Бил Браудър: Ако искате да противодействате на Путин, вземете мерки срещу руските пари и олигарси

Ройтерс

Бил Браудър. Илюстрация: видео кадър

Бил Браудър, който някога беше най-големият мениджър на чуждестранни пари в Русия, има един съвет към Запада: ако искате да противодействате на кремълския шеф Владимир Путин, тогава вземете мерки срещу руските пари и руските олигарси.

54-годишният британец Браудър, който оглавява инвестиционния фонд „Хърмитидж кепитал мениджмънт“, води кампания за изобличаване на корупцията и наказване на руските длъжностни лица, които той обвинява за смъртта на наетия от него адвокат Сергей Магнитски през 2009 г.

Роденият в Америка Браудър, направил милиони на руските пазари, смята, че Западът играе слабо срещу Русия, която той описва като корумпирана и в крайна сметка слаба в сравнение с него.

„С невероятно лоши карти Путин блъфира Запада“, заяви Браудър за Ройтерс в кабинета си в Лондон. „Ако направим сравнение с покера, Путин има чифт двойки, ние имаме фул хаус и държим картите си.“

Съединените щати имат икономика за 20 трилиона долара, а общата мощ на Г-7 е почти 40 трилиона долара, докато икономиката на Русия е на стойност около 1,7 трилиона долара, по-малка от тази на Италия.

Браудър лобира сред западните правителства да приемат т.нар. закон „Магнитски“, за да наложат санкции на руски длъжностни лица за корупция и нарушения на правата на човека.

Западните лидери бяха сюрпризирани от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и намесата на Москва в сирийската гражданска война и наложиха санкции на руски длъжностни лица и бизнесмени.

Оттогава страховете, че Русия се е намесвала в западни избори и че стои зад отравянето на бивш руски шпионин в Англия предизвикват дебати на Запад за това как да се подходи към Путин, който е върховният лидер на Русия от края на 1999 г.

Русия казва, че Крим е исторически руски, че твърденията за намеса в западни избори са опит за подклаждане на антируска истерия и че тя няма нищо общо с нападението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Путин, който е бивш шпионин от КГБ, нееднократно е заявявал, че иска мир със Запада, който според него е агресорът.

Шах и мат

За Браудър най-добрият начин да се противодейства на Путин е като се вземат мерки срещу стотиците милиарди долари, изтекли от бившия Съветски съюз след разпадането му през 1991 г.

Британската столица си спечели прозвището „Лондонград“, защото се превърна в предпочитано място за богатите руснаци и тези от средната класа, въпреки че министър-председателката Тереза Мей дава да се разбере, че Великобритания ще преследва „мръсните“ пари.

„Ако преследвате парите на Путин в лицето на най-големите олигарси, както наскоро започнаха да правят САЩ, това ще го спре“, каза Браудър. „Това е ситуация на шах и мат.“

Американското финансово министерство наложи през април санкции на милиардера Олег Дерипаска и на осемте компании, в които той е крупен акционер, включително втория по-големина производител на алуминий в света „Русал“. То каза, че мерките са в отговор на „злонамерените дейности“ на Русия.

Някои руски магнати, особено тези, които са натрупали богатството си преди идването на власт на Путин през 1999 г., казват, че нямат почти нищо общо с Кремъл и че санкциите на САЩ помагат на Путин да принуди руския капитал да се върне в Москва.

През декември руски съд осъди Браудър на девет години затвор задочно, след като го призна за виновен в умишлен фалит и данъчни измами.

Браудър, който нееднократно е отхвърлял обвиненията, беше арестуван за кратко в Испания миналия месец, след което беше освободен.

„Много по-щастлив съм да се боря за справедливост, отколкото някога съм бил да се боря за пари“, каза Браудър. „Това просто е много по-смислен и удовлетворяващ живот.“

„Много повече се радвам на компанията на борци за свобода и застъпници за справедливост, отколкото на компанията на управители на инвестиционни фондове.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.