Как армираният Армин Волф успя да вбеси Путин, „световния шампион по невъзмутимост“

Путин и Армин Волф. Снимка: от тв екрана

Интервюто на австрийския журналист Армин Волф с Владимир Путин в навечерието на неговото посещение в Австрия, което журналистът определя като най-трудното в живота си, не само не остана поредната журналистическа “еднодневка”, но се превърна в обект на продължаващ професионален интерес към австриеца, поставил в ъгъла руския президент.

Списание “Политико” задава 6 въпроса към Армин Волф около “кухнята” на това интервю, нарушавайки още едно неписано табу, с което със сигурност допълнително ще вбеси Кремъл. Явно триумфът на Волф е пълен и той не се опитва да “умилостиви” поваления в словесния двубой отмъстителен руски самодържец, който не е свикнал да бъде тръшкан на публичния тепих от някакви си журналисти. Съответно Волф не спестява нищо на Путин и в отговорите си на интервюто, но без да преминава границата чрез някаква форма на самоизтъкване.

От фактологията, споделена от Армин Волф, става ясно колко самоуверен е бил Путин, че ще “схруска” поредния желаещ да му задава въпроси, макар опитът му със западни журналисти в този жанр да е крайно ограничен. Това самочувствие личи от условието на кремълската администрация интервюто да бъде излъчено в пълен обем. Е, излъчиха го и се видя в пълен обем, че когато насреща си има автентичен, а не фалшив “новинар”, съобразяващ се с фалшивите му новини, Путин изпада в ярост и си изпуска нервите – колкото и Волф благородно да твърди сега, че всъщност Путин се е контролирал много добре.

Армин Волф контрира с усмивка твърдението на Путин, че в Крим се е състоял референдум по законите на Русия, на което Путин отговоря с пресилена гримаса на усмихнато раздразнение на опънатото си лице, че водещият може да спре да му задава въпроси, щом не му харесват отговорите. Това не пречи минута по-късно журналистът да го упрекне на практика в лъжа с констатацията, че референдумът е организиран в нарушение на украинската конституция и че аналогията с Косово е неуместна поради фактът, че самият Путин вече е определил като аморален косовския случай. В резултат Путин вече започва да размахва пръст…

Сред механизмите за подчиняване на водещия на своите цели, използвани от Путин, Армин Волф посочва номера на руския президент да влиза в подробности, които не са тема на интервюто и да измества акцента на разговора (любимо нахалство и нашия премиер Борисов, на което никой тук, от многобройните интервюиращи го, не смее да се противопостави). Това поставя журналиста насреща в положението да се съгласи да му бъде съсипан замисълът или да го прекъсне, за да го върне на въпроса (помните ли как Борисов нееднократно се е обаждал в студиото на предавания и взимайки думата за безкрайните си монолози, буквално “изяжда” времето и ликвидира цялата идея на предаването?).

Повечето политици обикновено премълчават и не възразяват, че са прекъснати или пренебрегват този факт, продължавайки да говорят каквото са си намислили, казва Волф. Но Путин реагира с възмущение на всяко прекъсване. Макар и то да е основателно, на третия, четвъртия път се създава впечатление, че журналистът се държи грубо и не се интересува от отговорите на събеседника, казва Волф пред “Политико”.

И всичко това се разиграва не в студиото на водещия, където той се чувства у дома, а в Кремъл, където Путин и администрацията му са пълни господари, отбелязва Армин Волф в отговор на въпрос коя е била най-трудната част от интервюто. С други думи, от Кремъл са направили всичко възможно да спечелят “по точки”, но Армин ги е изненадал не само с отличното познаване на темите, готвейки се 5 дни по предишни интервюта на Путин и чрез консултации с руски специалисти, но и преди всичко с факта, че не се е огънал под тежестта на целия психологически мизансцен.

Изобщо Армин е бил армиран, въоръжен за битка и я спечели зрелищно, принуждавайки световния шампион по невъзмутимост в категорията “какво от това” , както сам нарича Путин в интервюто си за “Политико”, да се оправдава пред целия свят.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.