AT&T победи и може да купи Time Warner

Американски съдия нанесе удар на администрацията на Тръмп, давайки зелена светлина за безусловното изкупуване на медийния гигант Time Warner от американската телекомуникационна група AT&T и така да се появи мастодонт в сектор, който преживява силни трусове.

Сливането на стойност 85 млрд. долара, обявено в края на 2016-а, би трябвало да стане факт най-късно на 20 юни според AT&T. Тази група спечели ярка победа в битката с министерството на правосъдието, което се противопоставяше на този „брак“ с мотива, че той ще задуши конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените за потребителите.

AT&T е най-големият кабелен оператор и вторият мобилен оператор в САЩ. Time Warner пък е огромна медийна група, собственичка наред с други активи на канала HBO, киностудията Warner на информационния телевизионен канал CNN.

В решението си от 170 страници в края на дело, което продължи близо 7 седмици, федералният съдия Ричард Леон обяви пълна победа за компаниите, подчертавайки, че правителството не е представило ни най-малко доказателство, че подобно сливане може да накърни интересите на потребителите.

Съдията по принцип би могъл да даде одобрението си с условия като продажба на активи например, но в крайна сметка даде абсолютна безусловна зелена светлина на сливането. Освен това той се постара да разубеди правителството да обжалва решението му, подчертавайки, че евентуално ново закъснение би нанесло сериозни щети и на двете компании, които искат да се обединят, за да се борят по-ефективно с технологичните гиганти от Силициевата долина. „Правителство претърпя удар и загуби“, каза той, обявявайки решението си в заседателната зала във Вашингтон, която се пукаше по шевовете от хора.

Минути по-късно адвокатът на AT&T Даниел Петрочели коментира, че министерството на правосъдието на САЩ не е могло да представи „и най-малко достоверно доказателство“ за потенциална заплаха за потребителите.
Той изрази съжаление, че това дело е изгубило много време. Сега обаче „ние сме облекчени, всичко това е зад гърба ни“, заяви той пред журналисти. Дейвид Макати, юридическият съветник на AT&T, посочи, че се надява сливането да бъде завършено до 20 юни, изразявайки задоволство от решението.

Disney, Fox и Comcast

Без изненада правосъдното министерство заяви, тъкмо обратното, че е „разочаровано“. „Продължаваме да отстояваме мнението, че пазарът на платената телевизия ще бъде по-слабо конкурентен и иновативен“ след това сливане, заяви Макан Делрахим, който отговаря за антитръстовите въпроси в правосъдното министерство на САЩ, допълвайки, че „ще обмисли следващите етапи“ в този казус. В политическия лагер сенаторът демократ Дик Дърбин коментира пред АФП, че е „обезпокоен“, защото „това съсредоточаване“ (…) не е в най-добрия интерес на потребителите“ в САЩ.

Решението бе следено с голям интерес, защото евентуално блокиране на сделката за сливане би представлявало важна промяна в курса в антитръстовата политика на Вашингтон, защото в случая става дума за така нареченото вертикално сливане, когато двете компании не са преки конкуренти, а такива „бракове“, исторически погледнато, са получавали зелена светлина от властите.

AT&T и Time Warner заявиха, че техният съюз е необходим, за да се борят срещу технологичните гиганти като Netflix и Amazon, които произвеждат филми, сериали или документални филми, и още като Apple, Google и дори Facebook, които все по-активно навлизат в сферата на създаването на съдържания.

Това решение бе очаквано с голям интерес и от други групи, които са поели към големи сливания, като Fox и Disney, които обявиха плановете си за сближаване през декември и се готвят за продължителен анализ от властите и конкуренцията.

Зелената светлина от снощи освен това би могла да накара кабелния оператор Comcast да направи контраоферта, за да изкупи активите на Fox, които вече са обещани на Disney.

Сдружението за защита на потребителите в сектора на цифровите технологии Public Knowledge вече изрази разочарованието си от тази „вредна“ сделка, която би могла да повлече след себе си и други от този род.
И най-накрая планираното сливане на AT&T и Time Warner имаше и политически оттенък, защото президентът на САЩ Доналд Тръмп открито критикува проекта още през кампанията си през 2016 година. Според мнозина той бе готов да сложи прът в колелата на Time Warner, защото компанията държи CNN, една от любимите мишени на американския президент.

Това антитръстово съдебно дело бе най-голямото от рода след делото срещу Microsoft, което насмалко да доведе до раздробяването на този гигант през 90-те години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.