Италия: Външната политика на новото правителство предизвиква полемики

Асошиейтед прес

Спасяване на бежанци край италианския бряг. Снимка: от тв екрана

Дневният ред във външната политика на новото популистко правителство на Италия предизвика възбуда на два фронта в понеделник: Тунис протестира срещу коментар на вътрешния министър за мигрантите, а проруската позиция на управляващата коалиция беше следена под лупа.

Тунизийското външно министерство изрази „голяма изненада“ от изказването на италианския вътрешен министър Матео Салвини в неделя, че северноафриканската държава „не изнася джентълмени, а изглежда по-често изнася осъдени“.

Министерството извика в понеделник италианския посланик във връзка с изявлението на Салвини и каза, че то показва „липса на разбиране“ на споразуменията за сътрудничеството на Италия с Тунис за предотвратяване на нелегална миграция.

Като лидер на дясната „Лига“ – една от двете популистки партии, представени в италианския кабинет, който положи клетва в петък, Салвини беше известен с ксенофобската си риторика. Но думите му сега имат по-голяма тежест, когато стана вътрешен министър и вицепремиер в коалиционното правителството на „Лига“ и „Движение „Пет звезди“.

Салвини направи това изявление на предизборен митинг в Сицилия, където той агитираше за „Лига“ за предстоящите местни избори. То беше предшествано от коментар, че Тунис е свободна и демократична страна, която „не страда от войни, епидемии, глад или зарази“.

След като италианският посланик беше извикан в Тунис, Салвини каза, че ще се радва скоро да обсъди въпроса с тунизийския си колега.

Тунис до голяма степен ограничи операциите за трафик на хора към Италия, но броят на тунизийските мигранти, достигнали Италия от началото на годината – 2889 , е по-голям от този от всяка друга държава.

Международният инцидент подчерта потенциалните дипломатически трудности, създадени от идването на власт на Салвини, а в неделя тесните връзки на „Лига“ с Русия също предизвикаха спорове.

На икономически форум в Тренто в неделя милиардерът филантроп Джордж Сорос публично призова италианците да окажат натиск върху Салвини и „Лига“ да разкрият дали са получавали финансиране от Русия.

„Не зная дали Путин наистина подкрепя финансово него и партията му“, каза Сорос в отговор на въпрос от публиката. „Това е въпрос, който според мен италианската общественост има право да постави и да поиска от него да ви каже дали всъщност Путин му плаща“.

„Лига“ осъди изявлението на Сорос като каза, че „никога не е получила и една лира, евро или рубла от Русия“. Но Салвини нарече президента Владимир Путин „един от най-добрите държавници“.

Правителството на „Лига“ и „Движение „Пет звезди“ във вторник трябва да получи вот да доверие в Сената и позицията му по отношение на Русия може да излезе на преден план.

Макар че потвърждава ангажиментите на Италия в НАТО, в дневния ред на политиката на новото правителство има призив за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, както и започване на диалог и партньорства, като се има предвид икономическото, търговското и стратегическото значение на Москва.

Руски официални представители отричат твърденията, че Москва е подкрепяла, още по-малко, финансирала „Лига“ или която и да е друга проруска партия. Руското правителство неколкократно е казвало, че никога не се е месило във вътрешните работи на държави от ЕС.

Салвини направи няколко широко отразени от медиите пътувания до Русия, включително през март 2017 г. за подписване на споразумение за сътрудничество с управляващата партия „Единна Русия“.

Елеонора Тафуро Амброзети, специалистка по Русия и изследователка в института за международни политически проучвания в Милано, каза, че няма доказателства за руско финансиране на „Лига“. Тя обаче отбеляза, че действията на Салвини и честите публични възхвали на Путин „засилват подозренията“.

Призивът на „Лига“ за отмяна на санкциите се корени в тежките икономически последици, изпитани от италианците – според някои оценки на стойност не по-малко от 4 млрд. евро, заради санкциите на ЕС и контрамерките, наложени от Русия. Съвкупно, те се отразиха на италианския износ, както и на туристическата индустрия в страната.

Амброзети посочи, че за Салвини е едно да се обявява за отмяна на руските санкции или дори да се ангажира с принципите в политическия дневен ред на правителството, и съвсем друго да въведе в изпълнение тази политика в Брюксел.

„Италия може със сигурност да стане лидер на тези държави вътре в ЕС, като България или Гърция, които искат режимът на санкциите да свърши, но не можем да го направим сами“, каза Амброзети.

Тя подчерта, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер наскоро призова ЕС да намери области, където може да работи с Русия като каза, че „трябва да бъде сложен край на това демонизиране на Русия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.