Путин остава хем без Г-7, хем без подарък от Тръмп

Путин на волана на КАМАЗ преминава по моста към Крим. Снимка: от тв екрана

„В обозримо бъдеще“ Русия няма да се върне в клуба на най-развитите индустриални държави в света заради анексията на Крим, защото това беше „явно нарушение на международното право“. Ангела Меркел ясно формулира основната претенция на Г-7 към официална Москва.

„Предвидимият“ Китай и „обидената“ Русия

Същевременно федералният канцлер е убедена: с Кремъл трябва да се говори. Тя даде за пример неотдавнашната си визита при Владимир Путин в Сочи. Новият пълномощник на германското правителство за сътрудничеството с Русия, страните от „Източното партньорство“ и Централна Азия Дирк Визе също смята, че главната задача е „да говорим, говорим, говорим, и да се опитаме да разберем аргументите един на друг“.

Парадоксът е, че Путин беше изключен от групата на „политиците, които си стискат ръцете“, именно защото те не приемат аргументите му за Крим, а също за Донбас, Сирия, кибервойните, правата на човека, случая Скрипал и малайзийския „Боинг“. Всъщност окончателното превръщане на Г-8 в Г-7 стана вследствие на принципната разлика в светоусещанията на колективния Запад и руския президент. За което именно недвусмислено заяви Меркел.

От друга страна, призивите да не спират опитите за диалог с Кремъл звучат непрекъснато, особено в страните от Западна Европа. Значителна част от обществото там е убедена, че основна заплаха за международния мир и сигурност са… САЩ. Политици, журналисти, университетски преподаватели в един глас призовават „да не се насажда западният модел на цивилизация“ на други страни, възхищават се на „предвидимостта“ на Китай, съчувстват на иранските молли, и естествено призовават да се прояви разбиране към Русия, „обидена“ от разширяването на НАТО.

Путин активно използва този не съвсем латентен антиамериканизъм. „Повишаването от Вашингтон на митата върху стоманата (покачването на митата върху продуктите от стомана и алуминий за производителите от страните на ЕС, Канада и Мексико), това фактически са санкции“, заяви той, предизвиквайки аплодисментите на мнозина в ЕС.

Кремъл вдига залозите

Проблемът на някои страни от Запада се състои в това, че те не искат да признаят принципния характер на противоречията с Русия на Путин. Дълбоко вкорененият от епохата на Просвещението рационализъм ги кара да търсят в действията на Кремъл разбираема за тях логика. Например, „ако не пуснем Украйна в НАТО, Путин ще я остави на мира“. Или: „Трябва да престанем да изискваме оттегляне на Асад и тогава военновъздушните сили на Русия ще престанат да бомбардират сирийските градове и ще започнат да атакуват ислямистите“.

Но логиката на руското ръководство е съвсем друга: „Ако не пуснете Украйна в НАТО, ние ще настояваме тя освен това да стане федерация и да предостави специален статут на самопровъзгласилите се „ДНР“ и „ЛНР“. Ако престанете да изисквате оттегляне на Асад, ние ще настояваме да го признаете за съюзник в борбата срещу тероризма. И все едно ще бомбардираме онези, които поискаме“.

Несменяемият политически режим се нуждае от постоянни конфликти. Те са необходими, за да отвлекат вниманието на населението от вътрешните проблеми, и да се докаже, че за всичките му беди са виновни външни врагове. Неотстъпчивостта, и по възможност, вдигането на залозите е единствено възможната стратегия за Кремъл.

И изобщо за какво му е на Путин Г-7, ако само през последния месец Меркел дойде при него в Сочи, Макрон в Санкт Петербург, с японския премиер Шиндзо Абе(който също бе в Санкт Петербург) те се срещат почти на всяко тримесечие, а новият италиански премиер Конте, настояващ за вдигане на санкциите на ЕС, сам ще дотича в Москва по всяко време? Отгоре на това той успя да отиде във Виена при канцлера Себастиан Курц, още веднъж показвайки на руснаците, че „няма никаква изолация“. Вярно, с Тереза Мей и другия премиер на кралица Елизабет II – канадеца Джъстин Трюдо, не се предвиждат срещи, но това само ще докаже на публиката на Първи канал и Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ОДТРК) онова, което тя и без това знае – „англичанката ни вреди“.

Главната награда обаче – среща с президента на САЩ, засега му се изплъзва. Путин дори помоли канцлера Курц да я организира. Но Белият дом веднага отговориха, че това няма да се случи. По-скоро че може да се случи, но при определени условия. А подобни условия Москва никога няма да изпълни.

Изключването от Г-8 в донякъде освободи Путин от необходимостта да лицемерничи и да бъде в компанията на останалите лидери не онзи, който той иска да бъде – главнокомандващ силите на неосъветския реванш, световен шампион в борбата със „смяната на режими“, защитник на всички, на които демокрацията не им е по вкуса.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.