Гласувайте за НАТОшвили

Грузинският президент Михаил Саакашвили иска да демонстрира пред световната общност, че повечето грузинци подкрепят влизането на страната в НАТО и разчита на подкрепата на алианса. Снимка: Ройтерс

Успоредно с президентските избори в Грузия на 5 януари в страната ще се проведе референдум за присъединяване към НАТО, съобщи администрацията на държавния глава. Малцина се съмняват, че повечето грузинци ще подкрепят идеята. rbk-daily-logo.gifКакто личи, Михаил Саакашвили, чийто рейтинг видимо падна след разправата му с опозицията, си е поставил няколко цели: да накара хората за пореден път да го свържат с алианса, Русия – да се въздържи от използване на прецедента с Косово в Абхазия и Южна Осетия, а САЩ – да помогне в усилията да срещу скептицизма на европейските членки на НАТО спрямо Грузия.

Саакашвили подписа решението за референдум на 23 ноември, ден преди да се оттегли от поста държавен глава във връзка с участието си в президентските избори. Тогава обаче се предвиждаше само гласуване за датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Включването на въпроса за членство на Грузия в НАТО в референдума изненада мнозина.

По думите на грузинския външен министър Гела Бежуашвили по този начин официален Тбилиси държи отново да демонстрира пред световната общност, че встъпването на страната в НАТО се подкрепя от повечето хора в Грузия, а не само от президента и от правителството.

„Саакашвили знае, че грузинците ще подкрепят членството в НАТО, и се стреми да отправи сигнали към Русия и Запада,” коментира политологът Пата Закареишвили, депутат от грузинския парламент. „Грузинският президент разбира, че Москва надали ще подкрепи независимостта на Абхазия веднага след признаването на Косово, но се страхува, че Русия ще го стори тутакси, щом Грузия стъпи на прага на НАТО. Той иска да приближи този момент,” пояснява експертът.

„Естествено, резултатите от референдума с нищо няма да задължат алианса, но според мен САЩ ще се възползват от тях, за да преодолеят скептицизма на редица европейски членки на НАТО, които не бързат да приемат Грузия в пакта, за да не се скарат с Русия,” добавя Закареишвили.

Саакашвили разчита на член 5 от Устава на НАТО, който прави защитата на всяка от страните членки задължение за целия алианс. Той се стреми също така да отправи предупреждение към Русия. „Според грузинските медии Москва засилва контингентите си в Абхазия и Южна Осетия”, отбелязва Алла Язикова, ръководител на групата за Средиземноморието и Черноморието в Института за Европа към Руската академия на науките.

Не по-маловажна за грузинския президент обаче е подкрепата, която ще получи на изборите. А днес никой сериозен експерт не се наема да прогнозира резултата от тях. „Затова Саакашвили би желал да свърже по-тясно своя имидж в общественото съзнание с образа на НАТО, смятан в Грузия за позитивен,” посочи Язикова.

И тук обаче нещата не са изцяло предсказуеми. Референдуми за членство в НАТО се проведоха почти навсякъде и резултатите бяха различни. „В Грузия също не всички имат интерес да скъсат връзките с Русия. Едва ли го желаят чак толкова силно например хората в Кахети – след забраната на Москва за внос на грузински вина провинцията изпадна в крайна мизерия“, добавя тя.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.