САЩ представят 4 принципа за сдържане на Китай

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис представи в събота в Сингапур „новата стратегия на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион“.

Като единствен противник на Америка в този регион е назован Китай, който по мнението на министъра следва политика на „сплашване и милитаризация“. Той съобщи, че за наказание САЩ „отлъчват“ Пекин от международните военни учения RIMPAC, в които китайският флот взе участие през 2012 и 2014 г. От сега нататък Вашингтон преминава към политика на сдържане на Китай в региона и ще помогне на съюзниците си да увеличат своя флот, за да могат те също да противостоят по-добре на Китай.

„Миналата година дойдох тук, за да слушам“, заяви Джеймс Матис в изказване пред аудиторията на Диалога „Шангри Ла“, най-авторитетния форум за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) и добави:“Днес дойдох тук, за да обявя всеобхватната стратегия на администрацията на Доналд Тръмп в Индийско-тихоокеанския регион“. По думите на господин Матис тази стратегия е насочена към създаване на „свободен и открит Индийско-тихоокеански регион“, изграден върху „общност на ценности“ и обединен от „обща съдба“.

Последното изказване отправя открито предизвикателство към настоящия лидер на Китай Си Цзинпин, чиято инициатива „Един пояс – един път“ също предвижда „изграждане на общност с обща съдба“, преди всичко между Китай и страните от Югоизточна Азия. За това, че американската и китайската „съдба“ на региона са несъвместими, министърът на отбраната на САЩ обясни веднага, обвинявайки Китай в милитаризация на Южнокитайско море (ЮКМ).

Стратегията на Китай в ЮКМ влиза в остро противоречия с откритостта, която ние насърчаваме в този регион“, заяви Джеймс Матис и допълни:“Въпреки изказванията на китайското ръководство разполагането на многобройни въоръжения на изкуствени острови в ЮКМ е предназначено за военно сплашване и принуда на страните от региона“. Министърът също така обвини лидера на Китай в нарушаване на уж даденото от него през 2015 г. във Вашингтон обещание да не разполага въоръжения на островите Спратли.

За наказание САЩ оттеглят „поканата към китайския флот да вземе участие в ученията RIMPAC“, тъй като поведението на Китай е „несъвместимо с принципите и задачите“ на тези учения. Напомняме, че RIMPAC са най-големите в света военноморски учения на САЩ и техните съюзници, организирани веднъж на две години от 2010 г. През 2014 г. като на наблюдател в тях за първи път взе участие Русия, а през 2014 и 2016 г. Китай.

Американският министър направи уговорка, че „не принуждава нито една страна да избира между САЩ и Китай“, тъй като „приятелите на постъпват така“.

„Китай играе важна роля в развитието на международната система“, съобщи той и добави:“САЩ продължават да се придържат към конструктивен и насочен към резултати подход в отношенията с Китай, сътрудничейки, където е възможно, и решително противопоставяйки се там, където е необходимо“.

Сред принципите на стратегията на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион (Вашингтон премина към този термин вместо обичайния АТР, за да получи подкрепата на Индия в противоборството с Китай) Джеймс Матис изброи четири. Първо, Вашингтон възнамерява да помага на своите съюзници да увеличават военноморските сили, за да могат те да „защитават морските си граници“. Второ, американският флот ще засилва оперативната си съвместимост с флотите на съюзниците, а също ще увеличи продажбата на оръжие за тях.

Трето, Вашингтон ще допринася за укрепването сред неговите съюзници на „върховенството на закона, гражданското общество и прозрачността на управлението“, за да „извади наяве зловредното влияние“ на чужди държави. Четвърто, САЩ възнамеряват да насърчават в региона „икономическото развитие, двигател на което ще бъде частният сектор“.

Всички тези четири принципа явно са изградени като антитеза на китайската политика в региона. „Да защитават морските граници“ страните от Югоизточна Азия могат само от Китай, той пък, според неотдавнашни изказвания на представители на САЩ, Австралия и Нова Зеландия, упражнява „зловредно влияние“ върху политиката и гражданското общество на САЩ и техните съюзници.“Икономическото развитие“, което по думите на господин Матис, предполага опора върху частния бизнес, „укрепването на американските институти за развитие“ и „признаване на потребностите на Азия от инфраструктура“, съвсем пряко отправя предизвикателство към китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс – един път“, основни проводници на която са държавните банки и компании на Китай.

По думите на ръководителя на азиатската програма на Московския център „Карнеги“ Александър Габуев, присъствал на изказването на Джеймс Матис, дипломатите и военните от страните от региона оцениха изказването на американския министър позитивно. „За първи път от много години, включително при управлението на Барак Обама, зад речта на шефа на министерството на отбраната на САЩ прозира цяла стратегия“, съобщи за „Комерсант“ господин Габуев и допълни:“Особено в момент, когато вярата в САЩ и стратегическото мислене на екипа на Тръмп в региона е близка до нулата, и когато Китай все повече укрепва своите позиции“.

Очаквано Пекин разкритикува изказването на господин Матис. „Всякакви безотговорни коментари от други страни са неприемливи“, заяви изказалият се на същия форум адмирал Хъ Лей и добави:“Действията на Пекин в Южнокитайско море са насочени към отразяване на възможни нашествия. Можеш да разполагаш армия и въоръжение дотогава, докато го правиш на своя територия“. Напомняме, че Китай има претенции върху цялата акватория на Южнокитайско море, конфронтирайки се по този въпрос с четири други страни от региона. През последните години, въпреки протестите на САЩ и своите опоненти от Югоизточна Азия, Пекин активно изгражда в ЮКМ изкуствени острови, където строи военни обекти и разполага оръжия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.