За Русия Мондиал 2018 не е цел, а средство

Русия се подготви навреме за Мондиал 2018. Нямаше упреци от страна на ФИФА – дори президентът на организацията Джани Инфантино е убеден, че турнирът ще мине на високо равнище и ще се нареди сред най-добрите, пише „Росийская газета“.

И няма повод да се съмняваме, че думите му са искрени, добавя московският официоз.
„Главната победа вече е спечелена“, заключава вестникът. Според него Русия вече е открила „общата национална идея“ за периода на първенството и вече „успешно я претворява в дела – задължително да организира шампионата както трябва“. „Народният ентусиазъм (…) е такъв, че нещата май се нареждат“, добавя „Росийская газета“.

Запитан от „Известия“ за „препълнените с чужденци улици на Москва“, вицепремиерът Виталий Мутко, отговарял за подготовката на турнира, заявява: „Опитите за бойкот поначало бяха обречени на провал“.

„Чуждестранните политици се случва да бъдат откъснати от реалния живот. Такива големи турнири винаги дават огромни медийни възможности и мнозина се опитват да ги използват за собствени цели. Футболът обаче няма граници и е обичан във всички страни. Хиляди фенове са готови да преодоляват огромни разстояния, за да подкрепят своите национали, и не обръщат внимание на никакви приказки.

До момента у нас са пристигнали вече над 200 000 фенове от чужбина и съм убеден, че с всеки мач тази цифра ще расте. Из улиците на страната атмосферата е страхотна – хората танцуват, пеят, бият барабани, снимат се. Дошъл е истински голям празник“, допълва Мутко.

Световният шампионат не е цел, а средство, коментира в редакционен материал „Независимая газета“.

Русия получи правото да проведе Мондиала, както и олимпиадата в Сочи, в ситуация, твърде различна от днешната – преди Майдана в Украйна, Крим, Донбас, западните санкции, Сирия, допинговия скандал, отстраняването на руски спортисти от олимпийските игри. За страни като Русия и Китай един толкова голям спортен форум е символично признание на техните амбиции, пише всекидневникът.

Преди осем години други държави, включително западните, бяха готови да предоставят на Москва това признание, а и днес Световното е нещо като прозорец в нарастващата изолация на Русия, твърди изданието.

Русия успя да избегне широк политически бойкот на шампионата, при все че британските и други някои държавници наистина няма да пристигнат. Натискът върху ФИФА, особено през 2015 г., имаше риск да предизвика прегласуване и избиране на нови домакини за първенствата през 2018 и 2022 г. Това не се случи, ФИФА „защити процедурите си и се превърна в мощен чадър за Русия“, отбелязва вестникът.

Очакването на шампионата го превърна в един вид гранично събитие, разделящо времето на периоди – „преди“ и „след“. Всъщност форумите от този род са истински успешни, ако не стават самоцел, а средство за трансформация – на инфраструктурата, спортните обекти, имиджа. В Нижни Новгород, Саранск, Волгоград, Сочи и Калининград няма отбори от Висшата лига, но вече има стадиони на световно ниво, изтъква „Независимая газета“.

Западните страни са се научили да проектират спортните стадиони така, че те да осигуряват максимални печалби извън мачовете. В Русия е точно обратното, заявява обаче руското издание на сп. „Форбс“.

Футболните арени за Мондиал 2018 са създадени единствено за игрите, а начини за извличане на приходи от тези огромни недвижими имоти са предвидени само в Москва и Казан, се казва в материала.

В 12-те стадиона, подготвени в Русия за Световната купа, са инвестирани общо 214,5 милиарда рубли, или средно по 276 милиона евро във всеки такъв обект. Стадионите в Европа и Америка обаче се изплащат за 10-15 години, а прогнозите за Русия отиват отвъд 50-годишния хоризонт, коментира експертът Кирил Тихонов.

Московските стадиони и „Казан Арена“ обаче вече дават под наем обширни площи. В Казан например работят детски увеселителни центрове, хокейни и футболни секции, езикова школа, фитнес клуб, кафе и ресторанти. След Световното се очаква подобно развитие и на стадиона в Саранск. Бизнес ложите на стадионите са подходящи за корпоративни прояви, тренинги, коуъркинг и преговори. Това е съвсем реален сценарий за получаване на доходи наред с организирането на концерти, изложби и други дейности. Но дали ще е истински ефективен в Русия, днес никой не може да каже, пише „Форбс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.