Американски дипломати се разболяват загадъчно и в Китай

Кризата със загадъчните случаи на разболяване на американски дипломати и членове на техните семейства – най-напред в Куба, а наскоро и в Китай, се разрасна, след като Държавният департамент евакуира още най-малко двама американци от Китай, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Евакуираните американци са работили в консулството на САЩ в китайския град Гуанчжоу, а техни колеги и роднини са изследвани от медицински екип на Държавния департамент, заявиха служители, цитирани от изданието.

Не е ясно колко от тях показват симптоми, но говорителка на американското външнополитическо ведомство каза, че няколко души са изпратени в САЩ за по-нататъшни изследвания.

От месеци САЩ се тревожат, че техни дипломати са подложени на целенасочени атаки, включващи странни звуци, водещи до симптоми като тези „след мозъчно сътресение или леко травмиращо нараняване на мозъка“, каза Държавният департамент.

Случаите в Китай засилиха медицинската мистерия, започнала през 2016 г., когато служители на американското посолство и членове на техните семейства започнаха да се разболяват в Хавана. Общо 24 от тях бяха засегнати от главоболие, гадене, загуба на слуха и други проблеми, след като са чули странни звуци. Този въпрос обтегна отношенията с Куба, която веднага попадна под подозрение, и накара САЩ да изгонят кубински дипломати.

Но след като сега подобни симптоми се наблюдават при американци в Гуанчжоу, САЩ започват да подозират дали е възможно да са виновни други страни, вероятно Китай или Русия. Това със сигурност ще усложни отношения и с двете страни, които и без това са обтегнати заради различни въпроси, свързани с икономиката, политиката и сигурността.

Русия е обвинявана, че се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., а с Китай избухват търговски спорове и американски служители се тревожат, че китайците подкопават отношенията със Северна Корея преди планираната за следващата седмица среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Новите разболявания в Китай се разкриват броени седмици след като американски служители съобщиха за откриването на първия случаи в Гуанчжоу. Някои американски служители в града живеят в апартаментни комплекси, пълни с други чужденци и богати китайци; именно там разболелите се служители са били подложени на необичайни звуци.

Остава обаче неясно дали въобще разболяванията са резултат от атаки. Други теории включват отровни вещества, подслушвателни устройства, случайно излъчили вредни звуци, или дори масова истерия, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.