Как отношенията САЩ-Канада стигнаха „гибелно ниско ниво“

Асошиейтед прес

За пръв път от десетилетия насам един от най-трайните и приятелски съюзи бе изправен пред сериозно изпитание, докато канадците – общоприето смятани за някои от най-приятните и любезни хора на света, преглъщат обидите на Доналд Тръмп към техния премиер и атаките срещу търговската политика на страната.

Някои канадци приканват премиера Джъстин Трюдо да търси помирение с президента на САЩ. Много други искат той да се държи твърдо, докато Тръмп се стреми да извлече политическа изгода с антиканадската си реторика.

Има обаче широко съгласие с оценката на водещия канадски вестник „Глоуб енд мейл“: „Отношенията между двама от най-близките съюзници в света сега са на гибелно ниско ниво“.

Искрата за конфронтацията: Тръмп не само че намекна, че митата срещу Канада са оправдани заради националната сигурност, но той и негови висши съветници нападнаха и Трюдо като „слабохарактерен“ и „нечестен“ политик, който забива нож в гърба и затова заслужава място в ада.

На канадците, които не отричат напълно стереотипния си имидж на скромни и любезни хора, изригването се стори напълно несъответстващо на техния национален темперамент.

Канадката Ан Мари Гьоц, която преподава световна политика в Нюйоркския университет, каза, че се надява нейните сънародници да проявят „зрелост и сдържаност“ при това напрежение.

„Докато подобни абсурдни изказвания и груби изблици се трупат обаче, може да се натрупа също антагонизъм и неприязън, което би било ужасно жалко и даже сюрреалистично за двама от най-добрите съседи на планетата“, каза тя.

Неприязънта вече е осезаема. Популярен блогър за пътешествия и култура от провинция Алберта, Майк Морисън, каза, че двамата със съпругата си са отменили пътуване до САЩ следващия месец.

В Халтън Хилс, предградие на Торонто, градският съвет единодушно прие решение, насърчаващо местните жители и бизнесмени, с типичната канадска вежливост, да обмислят възможността евентуално да избягват продукти от САЩ, когато „канадските заместители са разумно достъпни“.

„Тръмп е като лош гостенин. Той закъсня, тръгна си по-рано и обиди домакина“, каза кметът Рик Бонет. По думите му, „с такъв грубиянин като Тръмп не можеш просто да продължаваш да търпиш и да търпиш“.

Връзките между двете страни нямат аналог в света. Търговията между САЩ и Канада възлиза на общо около 673,9 милиарда щатски долара през 2017 г. с излишък от 8,4 милиарда в полза на Съединените щати. Всеки ден около 400 000 души прекосяват най-дългата междудържавна граница в света. Има тясно сътрудничество в отбраната, граничната сигурност и правоприлагането и огромно съвпадение в културата, традициите и развлеченията.

Но както при повечето интимни връзки, имало е и тежки моменти.

Ограничени търговски войни за дървесина, дървесна пулпа и хартия и други продукти са пламвали и угасвали периодично десетилетия наред. В началото на 60-те години имаше болезнен разрив поради личната враждебност между президента Джон Ф. Кенеди и тогавашния премиер Джон Дифенбейкър, който се опъна на натиска на САЩ да бъде по-агресивен в интригите на Студената война.

По-късно Виетнамската война предизвика някои разногласия, след като канадците – включително бащата на Джъстин Трюдо, тогавашният премиер Пиер Елиот Трюдо – приеха радушно американските дезертьори от военна служба, преминали границата. А някои канадци, особено интелигенцията в провинция Онтарио, са склонни да смятат американците за по-тъпи и обичащи оръжията, отколкото хората северно от границата.

„Ката цяло канадците винаги са ни възприемали като едро, мощно, непослушно, но в същността си добро дете – голямо животно, от което не е нужно да се плашат, но което от време на време наистина върши глупости“, каза Стивън Бланк, американски учен, който е преподавал от двете страни на границата.

Скандалът се разрази в края на срещата на върха на Г-7 в Квебек. Докато Тръмп вече беше на път за срещата си с лидера на Северна Корея, Трюдо каза пред репортери, че Канада ще отговори на новите мита на САЩ, които смята за несправедливи. Тръмп беше бесен, изтегли САЩ от съвместното комюнике на Г-7 и нарече Трюдо „нечестен“ и „слабохарактерен“.

„В ада има специално място за всеки чуждестранен лидер, който води двулична дипломация спрямо президента Доналд Джей Тръмп и се опитва да му забие нож в гърба, докато излиза през вратата“, каза търговският съветник на Тръмп Питър Наваро.

Канадците от целия политически политически спектър бяха възмутени. Трюдо, който води много левоцентристки политики от името на своята Либерална партия, получи силна подкрепа от своите обикновено враждебни консервативни съперници.

Джейсън Кени, лидерът на Обединената консервативна партия на Албърта, каза, че е потресен, че Тръмп напада министър-председателя, докато любезничи с Ким Чен-ун от Северна Корея.

„Все по-странно е да виждаме как една администрация засипва с похвали един тоталитарен диктатор и в същото време използва безпрецедентен език, за да порицава избрания правителствен лидер на най-близкия съюзник на Съединените щати“, каза Кени.

Коментаторът Дейвид Фръм, гражданин и на Канада, и на САЩ, каза, че кавгата само ще повиши авторитета на Трюдо сред канадците.

„Отмъстителните туитове“ на Тръмп, изпратени от борда на „Еър форс 1″ към неговите канадски домакини, вероятно не са намалили броя на неговите приятели в Канада, по простата аритметична причина, че ако оставим настрана шепа крайнодесни потребители на ЮТюб, той няма приятели в Канада, които да губи“, писа Фръм в списание „Атлантик“.

Според коментатора на „Глоуб енд мейл“ Лорънс Мартин обаче предизвикателността на Трюдо може да навреди на Канада и той го посъветва да потърси помирителни разговори с Тръмп, вместо да рискува нови търговски наказателни мерки.

„Всички предимства са на страната на голямото куче“, написа Мартин. „Докато само 16 на сто от износа на САЩ е за Канада, 72 процента от този на Канада отива на юг“.

Бившият посланик на САЩ в Канада Брус Хейман каза, че според него администрацията на Тръмп твърдо е решила да се оттегли от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и е измислила „антиканадска версия“, която ще му помогне, когато дръпне шалтера. Последваща търговска война ще бъде болезнена за Канада, но в крайна сметка ще й бъде от полза, каза Хейман: „Тя ще принуди Канада да се диверсифицира“.

Някои американци отхвърлиха язвителната реторика на Тръмп, използвайки хаштага #ThanksCanada в Туитър, за да подчертаят положителните неща, които е направила Канада. „Глоуб енд мейл“ писа, че е получил десетки писма от американци, мнозина от които са смаяни от поведението на президента.

„Ние в Америка се нуждаем много от добрия характер на вашия народ и трезвото му чувство за мисия като напомняне за това кое наистина прави Америка велика“, е написал Том Гърсън от Олд Сейбрук, Кънектикът. „Знам, че ние, вашите приятели на юг, можем да разчитаме на Канада за това вдъхновение и за много повече – сега и винаги“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.