Размириците в Париж – нова възможност за Саркози

Френският президент Никола Саркози изнася реч в университет в Пекин на тридневното си посещение в Китай. Стачките и размириците в Париж са не само заплаха за президентството му, но и шанс да се докаже като държавен глава. Снимка: Ройтерс

За втори път през тази зима Франция преживява на забързан каданс близкото си минало. Първо бяха стачките на транспортните служители, които парализираха Париж. Сега са бунтовете на младежи в тънещите в невежество предградия на столицата. И двете представляват заплаха за Никола Саркози, но и възможност.independent-logo.jpg

Стачките вече започват да отслабват, което подчертава сериозните разлики между настоящия момент и 1995 година, когато току-що избраният Жак Ширак първи се изправи срещу непреклонните искания на работниците в обществения сектор. Със своя солиден мандат, лична решителност и тактическо безпристрастие Саркози принуди мощните някога профсъюзи да признаят един нов баланс на силите.
Въпросът сега е не дали синдикатите ще приемат ограничаване на привилегиите на своите членове, а какви ще бъдат конкретните условия. Намиращ се далеч в Китай, когато протестите започнаха да отслабват, след завръщането си Саркози трябва да бъде внимателен и да не злорадства – особено след като един от най-страшните призраци от периода му като вътрешен министър в правителството на Ширак – насилието в предградията – се върна, за да го преследва.

Смъртта на двама тийнейджъри след сблъсък между мотопед и полицейска кола предизвика три нощи на бунтове в предградията на североизток от Париж. Инцидентът се случи недалеч от Клиши су Боа, където бяха размириците преди две години. И отново под прицел са полицаите, които според мнозинството северноафриканци второ и трето поколение от предградията са враждебно и расистки настроени.

„Децата на предградията“ и Саркози не се обичат много. На президентските избори те бяха сплотени зад кандидатката на социалистите Сеголен Роаял – главно за да изразят гнева си от Саркози, който по време на безредиците през 2005 година ги определи с дума от френския жаргон, широко превеждана като „измет“. Миналото на Саркози като успял наследник на аристократично имигрантско семейство също не му спечели симпатии.

Въпреки това повторението на насилието дава на френския президент възможност да покаже първо, че си е взел поука от презрителната си непохватност отпреди две години, и второ, че възнамерява да остане верен на каузата за преодоляване на социалната изолация, която прегърна по време на кампанията си. Преди всичко той трябва да демонстрира, че широко възхваляваното многообразие в неговото правителство не е само за пред хората.

Обещаващ е фактът, че една от жалбите, чувани най-често във връзка с последните изблици на насилие, засяга не ролята на полицията в потушаването им, а беззаконието, за което благоприятства нейното отсъствие. Обитателите на тези предградия се чувстват изоставени. Саркози трябва да приложи същите тактически умения и решителност, които използва, когато ограничи остарелите привилегии на транспортните синдикати, за да интегрира предградията във френското общество.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.