Путин отива в Китай, за да укрепи връзките в момент, когато американският натиск се засилва

Асошиейтед прес

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

Само месец след като започна новия си мандат, руският президент Владимир Путин заминава на държавно посещение в Китай, което подчертава как нарастващият американски натиск все повече сближава двете страни.

Русия и Китай отвръщат на стратегията за национална сигурност на САЩ, посочила ги като главни противници на Америка, обещавайки още повече да разширят своето икономическо, политическо и военно сътрудничество. Те също така се стремят да подсилят Шанхайската организация за сътрудничество, създадената от тях регионална организация.

Сближаването между Пекин и Москва се дължи и на силните лични отношения между Путин и китайския президент Си Цзинпин, смятан за най-могъщия китайски лидер след управлението на Мао Цзедун. Според външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков двамата са се срещали 25 пъти – пет пъти само миналата година. Посещението на Путин започва утре.

Подчертавайки близките си лични отношения със Си, Путин каза в излъчено вчера интервю за китайска държавна медия, че китайският президент е единственият световен лидер, когото е канил на рождения си ден.

Ще бъда откровен с вас, надявам се той да не ми се разсърди: изпихме по чашка водка, просто си нарязахме някакъв салам в края на работния ден, каза Путин. Той похвали Си като „спокоен партньор, добър и надежден приятел“.

Двамата лидери разчитат на строг контрол и мерки за сигурност, за да блокират предизвикателствата срещу своето управление, и укрепиха властта си тази година – Си, като подготви ход, чрез който да остане на власт за неопределено време, а Путин, който е най-дълго властвалият лидер на Русия след управлението на Йосиф Сталин, като спечели още един шестгодишен мандат.

„Изглежда, че те отлично се разбират“, каза базираният в Москва водещ външнополитически експерт Фьодор Лукянов. „Те имат сходен мироглед и обща визия.“

Путин бе подтикнат към сближаване с Китай от рязкото влошаване на отношенията със Запада след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и подкрепата й за сепаратисткия бунт в Източна Украйна. Москва все повече гледа към Пекин за търговия и инвестиции след вълната от западни санкции, засегнали жизненоважния й енергиен сектор, военната й промишленост, и ограничили достъпа на страната до световните финансови пазари.

„През последните десетилетия развиваме отношения, които нямат аналог в съвременния свят“, каза Путин в интервюто, имайки предвид Китай и Русия. „Тези отношения се основават на отчитане на общите интереси.“

Надеждите на Русия за подобряване на отношенията със САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп бяха попарени, а напреженията между Китай и Вашингтон се изостриха заради възможната търговска война и американските критики срещу претенциите на Пекин към територия в стратегическото Южнокитайско море.

Новоназначеният китайски министър на отбраната – генерал Вей Фънхъ, каза в необичайно откровено изявление през април, че е избрал Русия за първото си пътуване в чужбина, за да изпрати сигнал до Вашингтон за все по-близките военни връзки между Москва и Пекин.

„Просто казано, всичко, което правят САЩ, опитвайки се да санкционират Русия и да спрат Китай, ще накара Китай и Русия да засилят сътрудничеството във всички области“, каза директорът на Центъра за изследване на Русия и Централна Азия към Шанхайския институт за външнополитически изследвания Ли Син.

Русия и Китай до голяма степен имат сходни позиции в ООН, противопоставяйки се на намеса в Сирия и парирайки опитите за критикуване на поведението им в областта на човешките права. И двете се стремят да отстояват своите интереси в преговорите със Северна Корея, а Москва подкрепя съпротивата на Пекин срещу операциите за свобода на корабоплаването, провеждани от американския военен флот в Южнокитайско море.

Русия и Китай проведоха съвместни военни маневри, включително учения в Южнокитайско море и съвместни военни игри миналото лято в балтийския регион. През декември армиите на двете държави организираха учения по противоракетна отбрана за отработване на съвместен отговор на ракетни заплахи от други страни, което отразява общата им тревога от американската програма за противоракетна отбрана.

Русия също така сподели своите най-модерни военни технологии с Китай, като го снабди с батареи зенитни ракети с голям обсег „С-400“ и най-новите си изтребители „Су-35“.

Но въпреки че сътрудничеството в политиката и сигурността процъфтява, икономическите връзки изостават.

Китай е главен търговски партньор на Русия, а Русия се нарежда на 10-о място в списъка на Пекин. Износът на петрол, дървен материал и други суровини съставляваше по-голямата част от руския износ за Китай, а китайският износ се състоеше основно от промишлени стоки, заменяйки вноса на западни продукти, спрян от санкциите.

Двустранната търговия спадна от почти 100 милиарда долара през 2014 г. на около 60 милиарда долара следващата година заради рязко обезценяване на руската валута. Оттогава тя частично се възстанови след засилването на рублата, достигайки почти 90 милиарда долара миналата година.

За сравнение търговията между САЩ и Китай възлизаше на 636 милиарда долара миналата година при американски дефицит от 375 милиарда долара.

Москва и Пекин обещават да увеличат своята търговия на 200 милиарда долара до 2020 г. – цел, която изглежда прекалено амбициозна, като се има предвид бавният растеж на руската икономика и продължаващите ограничения, затрудняващи търговията между двете страни. Предвижда се при посещението на Путин да бъдат подписани нови споразумения, а то също така ще включва участие на двамата лидери в младежки хокеен мач.

Пекин също така показва подновен интерес към железопътни и други инфраструктурни проекти в Русия, като същевременно преследва своята инициатива „Един пояс, един път“, имаща за цел да насърчи развитието в бившите съветски републики в Централна Азия.

Политологът от университета „Уитънбърг“ в Охайо Ю Бин вижда „нарастваща асиметрия в тяхната национална сила“ в момент, когато икономиката на Китай продължава да се развива, а армията му, особено флотът, бързо се разраства. Все пак според Ю различията между страните са преодолими и за разлика от отношенията им със САЩ рядко са политизирани.

Москва продължава да смята Централна Азия за част от своята сфера на влияние и още от самото начало имаше резерви към икономическата експанзия на Китай в региона – това донякъде отразява все още съществуващото подозрение, датиращо от съперничеството им за водачество в комунистическия блок през епохата на Студената война.

Оттогава обаче двете държави изглежда са постигнали съгласие за общото си присъствие там, а страните от региона също така изглежда се застраховат, като с готовност развиват икономическото сътрудничество с Китай, но продължават да разчитат на тесни връзки с Русия в областта на сигурността.

„Изграждането на сътрудничеството с Китай е стратегически приоритет за Русия“, каза Лукянов, който ръководи Съвета за външна и отбранителна политика. „Но има и разбиране, че всяка страна има собствени интереси.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.