Преди срещата на Г-7 в Канада: Тръмп е сам срещу всички

Франс прес

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Лидерите на богатите страни от Групата на седемте от вчера пристигат вече в Канада за годишна среща на върха, която се очертава като извънредно напрегната заради митата, наложени неотдавна на съюзниците от Доналд Тръмп, останал глух за протестите.

След месеци безплодни двустранни срещи американският президент ще се изправи днес и утре в Ла Малбе (Квебек) срещу ръководителите на Канада и на три европейски страни (Франция, Германия и Великобритания), както и на Япония – приятелски страни, които се опасяват политиката „Америка преди всичко“ да не се отрази зле на световния растеж.

Столиците се готвеха за тази среща, сякаш за мач с шестима играчи срещу един. След едностранното оттегляне на Вашингтон от споразумението за иранската ядрена програма покачването на митата се възприема направо като отхвърляне на основополагащия принцип на Г-7 като гарант на международния ред.

„За нас митата са незаконни, което затруднява разработването на общ документ“, отбеляза ядно през седмицата високопоставен европейски представител. Германската канцлерка Ангела Меркел заговори за „разногласия“.

На среща с Еманюел Макрон, пристигнал в Канада отрано – още в сряда, домакинът на срещата Джъстин Трюдо не склони да смекчи изразните средства: държеше в общата декларация да се говори за „силен, отговорен и прозрачен мултилатерализъм“ – формулировка, която Вашингтон едва ли би приел.

Конфликтът по повод митата толкова се изостри, че срещата на върха може и да не приключи с обща заключителна декларация, надхвърляща рамките на консенсуса за замърсяването на океаните или равенството между мъже и жени.

„Дори съпротивата на САЩ да стигне много далеч, не бива да жертваме своите принципи, своите интереси заради някакво привидно единство“, заяви Елисейският дворец. Значи няма как да не се спомене Парижкото споразумение или да бъде обвинен Иран, че не спазва ядрения документ.

Що се отнася до търговията, Франция настоява и да се посочи, „че търговията между държавите от Г-7 трябва да бъде отворена, свободна и справедлива“.

След продължителна съвместна вечеря на френския и канадския лидер Елисейският дворец отбеляза, че двамата са се разбрали „да заявят, че ако няма друг вариант, те без колебание ще изолират Съединените щати“.

„Семейна свада“

Доналд Тръмп обаче изобщо не понечи да уталожи нещата, много радостен, че е стигнал докрай в своята неопротекционистка политика след колебанията през първата си година на поста.

Той е убеден, че като първа икономика в света САЩ имат надмощие над своите партньори и ще им наложи да внасят повече американски стоки. Нищо че за момента Канада и ЕС оказват съпротива и отвръщат с насрещни мита.

„Може би липсва съгласие за едно-друго, предпочитам да го нарека семейна свада“, казва Лари Къдлоу, икономическият съветник на президента, и уверява, че шефът му изисква само „реципрочност“.

Според официалната теза на властите в САЩ Доналд Тръмп е спасителят, а не гробарят на международния ред, нарушаван от шмекерите в играта начело с Китай. Сред използвачите обаче са наредени още Германия с автомобилите и Канада със своята стомана – за тяхно най-голямо учудване…

Стигна се дотам, че насрочената за 12 юни в Сингапур среща на американския лидер с диктатора Ким Чен-ун парадоксално се очертава като по-топла, отколкото с неговите „приятели“ от Г-7.

Билатерализмът преди всичко

Не за пръв път виждаме разногласия в тази група, чиято първа среща бе организирана от Валери Жискар д’Естен в Рамбуйе през 1975 г. През 2014 г. Русия, управлявана от Владимир Путин, бе изключена от Г-8, която бе приета за неин член през 1998 г.

Този път обаче САЩ търсят отговор вън от рамките на мултилатералната система, изгубили вече доверие в Световната търговска организация и други институции. Стремежът е също да бъде заобиколен ЕС, първият в света икономически блок, единен засега.

„Тръмп ще дърпа всички конци, за да оплете и прекърши останалите шест страни, да ги насочи, накъдето пожелае – сиреч към двустранни преговори – коментира Лоранс Нардон от Френския институт за международни отношения. – Засега и шестте още се държат, но Тръмп не е приключил с тях.“

Двойката Трюдо-Макрон си запази възможността да представи своя общ фронт на пресконференция в четвъртък сутринта, ден преди да започне петъчната среща на върха.

Авторът на „Изкуството на сделката“ (Тръмп, б. р.) обаче е доказал за над 500 дни на висшия пост, че не се трогва лесно.

„Президентът има навика да посреща критиките с контраатаки“, напомня Уилям Алън Рейнс от вашингтонския мозъчен център Си Ес Ай Ес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.