Отново се разгаря спорът трябва ли Европейският парламент да работи само в Брюксел

Франс прес

Централата на ЕС в Брюксел. Снимка: Уебшотс

Безкрайната битка за това къде да е базиран Европейският парламент, разделен между Страсбург и Брюксел, се поднови с атаки на европейски лидери, между които Ангела Меркел, срещу столицата на Елзас (Източна Франция) и принуждава френския елит да отстоява интересите си.

За пръв път в историята на европейското изграждане германски лидер се отказа да защитава Франция за Страсбург: „Мисля, че Европейският парламент трябва да съсредоточи работата си на едно място“, обяви наскоро канцлерката Меркел, по време на среща на Европейската народна партия (дясна партия, която има мнозинство в Европарламента) в Мюнхен (Южна Германия).

„Зная какви проблеми създавам на Франция и на Люксембург (където се намират административните служби на парламента), но мисля, че в дългосрочен план това няма да укрепи капацитета му за действие“, обясни тя. Тази пледоария беше направена и от австрийския й колега Себастиан Курц, също консерватор, на същата среща.

„Такива позиции изискват твърд отговор от Франция, пропорционален на атаките, които понася“, отвърна евродепутатката от Елзас Ан Сандер в писмо, изпратено в сряда до Еманюел Макрон.

Сандер призовава френския президент да направи „декларация без отстъпки, за да потвърди привързаността на Франция към централата на Европейския парламент и категоричното си противопоставяне на всякакво предоговаряне на договорите“.

„Твърда и недвусмислена декларация“ на Елисейския дворец е смятана за наложитена и от Робер Ерман – председателя социалист на Еврометрополис Страсбург (едно от 37-е европейски обединения за териториално сътрудничество), „изумен“ от това „брутално изявление“ на германската канцлерка.

„Отслабването на Страсбург означава отслабване на цялата европейска конструкция“, написа в Туитър Фабиен Келер, сенаторка от партия „Републиканците“ и бивш кмет на Страсбург.

Привърженик на само една централа на Европарламента, но в Страсбург, сегашният кмет социалист на града Ролан Рис, предпочита да говори за „непохватна комуникация“ на Меркел и настоява за запазване на „спокойствие и увереност“.

„Разбира се, задава се предизборна кампания за Европарламент, но цялата тази възбуда и инструментализирането на въпроса за мястото на парламента в дебата на потенциалните кандидати само отслабва позицията на Страсбург“, написа той със съжаление в свое изявление.

Елисейският дворец още не е реагирал, но френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо потвърди, че „канцлерката никога не е засягала този въпрос с президента по време на многобройните си разговори с него“.

„Нашата позиция е добре известна: статутът на Страсбург като парламентарна столица е от съществено значение“, каза Лоазо в изявление за АФП, подчертавайки, че „статутът на Страсбург на европейска столица е неприкосновен и не подлежи на договаряне“.

След забавяне от шест часа в понеделник, в резултат на прекъсване на електрозахранването на високоскоростния влак от Брюксел, в който пътуваха за Елзаз евродепутати и длъжностни лица, битката за мястото на парламента отново излезе на дневен ред.

Съгласно европейските договори, институцията е базирана в Страсбург, където се провеждат 12 пленарни сесии от по три дни и половина годишно. През останалото време евродепутатите работят в Брюксел, където са организирани мини сесии и където заседават специализираните комисии.

Привържениците на една единствена централа на ЕП в Брюксел неуморно критикуват финансовата и екологическата цена на това колективно преместване на около 2500 души и факта, че огромният комплекс в Страсбург се използва само 4 дни месечно.

Водени от шведската евродепутатка Ана Мария Кораца Билд (ЕНП), която смята за „много положителна“ декларацията на Ангела Меркел, движението „Сингъл сийт“ („Една централа“) твърди, че 76 процента от евродепутатите са против тези совалки Брюксел-Страсбург, които струват 180 млн. евро годишно и водят до отделянето на 19 000 тона въглероден двуокис.

Но промяна на мястото на Европарламента ще изисква промяна в договорите и единодушно решение на 28-е страни членки.

В името на спазването на договорите, Съдът на ЕС в Люксембург в края на 2012 г. отхвърли инициатива на активистите „антиСтрасбург“ за намаляване на броя на сесиите в столицата на Елзас.

Запитан от АФП, председателят на групата на ЕНП, германецът Манфред Вебер, пледира също „в дългосрочен план да има едно място, където Европарламентът да заседава“. „Но това трябва да реши самият парламент“, а не правителствата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.