончев каза още по БТВ, че имало уговорка за руски газ, тръби и прочее отклонения към нас (от истината), но “по принцип”. Разбирам това. Като подрастващ съм си мечтал за някои каки, съгласни да ми се усмихнат по принцип. Но други получиха ласките им на практика.

Ценно уточнение от страна на Дончев е и оценката му, че между посещенията на Радев и Борисов няма никаква връзка. В противен случай щяхме да повярваме, че единият е президент, а другият е премиер. На една и съща България.

Иначе Дончев минава сред някои анализатори за стратегически ресурс на Борисов в борбата срещу скептиците, които се съмняват, че в обкръжението на премиера има поне един достоен за уважение политик. Ако е вярно, значи Борисов няма да пожали никакъв ресурс, за да се закрепи по-дълго на власт.

Борисов дълго използваше закриването на АЕЦ “Белене” като доказателство, че не бил васал на Москва. Сега се кани да го открие, но вече не иска да бъде държан отговорен в лично качество. Знае, че не е за хвалене, а за прокурор. Изведнъж се оказа, че гърбът му е не толкова широк, колкото приведен пред Путин. Поради което иска да се скрие зад гърба на колективно решение, предизвестено в това Народно събрание, където са се събрали поклонниците на народа, но на руския.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.